CHP Genel Başkanı
Kemal Kılıçdaroğlu, genel
seçimlere gideceği parti
yönetimini kendisi belirleyecek. Kılıçdaroğlu, oy birliği ile 'blok liste' kararı alan il başkanlarına seçim sonrası 'tüzük kurultayı' sözü verdi. Kılıçdaroğlu, il başkanlarının PM'de görmek istedikleri isimleri kendilerine bildirmelerini de istedi.
SON TALİMAT: CAMİ CEMAATİ İLE KUCAKLAŞIN
Kurultay öncesi, Kılıçdaroğlu’nun son görüşmesi dün genel merkezde il başkanları ile gerçekleşti. Kılıçdaroğlu, çeşitli platformlarda dile getirdiği
içki uyarısını il başkanlarına da yaptı: “Meyhanelerde
vakit geçiren il başkanı görmek istemiyorum." Kılıçdaroğlu, kendisinin özel toplantılarda bir kadeh içtiğini anlatırken bunun makul ölçüleri aşmaması gerektiğini söyledi. İl başkanlarına sokağa inmeleri ve parti politikalarını halka anlatmaları talimatı verdi. Kılıçdaroğlu'nun "cami cemaatiyle kucaklaşın" teklifi dikkat çekti.
11.30’DA ARENA SALONU'NDA
Kılıçdaroğlu, il başkanlarından beklediği desteği aldı. 1.5 saat süren toplantıda, Parti Meclisi (PM) üyeliklerine seçimin blok liste yöntemiyle yapılması kararı, oy birliği ile alındı. Kılıçdaroğlu, il başkanlarına seçimlerin hemen sonrası tüzük kurultayı sözü verdi.
Kurultay, bugün saat 11.30’da Dünya
Basketbol Şampiyonası için inşa edilen Arena’da (
Ankara Kapalı Spor Salonu) gerçekleşecek. Divan başkanlığını
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz
Kocaoğlu yapacak.
MANİFESTO BEKLENTİSİ
Kılıçdaroğlu’nun konuşması ile ilgili beklenti yüksek. Kılıçdaroğlu’nun seçim programını ana hatlarını koyacak şekilde konuşma yapması bekleniyor.
Kürt sorunu ve
azınlık hakları ile ilgili net mesajlar verip vermeyeceği merak konusu. Konuşma için
MYK üyeleri uzmanlık alanları ile ilgili bilgi notları hazırladı.
RAPORLAR İBRA EDİLECEK
Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından genel başkan değişikliğinin gerçekleştiği 22
Mayıs 2010 olağan kurultayı ile son olağanüstü PM’nin gerçekleştiği 3
Kasım 2010 tarihleri arasındaki sürelere ilişkin çalışma ve
hesap raporları görüşülecek ve aklanacak.
Bu madde,
Yargıtay Başsavcılığı’nın uyarısı nedeniyle önem taşıyor. Uyarı, 'MYK yok hükmünde' iddialarını gündeme getirmişti. MYK kararlarının yargıya taşınması durumunda, partinin seçimlere katılamama riskinin ortaya çıkacağı ileri sürülmüştü.
Olağanüstü kurultayda genel olarak ibra maddesi yer almıyordu ancak Kılıçdaroğlu, 'raporların ibra edilmesi' ile Yargıtay’daki dosyanın kapanmasını istiyor. CHP lideri,
genel seçimler öncesi, bu tarihler arasındaki MYK kararlarının yargıya taşınması dolayısıyla bir
tartışma yaşanmasını engellemeyi amaçlıyor.
Raporların ibrası konusu da tartışmalı.
Baykal cephesi, raporların kurultaya gelmeden önce PM’den geçmesi gerektiğini, yargıya taşınabileceğini savunuyor.
ÇARŞAF ÖNERGESİ ÇIKMAYACAK
Kurultayda, raporların ibrasının ardından PM seçimi gerçekleştirilecek. Eski Genel Sekreter
Önder Sav’ın 'çarşaf liste önergesi vermek için harekete geçmemesi'nedeniyle, kurultaydan çarşaf önergesi çıkma ihtimalinin düşük olduğu belirtiliyor.
Çarşaf önergesi verilmesi için delege sayısının onda biri kadar (125
imza) gerekiyor. 125 imza ile çarşaf önergesi verilmesi durumunda, bu kez önergenin kabulü için kurultay üye tam sayısının salt çoğunluğunun oyu (622 oy) gerekiyor. Sav cephesi, önerge verilmesi durumunda, çarşaf liste oylamasında,
destek verecek.
Kurultayda bin 242 delege oy kullanacak.
İstanbul 132 delege ile en fazla delege ağırlığına sahip il. İkinci sıradaki Ankara’nın delege sayısı 58. 101 milletvekili ise,
doğal delege konumunda oy kullanacak.
Çarşaf önergesinin kabulü durumunda ekipler, anahtar listelerle yönetime girmeye çalışacak. Kılıçdaroğlu’nun listesine karşı blok liste de çıkmayacak.
YÖNETİM GENÇLEŞECEK
Kılıçdaroğlu’nun listesi ile ilgili netleşen tek husus yaş ortalaması. Kılıçdaroğlu, PM’de ağırlıklı olarak
genç ve yeni isimlere yer verecek. Kılıçdaroğlu’nun 30-35 yaş arası kontenjanı, kadın ve gençlere ayıracağı belirtiliyor. Kulislerdeki beklenti, Kılıçdaroğlu’nun PM’de Baykal ve Sav ekiplerinden bazı isimlere de yer vermesi yönünde.