Cindoruk, Türkiye'deki düzenin bozulduğunu ve son alınan kararların
darbeye kolaylık sağlamayı amaçlayan bir
düzenleme olduğunu savundu. Cindoruk, "Nitekim son 30 yılda bu askeri şüra kurallarını işlemesi sonucu herhangi bir ihtilal darbe teşebbüs dahi edilmemiştir. Bence darbeye kolaylık sağlamaya yarayan bir düzenlemedir." dedi.
DP Genel Başkanı
Yargıçlar ve Savcılar Birliği (
YARSAV) Başkanı Emine
Ülker Tarhan'la bir araya geldi.
Celal Bayar Köşkü'nde gerçekleştirilen görüşme sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Cindoruk,
YAŞ sürecini değerlendirerek yaşanan sürecin mevcut hukuk sistemini devre dışı bıraktığını savundu. Cindoruk şöyle konuştu: "Bugüne kadar yaşanan bir hukuk sürecini tamamıyla devre dışı bırakıyorlar. Bugün yapılanlar
Anayasa Mahkemesi kararına ya da bizim kararımıza bağlı olmuş konular değil. Anayasa kurumunun geliştirdiği bir askeri şura var.
Talat Aydemir hadisesinden sonra askeri dengeleri kuran bir çözüm var."
Alınan kararların darbenin önünü kapatmaya yönelik olmadığını ileri süren Cindoruk darbe yapmak isteyenlerin bu kararlarla fikirlerinin değiştiğini kaydetti. Cindoruk şöyle devam etti: "Nitekim son 30 yılda bu askeri şura kurallarının işlemesi sonucu herhangi bir ihtilale, darbeye teşebbüs dahi edilmemiştir. Bu düzeni bozdular. Bu düzen darbeye karşı olanlar için mi yapılmış gözüküyor.
Hayır. Bence darbeye kolaylık sağlamaya yarayan bir düzenleme oldu. Darbe yapmak isteyenlerin görüş açılarını değiştirdi."
Adaletin hızlı bir şekilde işlemesi gerektiğini aktaran Cindoruk, "Eğer silahlı kuvvetlerde gerçekten yanlış yapanlar varsa, onlar hakkındaki takibatın son güne sıkıştırılmış olmasını anlamakta zorluk çekiyorum. Adalet süratli işlemeli ve
adalet de maksada
vakıf olmamalı. Belli bir generali veya orgenerali siyasi nedenlerle veya hukuki nedenlerl
e devlet görevlerinden mahrum etmeyi ayıp sayarım." diye konuştu.
Son günlerde yaşanan gelişmelerin Yüksek Askeri
Şura'yı sıkıntıya soktuğunu ifade eden DP lideri, Türk halkının bunu düzeltmeye imkanının olduğunu ve vatandaşları
referandumda hayır oyu vermeye çağırdı.
YARSAV Başkanı
Emine Ülker Tarhan ise yargının siyasallaşma sürecinde olduğunu savunarak, bunun önüne geçmek için
sivil toplum örgütü, demokratik kitle örgütü ve siyasi partilerle görüşmelerine devam ettiklerini belirtti. Tarhan şöyle devam etti: "Şu anda yarı bağımlı durumdaki yargının tam bağımlı hale getirilmesi tehlikesi var. Eğer biz bir gün talimatla tutuklayan, talimatla salıveren politik bir yargıyla karşılaşmak istemiyorsak bugünden önlemini almak durumundayız. Bu konudaki kaygılarımızı paylaştık. Umutluyuz bu konudaki bilgilendirmeler Türk halkına yapıldığı takdirde, bu tehlikeye dikkat çekildiği takdirde referandum sürecinin bağımsız yargı adına olumlu sonuçlanacağı muhakkaktır."