Ressam
Ergün İnan, dinî duygularla oynayarak sanat yapmanın doğru olmadığını söyledi.
Sanatın durması gereken bir nokta olduğunu belirten İnan, "Bir düşünceyi biraz da ironi katarak 'böyle olması gerekir' şeklinde verirseniz bu yanlış olur. Bu şekilde dinî duygularla oynayarak sanat yapmak hoş değil." dedi. Ressam
Hüsamettin Koçan da toplumun kutsalları üstünden muhalefetin sanata yakışmadığını vurguladı.
Yapılanın sanatla ilgisinin olmadığını vurgulayan Koçan, söz konusu resimlerin 'kışkırtma' anlamına geldiğine dikkat çekti. Koçan, şöyle devam etti: "İnsanın değerli bulduğu ve onun için çok değerli kutsalları üstünden muhalefet kolaydır ama sanatın kendini bu şekilde kolaycılığa çekmemesi gerekir. Ben bu tür davranışlarla toplumsal değerlerde yer yer
küçük sapmalar olduğunu düşünüyorum. Bu yapılanın sanatla ilgisi yok. Bu durumu yadırgadım. Yapıtların üstünden hangi
inanç olursa olsun küçümseyerek ve tamamen bulundukları konumun dışına koyarak bir şey yapılamaz. Sanatın arayışı biraz daha derin olmak zorunda. Heykel de yıkmayalım, kutsallarımıza da saldırmayalım. Bunları aşıp dengeyi bulmamız lazım."
Sergiye, toplumun diğer kesimlerinden de tepkiler sürüyor.
Elazığ Din Görevlileri Derneği Başkanı Hüseyin Demir, "Sanat, dine
hakaret ederek yapılmamalı. Bu kesimler, söz konusu kadın ve kadın hakları olduğunda herkesten çok konuşuyorlar ama
Müslüman kadının başörtüsüyle alay etmeyi, ona hakaret etmeyi marifet sayıyorlar." dedi.
Güneydoğu Sosyal ve Ekonomik Kalkınma Federasyonu (GÜNFED) Başkanı
Mehmet Demir de, "Bugün gelinen noktada görüyoruz ki bazı zihniyetler gelişen, hızla çağdaşlaşan Türkiye'nin aksine zihinleri karanlık çağlarda kalmış." ifadelerini kullandı.
MÜSİAD Eskişehir Şubesi de, "Sanat bahane edilerek, toplumun kutsallarını rencide eden bu tür teşebbüsleri kınıyoruz." açıklamasını yaptı.
AYŞE TOSUN