Gazete, hükümetin güçlü
ekonomik büyümede, AB'ye üyelik müzakerelerinin başlamasında ve
Kıbrıs gibi kemikleşmiş devlet politikalarında yaptığı değişikliklerde gösterdiği başarıların reddedilemeyeceğini belirterek, "Ancak, Recep
Tayyip Erdoğan, Türk siyasetindeki en şanslı kişisi.
Merkez sağdaki rakipleri, parti içi çekişmelerle güvenirliliklerini kaybetti. Diğer sağcı liderler de ya
militan milliyetçi ya da
yabancı düşmanı. Ama Erdoğan'ın en büyük şansı
CHP'nin solda kemikleşmiş olması. CHP'nin
pazar günü yüzde 22 oranında oy alması beklenmesine rağmen kentlerdeki çekirdek kitlesinin dışındakilere hitap edemediği için Erdoğan'ın popülerliğine tehdit oluşturamıyor" yorumunda bulundu.
FT, siyasi yorumcuların 'muhalefetin başarısızlığı hükümetin başarılarını daha iyi gösterdiği' yorumları yaptığını kaydetti.
Gazete, Türkiye'nin
Fransa ve ABD gibi
devrimci bir cumhuriyet olduğunu ancak bunun yukarıdan dayatılan bir devrim olduğu yorumunda bulundu. Tek parti yönetiminde bu devrimci modernitenin geliştiğini belirten
gazete, "Fakat zamanla etkisini kaybetmeye başladı. Bu bir bakıma solun kendini yenileyememesinden kaynaklandı. CHP Atatürk'ün partisi. Ama laikliğe katı, demokrasiye sınırlı bir yorum getirmesi ve orduya yakınlığı birçoğunu rahatsız ediyor." dedi.
Times, bu seçimlerden AK Parti'nin katı muhafazakar kişilerle arasına mesafe koyduğunu belirterek, "Uzmanlar AK Parti'nin devletle barışmaya başladığını, bunun yeni iktidarı döneminde daha yapıcı bir ilişki anlamına geleceğini yorumunda bulunuyor." şeklinde yazdı.
CİHAN