Zebari'nin de
Türkiye ile
Irak arasında yapılacak bir
terörle mücadele anlaşmasına esasen karşı olmadığını söylediği belirtildi.
Edinilen bilgiye göre,
Dışişleri Bakanı
Babacan'ın Irak
Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile görüşmesinde Zebari Babacan'a, Türkiye'deki seçimleri yakından ve ilgiyle izlediklerini söyledi ve hükümeti
tebrik etti.
Zebari'nin Babacan'a, Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesinden dolayı memnun olduklarını ve seçimlerin Türkiye'deki demokrasinin ne denli güçlü ve yerleşik olduğunu bir kez daha gösterdiğini söylediği öğrenildi.
Zebari'nin ayrıca Babacan'ın BM'de geçen hafta düzenlenen Irak üst düzey toplantısında yaptığı konuşmadan memnuniyet duyduğunu ve Irak'a komşu
ülkeler forumunun daimi sekretaryaya sahip olması fikrine ilgi gösterdiklerini söylediği aktarıldı. Babacan'ın da görüşmede, BM'de düzenlenen Irak toplantısında yaptığı konuşmadaki unsurları yeniden vurguladığı belirtildi.
Edinilen bilgiye göre Hoşyar Zebari, Babacan'la görüşmesinde
İstanbul'da düzenlenecek Irak toplantısına önem verdiklerini ve toplantıya iyi bir katılımın sağlanması için Irak olarak çaba sarf ettiklerini ve muhataplarıyla görüşüp onları İstanbul toplantısına katılmaya
teşvik ettiklerini söyledi. Görüşmede her iki tarafın, İstanbul toplantısında sağlam ve içerikli nihai bir bildirinin çıkması yönünde görüş beyan ettikleri, ancak somut olarak nihai bildirinin neler içereceği konusunda bir görüşmenin olmadığı belirtildi.
Babacan'ın görüşmede, Türkiye'nin Basra'da açmaya karar verdiği başkonsolosluktan söz ettiği ve Zebari'nin de bunu memnuniyetle karşıladığı öğrenildi.
Zebari görüşmede,
Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'le kısa süre önce görüştüklerini, Türkiye ile ticareti her alanda artırmaya hazır olduklarını, gerekirse ikinci sınır kapısının da açılmasına olumlu baktıklarını ifade etti.
TERÖRİZM
Babacan-Zebari görüşmesinde terörizm konusuna da kısaca değinildiği, Babacan'ın Türkiye'de son dönemde meydana gelen terör olaylarından bahsettiği, terörün devam ettiğini vurguladığı ve
terörle mücadele konusunda mutlaka bir şeyler yapılması gerektiğinin üzerinde durduğu belirtildi.
Zebari'nin ise yakın zaman içinde Türk basınına verdiği bir mülakattaki bazı ifadelerin yanlış anlaşılmış olabileceğini ifade ettiği öğrenildi.
Zebari'nin Babacan'a, Türkiye'ye Irak Baş
bakanı
Nuri El Maliki ile birlikte geldiğini, iki ülke arasında terörle mücadele sözleşmesinin imzalanmasına esasen karşı olmadığını, ancak bu konuda tam olarak konuşamadan hemen Ankara'da bir şey imzalanmasının biraz sıkıntı yaratabileceğini kastettiğini belirttiği öğrenildi.
Zebari'nin, Türkiye'de mutabakat zaptı imzalandığını belirterek bu zaptın hükümet olarak bir parçası olduklarını,
doğal olarak arkasında durduklarını ve bu kapsamda Irak İçişleri Bakanı'nın da Türkiye'ye geldiğini söylediği ifade edildi.
Zebari'nin görüşmede Babacan'la yakın çalışma arzusunda olduğunu ifade ettiği de öğrenildi.
SOLANA İLE GÖRÜŞME
Babacan'ın AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile yaptığı görüşmenin son derece olumlu bir havada geçtiği ve Solana'nın bu yıl bitmeden Türkiye'yi ziyaret etmek istediğini söylediği belirtildi.
Solana'nın Babacan'la görüşmesinde AB'nin özellikle Irak,
Orta Doğu barış süreci ve
Afganistan konularında Türkiye ile daha yakın
işbirliği yapmak istediğini vurguladığı öğrenildi.
Edinilen bilgiye göre Solana, Babacan'ın Türkiye'nin
ekonomik alanında yaptığı katkılarından da övgüyle söz etti.
ÜRDÜNLÜ BAKANLA GÖRÜŞME
Babacan'ın
Ürdün Dışişleri Bakanı Abdulillah El Hatib ile yaptığı görüşmede Ürdünlü bakanın 31 Ekim'de İstanbul'da düzenlenecek Irak'ın komşuları bakanlar toplantısına katılacağını söylediği ve Türkiye'nin bölgede uzlaşı fikrini yayan önemli bir ülke olduğunu vurguladığı belirtildi.
Ürdün Dışişleri Bakanı'nın Babacan'a, Türkiye'nin Irak'la ilgili yaptıklarını desteklediği ve Orta Doğu Barış sürecine katkılarından dolayı da son derece memnun olduklarını söylediği öğrenildi.
Bu arada Ürdünlü Bakan, Ürdün Başbakanı'nın eskiden Türkiye'de
büyükelçilik yaptığını, Türkiye ile ilişkilere özel önem verdiğini vurguladı.
DİĞER GÖRÜŞMELER
Slovakya Dışişleri Bakanı Jan Kubis-Babacan görüşmesinde de Slovak Bakanın Türkiye'nin AB üyeliğinin gerekli olduğunu ve Türkiye'nin tam üyeliğine verdikleri desteği başından beri her platformda ve her yerde hiç çekinmeden dile getirdiklerini söylediği öğrenildi.
Dışişleri Bakanı Babacan'ın
Nijer Dışişleri Bakanı Aiçatou Mindaoudou ile görüşmesinde ise Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (
TİKA)'nin Nijer'e yaptığı
yardımların ve Belçika'nın Nijer'le Brüksel'de 26 Ekim'de düzenleyeceği yardım konferansının gündeme geldiği öğrenildi.
KIBRIS KONUSU
Babacan'ın BM'de yaptığı birebir görüşmelerin hepsinde
Kıbrıs konusunu gündeme getirdiği, bütün görüşmelerde de diğer ülke bakanlarının sorunun çözüm yerinin BM olduğunu, BM çatısı dışında bir çözümün mümkün olamayacağı görüşünü ifade ettikleri öğrenildi.
AA