Çankaya Köşkü'nde resmi törenle karşılanan
Peres, Cumhurbaşkanı Gül ile baş başa bir görüşme gerçekleştirdi. İkili görüşmenin ardından her iki
cumhurbaşkanının başkanlığında heyetler arası görüşmeler yapıldı.
Bu temasların ardından Gül ve Peres, ortak
basın toplantısı düzenledi.
CUMHURBAŞKANI GÜL
Peres'in ziyaretinin
Türkiye-
İsrail ilişkilerine güç katacağını söyleyen Cumhurbaşkanı
Abdullah Gül,"Görüşmelerde ikili ilişkileri ele aldık.İşbirliğimizi her alanda ilerletmeye yönelik somut projeleri hayata geçirme konusunda mutabık kaldık. Peres'in ziyareti
bölgemizde önemli gelişmelerin yaşandığ bir döneme rastlamaktadır. Peres ile İsrail-
Filistin ihtilafındaki durumu ve bu çerçevede önümüzdeki günlerde yapılacak olan Annapolis Toplantısı'na ilişkin gelişmeleri ele aldık. Bu toplantının somut sonuçlar içermesini beklediğimizi ifade ettik. İki devletli çözüm temelinde tesis edilecek olan barış yolunda tek taraflı tasarruflardan kaçınılmasının önemini vurguladım. Bölgedeki gerginliklerin azaltılmasının, Ortadoğu'da kalıcı barışa ulaşılmasının bölgemizin istikrarı açısından öneminde görüş birliğine vardık." diye konuştu.
İSRAİL CUMHURBAŞKANI PERES
İsrail Cumhurbaşkanı
Şimon Peres ise şunları söyledi;
"Türkiye, özel ve eşsiz bir konumda bir
ülke. Bende
Abbas ile görüşme fırsatı bulacağıımdan memnuniyet duyuyorum.Ekonomik ilişkilerin bu çerçevede gelişmesi çok önemli. Ekonomik gelişmelerin yakınlaşması çok önemlidir ama siyasi gelişmelerin yerini alamaz.Uluslarası toplantıya
katılımın çok olması önemlidir. Umarım barış yolunda önemli adımlar atabiliriz. Yol haritası iki devletli çözümü öngermektedir. Bu sürecin devam ettirilmesi halinde,
terörden arınılmış ve
demokrasi içinde yaşanabilmesi mümkün olacaktır. Bunun halklara indirilmesi konusunda ortak çalışmalarımız sürdürmeye devam edeceğiz.Barışa ulaşmak tabi ki zaman ister. Barışa ulaşmak için zaman içinde acele etmeden ilerlemek gerekir. Bu ziyaretim sırasında Gül'ü İsrail'e davet ettim.Ziyaret sırasında havanın güzel olması için çalışacağım."
Gül ve Peres daha sonra gazetecilerin sorularını
yanıtladı.
ANNAPOLİS TOPLANTISI
Bir gazetecinin, "ABD'de düzenlenecek Annapolis Toplantısı'na Arap ülkelerinden katılım yok.Böyle bir toplantıdan somut sonuç alınabilir mi?" sorusu üzerine Gül,"Toplantıya kimlerin katılacağı henüz kesinlik kazanmadı. Biz toplantının başarılı olmasını istiyoruz.Bu işe taraf olanlarında katılması doğru olacaktır.Bu konu sadece iki ülkeyi ilgilendiren bir konu değildir. Bu problemin kronikleşmesi bütün dünyadaki olumsuzluklara etki etmektedir.
Suriye'nin de oraya katılımının önemli olduğuna inanıyoruz."dedi.
İSRAİL UÇAKLARININ HAVA SAHASI İHLAL
Cumhurbaşkanı Gül,"İsrail'in Türk
hava sahasını ihlal ettikten sonra yaptığı açıklama sizi tatmin etti mi?" sorusuna ise,"İsrail Başbakanı, Türkiye'den özür diledi. Bunun yanlışlıkla olduğunu söyledi. Detayları konuşulduğu için konunun kapandığı kanaatindeyim."diye yanıt verdi.
PERES:"TOPLANTININ YAPILIYOR OLMASI ÖNEMLİ BİR ADIM"
Annapolis Toplantısı'na ilişkin soruya ise İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres şöyle yanıt verdi; "İlk aşamada toplantının yapılıyor olması önemli bir somut adımdır. Sorunların çözümü için önemli bir adım atılabilir.Toplantının yapılması bütün sorunların çözüleceği anlamına gelmiyor ama barışa giden yolda önemli bir
istasyon olarak düşünelim. İlgili bütün taraflar bu toplantının önemli fırsat olduğunu düşünmektedir. Bu nedenle fırsatın kaçmaması için gerçekci olmak çok önemli."
ESAD'IN ZİYARET
"Kısa süre önce Türkiye'yi ziyaret eden Suriye Devlet Başkanı
Esad ile bu konuları ele aldınız mı?" sorusu üzerine Gül,"Sayın Esad bir süre önce geldi.Kendisi ile bölge meselelerini de konuştuk.Esad, Türkiye'nin gayretlerinden memnun. Ümit ediyorum onlarda Annapolis'teki toplantıya davet edilirler ve görüşlerini aktarırlar"dedi.
"NÜKLEER SİLAHLARA KARŞIYIZ"
Gül, "Türkiye,
İran'ın nükleer gücünden korkmuyor mu?" sorusuna ise,"Biz bölgemizdeki tüm nükleer silahlara karşıyız. Herkesin barışçıl amaçlarla nükleer araştırma hakkı olduğuna inanyoruz ama kitlesel
imha silahlarına dönüşmesini karşıyız. Bunu da İran ile görüşmelerimizde belirttik." diye yanıt verdi.
İSRAİL-SURİYE İLİŞKİLER
Peres;"Suriye ile daha önce görüşmelerde bulunduk zaman zaman.Hep hayır diyen Suriye Devlet Başkanı oldu.Suriye görüşme masasından kalktı. Biz koşulsuz barış görüşmelerine her zaman varız." dedi.
İRAN'IN NÜKLEER ÇALIŞMALARI
Peres, İran konusunda ise şunları söyledi;İsrail, İran'ın düşmanı değildir. Ama İran Devlet Başkanı Tahran'dan tehditlerde bulunmaktadır. İran'ın enerji ihtiyacı yoktur İran'ın.
Petrol ve doğalgazı var o nedenle nükleer çalışmaları bize inandırıcı gelmiyor. Uzun menzilli silahlar geliştiriyorlar. Bunu nükleer amaçlı kullanmıyacaksa, niçin yapıyorlar?Sayın Cumhurbaşkan'ı aynı fikirde değil ama İran teröre
destek vermektedir. İran'ın nükleer araştırma yapmamasını biz ve bölgedeki bazı ülkeler istiyor."
Peres, barış sürecine Türkiye'nin çok önemli katkılar sağladığını, Türkiye'nin
ekonomik ve demokratik yapısı ile bölge ülkeleri için önemli bir ülke olduğunu söyledi.
"BÖLGEMİZDE KİTLE İMHA SİLAHI GÖRMEK İSTEMİYORUZ"
Suriye ve İran'ın Türkiye'nin komşusu olduğunu hatırlatan Gül, "Biz komşularımız ile iyi ilişkilere çok önem veriyoruz.Biz bölgemizde nükleer çalışmaların ancak barışçıl amaçla yapılmasını istiyoruz. Bölgemizde kitle imha silahı görmek istemiyoruz.
Kaçırılan askerler insani bir meseledir.Bu da tekrar gündeme geldi.Türkiye olarak biz bu konunun olumlu şekilde neticelenmesi için çalışmalar yapacağız."dedi.
HAMAS'IN ADIMLARI BARIŞIN KARŞISINDADIR
Peres ise sözlerini şöyle noktaladı;"Tek taraflı adımları yapan
terör örgütü Hamas'tır.Kimseye benzemeyen radikal adımlar atıyorlar.Bun adımlar barışın karşısındadır."
1915 OLAYLARI
Peres,
Ermeni iddialarına ilişkin bir soruya ise şöyle yanıt verdi;"Sayın Cumhurbaşkanının
1915 olayları ile ilgili Ermeni ve Türk tarihçileri arasında ortak araştırma yapılması gibi bir önerisi var. Biz böyle bir adımın her zaman yanında olacağız."
AA