Doğu ve Güney
doğu’da binlerce oya sahip aşiretler partilerin iştahını kabartıyor.
CHP, DP ve
AK Parti de yıllardır
siyaset yapan aşiret liderlerine listelerinde yer verdi. Doğu ve
Güneydoğu Anadolu’da seçmenlerini AK Parti ve DTP’ye kaptıran CHP, çareyi aşiretten isimleri listelerin ilk sıralarına yerleştirmekte buldu. CHP’nin yer verdiği isimlerin başında
Bitlis ve çevresinde etkin
ailelerden biri olan İnan ailesinden Edip Safter Gaydalı geldi. Eski
ANAP’lı Gaydalı Bitlis’te 1. sıradan
adayı.
CHP’NİN UMUDU
Eski ANAP’lı Şerif Bedirhanoğlu, Burukan aşiretinin lideri, Van 1’
inci sıra adayı.
Batman birinci sırada yer alan Hüseyin
Yaşar’ın Şerro,
Hakkari birinci sıradan aday gösterilen Dr.
Hamit Atlı’nın da Silehi aşireti liderlerinden olduğu belirtiliyor. Baziki aşiretinden Mahmut Yıldız yine birinci sıradan, Şedadi aşiretinden Ahmet Öncel ikinci, Karakeçili aşiretinden Mehmet
Emin Akıl ise üçüncü sıradan aday.
Şırnak birinci sırada Tatar aşiretinin bir kolu olan Ökten’lerin önde gelen isimlerinden Neşet Ökten, Değer aşiretinden
Mesut Değer Diyarbakır birinci sıra adayı.
DP’NİN FAVORİSİ BUCAK
Anavatan Partisi ile birleşemeyince
baraj tehlikesine karşı
Demokrat Parti de bölgede aşiretlerin önde gelen isimlerini liste başı yaptı.
Şanlıurfa 1’inci sıradan Bucak aşiretinin lideri eski DYP milletvekili Sedat Bucak yeniden aday gösterildi. Şırnak 1’inci sırada Tatar aşiretinden Mehmet Tatar, Ensarioğlu aşiretinden
Salim Ensarioğlu ise Diyarbakır’dan liste başı. Hakkari 1’inci sırada Pinyaniş aşiretinden
Necip Zeydan, Raman aşiretinden Faris
Özdemir Batman’da birinci sırada. Van’dan Ertuşi aşireti lideri İskender Ertuş, Bitlis’te Yılcan Geylani ilk sırada.
AK PARTİ DEĞİŞTİRMEDİ
Aday listelerinde aşiretlerin önde gelen isimlerine yer veren AK Parti ise milletvekili seçilen isimleri yine liste başına taşıdı. Şeyhanlı aşiretinden
Sabahattin Cevheri Şanlıurfa 1’inci sıra, İzollar aşiretinden Zülfikar İzol da ikinci sıradan aday. Geçen seçimlerde bağımsız milletvekili seçilen Mustafa Zeydan bu seçimlerde aday olmayıp oğlu Rüstem Zeydan’a yer açtı. Zeydanlar Pinyaniş aşiretinin liderlerinden. Ertuşi aşiretinden Mehmet Ertuş Hakkari üçüncü sıra, Badıka aşiretinden Ahmet İnal Batman birinci sıra, Sinika aşiretinden Nezir Nasıroğlu Batman üçüncü sıra, Alikan aşiretinden Mehmet Ali Suçin ise 4’üncü sıradan aday.
İŞTE ÜNLÜ AŞİRETLER
Ensarioğulları: 70’li yıllardan beri Adalet Partisi çizgisinde olan ailenin
Meclis’teki son temsilcisi Salim Ensarioğlu oldu. Bakanlık da yapan Ensarioğlu DP adayı.
Şeyhanlı: DYP’nin ağır toplarından Necmettin Cevheri’nin de mensubu olduğu aşiret, 1991-99 arasında Meclis’te üç milletvekiliyle yer aldı. DYP, 2002 seçimlerinde Cevherilere yer vermedi. Sabahattin Cevheri seçimlere bağımsız girdi ve kazandı, daha sonra AK Parti’ye geçti. Cevheri yine AK Parti’den aday.
İzollar: Türkiye’nin en büyük aşiretlerinden... 30 bin oyu olduğu belirtiliyor. Zülfikar İzol, daha önce Refah ve Fazilet’ten Meclis’e girdi. Geçen dönem AK Parti’den seçilen İzol Şanlıurfa’dan yine aday. Kırvar, Karakeçili, Pijan aşiretleri de etkili durumdalar.
Pinyaniş: Pinyaniş aşiretinden olan ve geçen dönem Meclis’e bağımsız geldikten sonra AK Parti’ye katılan Mustafa Zeydan, bu kez olmadı, oğlu Rüstem Zeydan’ın aday olmasını sağladı.
Bucaklar: Bucak Ailesi, bu seçimlerde de Demokrat Parti’nin en büyük kozu. Aşiretin en önemli isimlerinden biri olan DYP eski milletvekillerinden Sedat Bucak 2002 seçiminde partisinin baraja t
akılmasıyla seçilememişti.
Değerler: Yıllardır CHP’de
politika yapan ailenin reisi Hasan Değer, uzun süre Meclis’te görev yaptı. Değerler 2002’de de Mesut Değer’i Meclis’e gönderdi. Değer CHP’den yine 1. sıra adayı.
Burukan: Van’da etkin olan aşiretin lideri eski Anavatanlı Şerif Bedirhanoğlu. Bu seçimlere CHP listelerinden girecek. Van’da ayrıca, Buruki, Alan, İzdinan ve Özbek aşiretleri de etkinliğini sürdürüyor.
Şego: Bitlis bölgesinde etkin. Aşiretin 15 bin oyu var. Batman, Diyarbakır,
Mersin ve
İstanbul’da da etkin.
Batikan: Muş bölgesinin en büyük aşireti. 40 bine yakın oyları var. Bugüne kadar sol partileri
desteklediler. DTP’li
Sırrı Sakık bu aileden.
Bekiran: Bitlis merkez olmak üzere
Hizan, Adilcevaz ve
Ahlat bölgesinde etkin.
Sason: Bingöl ve Muş’ta etkin olan aşiret, hep muhafazakar partilere oy verdi. Aşiret son seçimlerde AK Parti ve DTP’yi destekledi. Bıdıriler de Muş’ta etkili.
Azizoğulları: Diyarbakır’ın büyük ailelerinden. 12
Eylül öncesi sol partilere verdikleri destekle tanınıyorlar. Sonra siyasetten uzaklaşan ailenin Meclis’te görev yapmış tek üyesi 1960’lı yıllarda iki yıl
Sağlık Bakanlığı görevinde bulunan ve bölgede büyük saygıyla anılan Dr.Yusuf Azizoğlu.
Silvan’da etkin bir aile. Yaklaşık 5 bin oyları var.
Kahramanlar: Mardin’in
Kızıltepe ilçesinde etkin. Yaklaşık 2 bin oyu var. 1994’e kadar DYP’yi desteklediler. 1995 seçimlerinde FP’ye yakınlaştı. Son seçimde AK parti ve DYP’ye destek verdiği belirtiliyor.
Ömeriler: Mardin bölgesinin en büyük aşireti. Türkiye’de 20 bine yakın oyları var. Bugüne kadar sağ partilerin tüm girişimlerine karşın geçmişte olduğu gibi bu seçimde de DTP’ye destek vermeleri bekleniyor. Mardin’de Omeyran, Şükran ve Neceran aşiretleri de bulunuyor.
Raman Aşireti: Batman’da etkin. Aşiretin önde gelenlerinden Faris Özdemir DP’den aday. Batman’da Şerro ve Habizbini aşiretleri de var.
Batuyanlar: Şırnak bölgesinde
korucu aşireti olarak biliniyorlar. Bini aşkın korucuları var. Bölgede 10 bini aşkın oyu var. Şırnak’daki Kejan ve Tayan aşireti de etkin.
Tatarlar: Şırnak bölgesinde etkin. Aile
12 Eylül öncesi CHP’yi destekliyordu. Sonra merkez sağ partilere yöneldiler. Bayar Öktem ve Mehmet Tatar eski DYP milletvekilleri. Mehmet Tatar DP’den aday.
Ertuşiler: Aşiretin 12 kolu var. Van ve Hakkari bölgesinde 20 bine yakın oyları var. Aileden Mehmet Ertuş AK Parti Hakkari’den aday.
Jirkiler: Ertuşilerin bir kolu olan Jirkiler Hakkari ile Şırnak’ın
Uludere ilçesinde etkin. 40 bine yakın oyu var.
Hisar: Batman ve ilçesi Gerçüş’te etkin. 5 bin oyu var.
Mutlu Ailesi: Bitlis’in Norşin bölgesinde en etkin şeyh ailesi. Muhafazakar partileri destekliyor.
İnan Ailesi: Bitlis bölgesinin en büyük ailelerden. Ailenin büyüğü Kamran İnan siyaseti bıraktı. Edip Safter Gaydalı ise CHP’den aday.
Star Gazetesi