Türkiye’nin sorunlarına CHP’nin mevcut yönetiminin çözümünün olmadığını belirten İnce, “CHP üyelerini ve sorumlu kurultay delegelerine sesleniyorum. Genel başkan seçilmem halinde ilk işim tüzüğü değiştirmek olacak. Parti içi bütün seçimler üyelerle yargıç gözetiminde yapılacak. Delegelik sistemi değil artık üyelerle ön seçim olacak. Partili hiçbir üye genel merkez binasında kapılarda adaylık için beklemeyecek. Bütün adaylıklar üye bazında belirleneceği için partili sandığa tıpış tıpış değil koşa koşa gidecektir. CHP’nin geleneği olan güçlü genel sekreterlik makamı yeniden oluşturulacak. Genel başkan seçildikten sonraki ilk iki seçimde yerel veya genel fark etmez partiyi birinci parti yapamayan genel başkan istifa etmiş hükmünü koyacağız. O koltuğa yapışıp kalmak yok.” diye konuştu.
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. İnce, toplantıda partisinin grup başkanvekilliğinden istifa ettiği açıklayarak 5-6 Eylül’de yapılacak kurultayda genel başkanlığa aday olacağını açıkladı.
Özgürlükçü bir demokrasiye ulaşmak ve toplumsal mutabakat için yeni bir anayasa yapılması gerektiğini belirten İnce, “AB sürecini hızlandırmak ve 2023 yılında tam üyelik hedefimiz olmalı. Üretim ekonomisine geçişi sağlamak için yapısal ekonomik tedbirler hızla devreye sokulmalı. Yok edilen bütçe denetimi ve meclis denetimi yeniden sağlanmalı. Dış politikanın saptırılan ekseni yeniden barış odaklı rotasına çevrilmeli. Kürt sorunu çözümünde Meclis öncü olmalı ve siyasi sorumluluğu olmayanlar etkin olmamalıdır. Sosyal güvenlik hakları adil noktaya getirilmeli. Kredi kartı borçları halkın lehine çözülmelidir. Hukukun üstünlüğü sağlanmalı bağımsız yargı ve yargıya olan güven yeniden kurulmalı. Kişilerin özel hayatına yapılan her türlü müdahale kaldırılmalıdır. Askeri ve sivil her türlü vesayet sona erdirilmelidir. Eğitim sistemindeki dağınıklık ve yozlaşma önlenmeli sınav sorununa bir neşter atılmalı. Türkiye’de demokratik yeni siyaset zemini kurmak için siyaset partiler ve seçim yasaları değişmeli. Katılımcı açık hesap veren bir yönetim anlayışı esas olmalı. Gezi ruhu ve gezi gençliğini dinamizmini partiye yansıtmak zorundayız. Ülkeye yansıtmalıyız. Yaşanan çevre yağmasına son vermek zorundayız. Tarım politikasını ciddi bir şekilde gözden geçirmeliyiz. Bütün bunları yapabilmek içinde Türkiye’nin CHP’ye ihtiyacı var çünkü bu ülkede CHP kuruluşundan itibaren çağın öncü ve ilerici düşüncelerini millete aktarmak anlamında köprü olmuştur.” diye konuştu.
Türkiye’nin bunca sorununa CHP’nin mevcut yönetiminin çözümünün olmadığını anlatan İnce, “CHP bu noktada çözüm olmaktan halka umut olmaktan uzaktır. Bugün itibariyle yasal bir zorunluluk olmamasına rağmen CHP grup başkanvekilliği görevimden istifa ediyorum. Az önce dilekçemi gönderdim sayın genel başkanı da aradım kendisine görevi iade ettiğimi belirttim dilekçemi gönderdiğimi kendisi burada olsa bizzat makamına giderdim ama İstanbul’da olduğu için kendisine bilgi verdim. Yasal bir zorunluluk olmamasına rağmen görevimi bugün itibariyle bıraktım. Kurultayın tarihi belli oldu genel başkanlığa aday olacağım.” şeklinde konuştu.
'GENEL BAŞKANLIK KOLTUĞUNA YAPIŞIP KALMAK YOK'
CHP üyelerini ve sorumlu kurultay delegelerine seslenen İnce, genel başkan seçilmesi halinde ilk işinin tüzüğü değiştirmek olduğunu söyledi. Seçilmesi halinde partide demokrasi olacağını anlatan İnce, “Bırakın yüzde 15 kontenjanı arttırmayı yüzde 15 kontenjanı da kullanmayacağım. Siyasi partiler yasasında var olan yüzde 5’lik kontenjanı kullanacağım. Tüzükteki 15’i de kaldıracağız 27 vekil yapar yüzde 5 o da siyaseten yasaklılar için memurlar içindir, akademisyenler içindir, genel başkana o 27 kişi bile çok. Genel başkana dış politikada, ekonomide uzmanlardan oluşacak milletvekillerini siyasi partiler yasasındaki o yüzde 5 kontenjan yeter. Genel başkan olursam yüzde 15 kontenjanı kaldıracağım yüzde 5’e razıyım. Ama mevcut yapının yüzde 15 yetmediğini ve ön seçim de kaldırmaya çalıştıklarını görüyorum. Parti içi bütün seçimler üyelerle yargıç gözetiminde yapılacak. Delegelik sistemi değil artık üyelerle ön seçim olacak. Partili hiçbir üye genel merkez binasında kapılarda adaylık için beklemeyecek. Bütün adaylıklar üye bazında belirleneceği için partili sandığa tıpış tıpış değil koşa koşa gidecektir. CHP’nin geleneği olan güçlü genel sekreterlik makamı yeniden oluşturulacak. Genel başkan seçildikten sonraki ilk iki seçimde yerel veya genel fark etmez partiyi birinci parti yapamayan genel başkan istifa etmiş hükmünü koyacağız. O koltuğa yapışıp kalmak yok.” açıklamasında bulundu.
İnce konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, kurultayda seçilme şansını değerlendirmesini istediği İnce, “Kocaman bir salonda 20 bin kişi olmalı ve kürsüye iddiaları umudun yarınların geleceğin adresi olarak o 20 bin kişiye bir kurultay konuşması yapmalıyım ki partiyi ayağa kaldırıp işte bu geliyoruz iktidar olacağız Karaoğlan Ecevit’in ruhunda olduğu gibi kurultay konuşmasını gör ondan sonra. Onu bildikleri için küçük salonda oluyor. Şansım ne; ben kazanacağıma inanıyorum şundan dolayı: Ben insanların bir umutsuzluk içinde olduğunu görüyorum. Bakmayın o delege ve il başkanı destek açıklamalarına. Bunlar siyasette olan şeyler il başkanı iken bize telefon gelirdi mevcut başkana açıklayın desteğinizi derlerdi. Bunlar olağan şeyler kızmam o arkadaşlara. Aslolan insanların vicdanlardır ben kazanacağıma inanıyorum ama, seçimdir kazanamadım, ben partiliyim, ben 15 yaşında da CHP'deyim şimdi de CHP'deyim devam.” cevabını verdi.
'130 VEKİL DE BENİM ARKADAŞIM HEPSİNİN DESTEĞİNİ ALMAK İSTİYORUM'
Metin Feyzioğlu’nun da adaylıkta adının geçtiğinin hatırlatılması üzerine İnce, “Herkes için geçerli bu partinin üyelerinden herkes aday olabilir. Aday adayı olabilir başarılar dilerim kendisine, ben yola çıktım. Geri adımım yok artık, bunu herkes böyle bilsin. Bir takım farklı açıklamalar görüyorum, ben yola çıktım, bundan sonra hiçbir şekilde geri adamım yok.” diye konuştu.
Bir gazetecinin, “Milletvekilleriyle temasınız oldu mu Deniz Baykal ve Önder Sav’la temasınız oldu mu?” sorusuna İnce şu cevabı verdi: “130 milletvekili de benim arkadaşım hepsiyle temas içinde olmak isterim. Bazıları uzak durabilir, bazıları gönlünü açar, bazıları destek verebilir, vekil arkadaşlarıma kızmam küsmem, hepsi dostum. Hepsinin desteğini almak istiyorum, mevcut yönetiminde desteğini almak istiyorum. Herkese gönlümü açtım ama ne yazik ki basında bazı arkadaşlarımız farklı yansıtıyor, buna üzülüyorum.”