TBMM Başkanı Mehmet Ali
Şahin ile
CHP Sinop Milletvekili Engin
Altay tartıştı. Şahin, Altay'ın birkaç kez, ''Sizin hukukçuluğunuza yazıklar olsun'' demesi üzerine,
Engin Altay'dan özür dilemesini, yoksa İçtüzüğün
disiplin hükümlerini uygulayacağını söyledi.
Teklifin, 3. maddesi üzerinde gruplar adına yapılan konuşmaların ardından, CHP ve MHP, İçtüzüğün 72. maddesine göre, 3. maddenin görüşmelerinin devam etmesini öngören ayrı ayrı önerge verdi.
Önergeler reddedildi.
Anayasanın ''Seyahat Hürriyeti'' başlıklı 23. maddesinde değişiklik içeren 3. madde üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan
Milli Eğitim Bakanı
Nimet Çubukçu, bu değişikliğin gerçekleşmesinden büyük heyecan duyduğunu söyledi.
Değişiklikle,
vergi kaçıran birisinin suçunun kaldırılacağı şeklinde yapılan yorumun gerçeği yansıtmadığını belirten Çubukçu,
düzenleme ile
seyahat hürriyetinin genişletildiğini ifade etti.
Bakan Çubukçunun konuşmasının ardından, MHP Grup
Başkanvekili Oktay Vural, birleşimi yöneten Başkan Şahin'e, ''Ne zaman ara vereceğini'' sordu. Şahin, maddeden sonra ara vereceğini söyledi. Vural'ın tepki göstermesi üzerine
TBMM Başkanı Şahin, ''İzin verirseniz onun takdirini ben yapayım'' dedi.
Daha sonra, madde üzerinde verilen 16 önergeden, İçtüzüğe göre 7'si işleme alınarak okutuldu.
-AK PARTİ'NİN HEDEFİ-
CHP'nin önergesi üzerinde konuşan
Sivas Milletvekili
Malik Ecder
Özdemir, 2002'de iktidara gelen
AK Parti'nin, olmazsa olmaz, değişmez bir
hedefi olduğunu ifade ederek, ''Bu hedef, laik demokratik cumhuriyeti kaldırmak ve onun yerine yeni bir siyasal rejim ikame etmekti'' dedi.
Özdemir, AK Parti'nin bu hedefe ulaşabilmek için her yolu mubah gördüğünü ve geri adım atmadığını iddia ederek, ''Burada yapılan, daha
sivil bir Anayasa yapmak değil, AKP'nin 8 yıllık iktidarı boyunca yarattığı yeni siyasal rejimin adını koymaktır.
Anayasa Mahkemesi kararıyla, laikliğe karşı hareketin odağı haline gelmiş olan AKP, bu hareketten, suçtan vazgeçmek yerine, bugün getirdiği teklifle, laikliğe karşı hareketlerin odağı olmayı suç olmaktan çıkarmaya çalışıyor'' diye konuştu.
AK Parti'li milletvekilleri, Özdemir'in sözlerine tepki gösterdi.
Sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili
Suat Kılıç, ''AK Parti iktidarı, demokratik cumhuriyetin olmazsa olmaz niteliklerine sahip çıktıkça; rahatsız olan, başı ve karnı ağrıyan bir zümre var. Bu
çatı altında bu zümreyi kınıyoruz'' dedi.
Demokrasinin ve laikliğin marjinal bir zümreye mal edilmesinin onları güçlendirmeyeceğini ifade eden Kılıç, ''Cumhuriyetin temel niteliklerini marjinal bir kitleye mal etmek, bu cumhuriyetin temel niteliklerine kuvvet kazandırmaz. Laik cumhuriyeti babanızın evinden getirmediniz ve bu kimsenin tapulu malı değil. Bu ülkenin insanları, laik, demokratik cumhuriyetin temel niteliklerine inanmış durumdadır'' diye konuştu.
Sataşma olduğu gerekçesiyle kürsüye gelen CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu da TBMM Başkanı Şahin'i, Özdemir'in Anayasa Mahkemesi kararını gündeme getirmesinden dolayı sataşma olduğu gerekçesiyle Kılıç'a söz vermesini eleştirdi.
Kılıçdaroğlu'nun, hangi gerekçeyle Kılıç'a söz verdiğini sorması üzerine, Şahin, CHP'li Özdemir'in, ''AK Parti'nin laik rejimi yıkmak için gelmiş bir parti olduğunu'' söylemesi nedeniyle söz verdiğini kaydetti.
-''ELİNİZİ KOLUNUZU SALLAMANIZ UYGUN DEĞİL''-
Bu sırada, bazı CHP'li ve AK Parti'li milletvekilleri karşılıklı olarak birbirlerine sataştı.
CHP Sinop Milletvekili Engin Altay'ın ayağa kalkarak ısrarla söz istemesi üzerine, Başkan Şahin, Altay'a, ''Böyle celalli şekilde, elinizi kolunuzu sallayarak, Başkanlık Divanına bu şekilde davranışınız uygun değil. Bir eğitimci olarak, öğrencilerimize örnek olması gereken size, bu davranışı hiç yakıştıramadım'' diyerek, Altay'dan yerine oturmasını istedi. AK Parti'li milletvekilleri, Şahin'in bu sözlerini alkışla karşıladı.
CHP'li Altay da ''Sizin hukukçuluğunuza yazıklar olsun'' diye bağırarak, Başkan Şahin'e karşılık verdi. Şahin'in, ''Hakaret ediyorsunuz'' sözlerine karşılık Altay, ''Bana söz vermek zorundasınız'' dedi.
TBMM Başkanı Şahin de ''Söz verip vermemek takdiri bana ait'' diye konuştu.
Mehmet
Ali Şahin, Altay'ın ısrarla söz istemesi ve ''Sizin hukukçuluğunuza yazıklar olsun'' sözünü tekrarlaması üzerine, Engin Altay'dan özür dilemesini, yoksa İçtüzüğün disiplin hükümlerini uygulayacağını söyledi. Şahin, CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu'ndan da milletvekillerine sahip çıkmasını istedi.
CHP'li Altay, daha sonra araya giren CHP'li milletvekillerince yatıştırıldı ve arka sıralara götürüldü.
TBMM Başkanı Şahin'in daha sonra birleştirerek oylattığı 7 önerge reddedildi.
Bu arada, Anayasa teklifinin Genel Kuruldaki görüşmelerine, Baş
bakan Recep
Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı
Devlet Bahçeli de katılıyor.