CHP Grup
Başkanvekili Muharrem İnce, depremde ölen öğretmenlerin aileleri ile yaralı öğretmenlere 10'ar bin lira verileceğini anımsatarak, ''Sanki bakanlığın kasasından veriliyor.
Milli Eğitim Vakfı'nın, hayırseverlerin parasıyla caka yapmayın'' dedi.
CHP, Danışma
Kurulunda oybirliği sağlanamadığından ''milli eğitim sistemindeki eksikliklerin'' belirlenmesi amacıyla verilen
Meclis araştırma önergesinin, bugün görüşülmesine dair grup
önerisini Genel Kurulun gündemine getirdi.
Öneri lehinde söz alan CHP Grup Başkanvekili
Muharrem İnce, Van
depremi nedeniyle
Cumhuriyet Bayramı törenlerinin iptal edildiğini, bunun ''fırsatçılık'' olduğunu savundu. İnce, ''Cumhuriyetin resepsiyonlarını iptal edip, gazetelerin resepsiyonuna katıldınız, acılar var dediniz, düğünden düğüne koştunuz'' dedi.
İnce, 1999 depreminden sonra kutlamaların kısmi olarak iptal edildiğini ifade ederek, ''
Bülent Ecevit, törenleri iptal etti ama düğünden düğüne gezmedi'' diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in, hala kaç öğretmenin
enkaz altında olduğunu bilmediğini iddia eden İnce, enkaz altında yaşamını yitiren öğretmenlere Milli Eğitim Vakfı'ndan 10 bin lira verileceğinin duyurulduğunu anımsattı. ''Vakıf ile bakanlığın ne alakası var '' diye soran İnce, ''Sanki bakanlığın kasasından veriliyor. Hayırseverlerin parasıyla caka yapıyorsunuz, vakfın, hayırseverlerin parasıyla caka yapmayın'' dedi.
AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri
Işık, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, ''Siz Cumhuriyetin edebiyatını yapmaya devam edin, biz Cumhuriyeti yüceltmeye devam edeceğiz. Yücelttiğimiz için de milletimiz her seçimde oyumuzu artıyor. Cumhuriyetçi geçinip, altını oyanlara bu millet asla izin vermez. AK Parti olarak Cumhuriyetimize gönülden bağlıyız. Biz Cumhuriyet üzerinden geçinenlerden değiliz. Cumhuriyet tüccarlığı yapanlardan olmadık, olmayacağız'' diye konuştu.
Işık, 1999 depremininden sonra dönemin Başbakanı Bülent Ecevit imzalı genelgede, 29
Ekim törenlerinin sadece
Anıtkabir ve
Atatürk anıtlarına
çelenk koyma şeklinde olacağının yer aldığını belirterek, ''Ecevit'in Cumhuriyetçiliğini mi sorgulayacağız '' diye sordu.
-MHP'lileri kızdırdı-
MHP Grup Başkanvekili
Oktay Vural, yerinden söz alarak, Işık'ın, AK Parti'nin, Cumhuriyeti
demokrasi ile taçlandırdığını söylediğini ifade ederek, ''O zaman rahmetli Menderes'in mücadelesini inkar edenler, bugün bu sıralarda oturuyor. 14
Mayıs 1950'den itibaren çoğulcu demokrasiye geçilmiştir. Demokrasinin ilerlemesine katkı sağlayan bütün devlet adamlarına şükrediyoruz'' dedi.
Vural'ın bu sözlerine AK Parti
İstanbul Milletvekili İsmet Uçma'nın,
27 Mayıs ve
Alparslan Türkeş ile ilgili laf atması, MHP milletvekillerinin tepkisine yol açtı. MHP Kocaeli Milletvekili
Lütfü Türkkan, Türkeş'in mezarından geçerken bile dikkatli olunması gerektiğini söylerken, Vural da Uçma'nın özür dilemesini istedi.
Tartışmanın sürmesi üzerine
TBMM Başkanvekili
Sadık Yakut, birleşime ara verdi. Aranın ardından söz alan Vural, Uçma'nın kullandığı ifadeyi geri almasını talep etti.
Bunun üzerine kürsüye çıkan Uçma, Türkeş'in insan astığını söylemediğini, söylediyse bile bunun sehven olduğunu ifade etti. 27 Mayıs'tan bahsettiğini belirten Uçma, Türkeş'in ihtilal metnini okuduğunu ancak ihtilali yapanlardan ayrıldığını söyledi.
Uçma, ''Türkeş'in oğlu, bizim milletvekilimiz, Türkeş, çok saygı duyduğumuz bir liderdir. Bu değerlendirme, bir iritasyon ile böyle anlaşılmış, söz böyle çıkmışsa özür dilerim. Ölünün arkasından konuşmak bize yakışmaz, sizin konuşmanız üzerine ağzımızdan çıkmışsa özür diliyorum, geri alıyorum'' dedi.
Çalışma süresinin sona ermesinin ardından TBMM Başkanvekili Yakut, birleşimi yarın saat 14.00'de toplanmak üzere kapattı.
Genel Kurul gündeminde yer alan bazı uluslararası anlaşmaların onaylanmasının uygun bulunduğuna dair
kanun tasarıları ise çalışma süresinin yetmemesi nedeniyle görüşülemedi.