Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı
Osman Çakır, bu eşyaların akıbetini öğrenmek için Meclis'e
soru önergesi verdi.
Önergeye
cevap gecikmedi. Soruya cevap veren
Kültür ve
Turizm Bakanı
Ertuğrul Günay, söz konusu eşyaların
Atatürk Samsun'da kaldığı 1919 yılına ait olmadığını hatırlattı. Günay, bunların 1959-1950 yıllarında müzeye demirbaş kaydettirildiğini, müzede yer olmaması sebebiyle depoya kaldırılarak koruma altına alındığını kaydetti.
1. Dünya Savaşı sonunda toprakları paylaşılmış Anadolu'nun düşman işgalinden kurtarılması ve Milli Mücadele'nin başlatılması amacıyla 19
Mayıs 1919'da
Bandırma Vapuru'yla Samsun'a gelen
Mustafa Kemal Atatürk, Mıntıka Palas Oteli'nde kalmıştı. Burada kurmaylarıyla buluşan Atatürk,
Kurtuluş Savaşı'nın stratejisi ve yöntemlerine ilişkin uzun süren toplantılar gerçekleştirmişti. İşte o gün Atatürk ve kurmaylarının toplantılarına tanıklık ettiği ifade edilen işlemeli yuvarlak
masa ve
koltuk takımı,
Gazi Müzesi'ne dönüştürülen binada 2007 tarihine kadar teşhir edilmişti. Ancak müzenin
restore edilmesinin ardından da masa ve koltuklar sergiden kaldırılmıştı.
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Millet
vekili Osman Çakır, Milli Mücadele döneminde kullanıldığı rivayet edilen koltuk takımı ile masanın peşine düştü. Çakır, Meclis'e verdiği önergeyle bu eşyaların nerede olduğunu sordu.
Samsunlular için büyük önem arz eden Büyük Önder'e ait eşyalarla ilgili önergeye Kültür ve
Turizm Bakanı Ertuğrul Günay yanıt verdi. Müzede Atatürk'ün 1919-1960 yılları arasında tarihlendirilebilecek hatıra ve etnografik nitelikli eşyalar sergilendiğini ifade eden Bakan Günay, "Söz konusu koltuklar ve işlemeli yuvarlak masa, Atatürk'ün 1919 yılında Samsun'da kaldığı döneme ait olmayıp, 1959-1960 yıllarında demirbaş olarak müzeye girmiştir. 2006 yılına kadar müzenin üst kat salonunda sergilenmekteyken, bu tarihte yapılan yeni teşhir düzenlemesi sonucunda yer darlığı nedeniyle müze deposuna kaldırılmıştır." ifadelerini kullandı.
CİHAN