BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, geri çekilme sürecinde yaşanacak çatışma ya da can kaybının her şeyi ters düz edebileceğini belirterek, "Can kayıplarının yaşandığı bir ortamda her şeyin değişeceğini tahmin etmek gerekir." dedi. Kışanak, ikinci aşamanın toplumsal mutabakat süreci olarak algılanması gerektiğini ifade ederek, "Aksi halde çözüm istemeyenlerin yaratmak istediği atmosfer de bu, bir al ver meselesi gibi algılanacak. Siz ne istiyorsunuz, onlar ne alacak ne verecek meselesi. Bu böyle değil." diye konuştu.
ÖCALAN İLE DOĞRUDAN İLETİŞİM BEKLENTİSİ
BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, partisinin grup toplantısının ardından Meclis'te bir grup gazeteci ile bir araya geldi. Kışanak burada yaptığı konuşmada, örgüt yöneticileri ile Abdullah Öcalan'ın doğrudan iletişim kurması beklentisi bulunduğunu söyledi.
"Hükümet kanadından size çekilme ile ilgili ulaşan resmi bir güvence var mı?" sorusu üzerine Kışanak, geri çekilme sırasında bir çatışmanın yaşanmasının kimsenin arzulamadığı bir durum olduğunu belirerek, "Hükümetin de İmralı da görüşmeleri yapan heyetin de aynı hassasiyet içinde olduğuna dair bilgiler alıyoruz. Böyle bir çatışmanın yaşanması, can kaybının yaşanması bütün her şeyi ters düz edebilir. Büyük bir risk. Ben tüm tarafların bunun farkında olduğunu düşünüyorum. Hükümetin de, devlet adına giden heyetin de, Sayın Öcalan'ın da, Kandil'in de, hükümetin emrindeki silahlı kuvvetlerin de bu tehlikenin farkında olduğunu düşünüyorum." dedi.
"GERİ ÇEKİLME SÜRECİ"
Konuyla ilgili bir soru üzerine, "Bir kişiye bir şey olursa yeniden çatışma süreci başlar diye keskin bir laftan daha çok bunun kendisi bir tehlikedir. Bunu görmek ve önlem almak lazım. Geri çekilme sürecinde herhangi bir çatışmanın ve can kaybının yaşanmaması konusunda herkesin en büyük dikkati göstermesi gerekir. Bunun önlemlerini alması gerekir. Bunun güvencelerini oluşturması gerekir. Bir süreçten bahsediyorsak, biraz da can kayıplarının durmuş olması ile bağlantılıdır. Can kayıplarının yaşandığı bir ortamda her şeyin değişeceğini tahmin etmek gerekir." şeklinde konuştu.
İkinci aşamaya ne zaman çekileceği ile ilgili başka bir soruya karşılık Kışanak, "Türkiye'de demokratikleşme konusunda ne yapılabilir ne yapılamaz, bunları toplum olarak hep beraber tartışmamız, sivil toplum örgütlerin, meslek örgütlerinin toplumun tüm dinamikleri bu tartışmanın içine girmeli. Aksi halde bu şöyle algılanacak ki, aslında çözüm istemeyenlerin yaratmak istediği atmosfer de bu, bir al -ver meselesi. Siz ne istiyorsunuz, onlar ne alacak ne verecek meselesi. Bu böyle değil. İkinci aşamanın toplumsal müzakere aşaması olarak tanımlanmasının daha doğru olacağını düşünüyorum." dedi.
Çekilme sürecine ilişkin soru üzerine Kışanak, "Bizim bildiğimiz kamuoyuna deklare edilmiş bir çekilme süreci yok ama sorun da yok." ifadelerini kullandı.
CİHAN