AKP, kamuda ve ortaöğrenimde türban dahil tüm dini simgeleri Anayasa ve yasalarla yasaklayacak.
Kapatma davasının ardından önce parti
kapatmayı engelleyecek anayasal değişiklikler üzerinde odaklanan, ama "Bu, etik ve meşru olmaz" eleştirileri üzerine rotayı
Avrupa Birliği'ne çevirip
demokratikleşme paketi hazırlığına girişen AKP, '
laiklik hamlesi'ne hazırlanıyor. AKP
Merkez Karar Yönetim Kurulu toplantısından sonra Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet
Fırat'ın "Kaygıları giderecek adımlar atılacak" sözleriyle ipucunu verdiği düzenlemenin 'laikliğin anayasal ve yasal güvencelerinin güçlendirilmesi' olduğu öğrenildi.
İki kritik cümle
Kulislere sızan bilgilere göre halen üzerinde çalışılan
demokratikleşme paketinde, Anayasa ve yasalara türbanı da içeren dinsel simgelerin kullanımına ilişkin hükümler konulacak.
Anayasa'nın temel hak ve
özgürlüklerle ilgili maddelerine eklenebileceği belirtilen düzenlemenin "Devlet memurları, kamu kurumu yöneticileri dinsel simge kullanamaz" ve "İlk ve ortaöğretimde dinsel simge sayılan kıyafetler giyilemez" şeklinde olabileceği belirtiliyor.
Üyelerinin "
Kamuda ve ortaöğretimde de türban serbest olmalı" açıklamaları nedeniyle sert eleştirilerle karşılaşan AKP, böylece partisine yönelik
kapatma davasına neden olan kaygılara karşı laiklik güvencesi getirmiş olacak.
AKP'nin üzerinde çalıştığı bu düzenlemeleri de içeren paketin,
Başbakan Erdoğan'ın onayından geçmesinin ardından muhalefet partilerine de uzlaşma için götürülmesi bekleniyor.
Görüşmelerden sonuç alınması halinde paket yasalaştırılacak; uzlaşma çıkmazsa AKP yeniden bir durum değerlendirmesi yapacak. Yola devam mı tamam mı bu değerlendirmenin ardından netlik kazanacak.
Kapatma davasının ardından izlenecek yol haritasını belirlemek üzere önceki gün toplanan AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu'nda (
MKYK) çok sert tartışmalarla ilerleyen süreçte tansiyonun düşürülmesi, demokratikleşme konusunda adımların atılması, bunun için de muhalefetle uzlaşma aranması kararlaştırılmıştı.
Ortak payda arayışı
MKYK'da ayrıca
sürpriz bir şekilde 'laiklik' vurgusu yapılmış, toplantının ardından açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı Fırat da "Bu süreç hepimiz için bir özgürlük ve sosyal barış güvencesi olan laiklik ilkesini ortak paydamız olarak siyasi rekabetin üzerinde tutmak için de önemli bir fırsat oluşturmaktadır" diye konuşmuştu.
MKYK'dan kulislere 'toplumda oluşan laiklikle ilgili kaygıların giderilmesi yönünde gereken düzenlemeler yapılması, bu kapsamda muhalefetle görüşmelerde ortak payda belirlenmesinin de kararlaştırıldığı' haberi yansımıştı.
RADİKAL