Baş
bakan Recep
Tayyip Erdoğan CHP'nin 'kaşarlı' kadrolaşma yaptığını belirtirken, DYP-CHP Hükümeti döneminde yapılan kadrolaşmaya dikkat çekti. 1991 seçimlerinin ardından kurulan DYP-SHP ve DYP-CHP Hükümetleri döneminde özellikle SHP-CHP'li bakanlar büyük bir kadrolaşma gerçekleştirdi. Bu hükümetlerde görev yapan Adalet Bakanları
Seyfi Oktay ile
Mehmet Moğultay'ın kadrolaşması ise Moğultay tarafından
itiraf bile edildi.
MİLLİYETÇİLERE Mİ VERSEYDİM?
Koalisyon hükümetleri döneminde Adalet Bakanları
Seyfi Oktay ve Mehmet Moğultay hakim ve savcı kadrolarını parti sempatizanı isimlerle doldurdu. Oktay ve Moğultay döneminde 2 bin hakim ve savcı alınırken
mülakat sınavında parti sempatizanı olmayan isimler elendi. Dönemin
Adalet Bakanı Mehmet Moğultay ise partisinin il kongresine yaptığı konuşmada kadrolaşmayı itiraf ederek, "Evet, hükümetten sınavlı beş bin kişilik kadro çıkarttım. Doğu'dan Güneydoğu'dan gelen insanlar aç mı, işsiz mi kalsın? Bu kadroları örgütüme vermeyip de milliyetçilere mi verseydim? Seyfi Oktay ve benim dönemimde de iki bin hakim aldık. Bu aldığımız kadrolar, ileride yeşerecek demokrat insanlardır. Yaptığım suçsa işlemeye devam edeceğim. Ben yılmayacağım, bu makamı da terketmeyeceğim" dedi.
Mehmet Moğultay'ın
Adalet Bakanlığı döneminde yapılan hakimlik ve
savcılık sınavlarında yazılı sınavda ilk 100'e giren isimlerden 57 kişi mülakatta elendi. Yapılan yazılı sınavda dereceye girmelerine rağmen CHP örgütünden 'referansı' olmadığı için bu isimlerin elendiği belirtiliyor.
SSK'YA YAŞI TUTMAYANLAR ALINDI
Koalisyon hükümeti döneminde Çalışma ve Sosyal
Güvenlik Bakanlığı yapan Mustafa Kul'un ise SSK'ya
personel alımında mevzuata aykırı davrandığı ortaya çıkmıştı. Devlet memurluğu için
18 yaş şartının olmasına rağmen 18 yaşından küçüklerin bil
e devlet memuru olarak alındığı tespit edildi. Eski Bakan Mustafa Kul hakkında SSK'ya özürlülerin alınması için açılan sınavda mevzuata aykırı ve usulsüz işlemler yapılmasına göz yumarak görevini
ihmal ettiği ve kötüye kullandığı iddiasıyla Meclis'te
soruşturma komisyonu bile kurulmuştu.
DANIŞTAY'I ÖRNEK GÖSTERMİŞTİ
Başbakan Erdoğan, önceki günkü konuşmasında, kadrolaşma iddialarına karşı, CHP ve SHP'li bakanların icraatlarını gündeme getirmişti.
Kadrolaşma iddialarına karşılık Danıştay'ı örnek gösteren Başbakan Erdoğan, önceki yıllarda yapılan atamaların, bugün kendisini çok daha iyi gösterdiğini ve her fırsatta hükümetin icraatlarının engellemeye çalışıldığını ifade etmişti.
Devlet ciddiyeti kalmadı
Başbakan Erdoğan önceki gün yaptığı konuşmasında isim vermeden Cumhurbaşkanı Sezer'i de eleştirerek, müsteşar atamaları için kapıcıların bilgilerine başvurulduğunu hatırlatmıştı. Atadıkları kişlerin bu ülkenin evlatları olduğunu belirten Erdoğan, "Bir genel müdür atayacaksınız, evine birisi gidip kapıcısına soruyor. 'Bunun eşi nasıl giyinir?', 'Kimlerle görüşürler? diye soruyorlar. Böyle bir devlet yönetimi, böyle devlet yönetimi anlayışı olur mu?" diye konuşmuştu.
YENİ ŞAFAK