İşte Ak Parti'nin savunması -Tam Metin-

AK Parti yetkilileri, parti hakkındaki kapatma davasında esas hakkındaki savunmayı Anayasa Mahkemesi'ne sundu.

İşte Ak Parti'nin savunması -Tam Metin-

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ile AK Parti Grup Başkan Vekilleri Sadullah Ergin ve Bekir Bozdağ, partinin esas hakkındaki savunmasını saat 16.45'te Anayasa Mahkemesi'ne getirdi.

İŞTE AK PARTİ'NİN SAVUNMASI - TIKLAYIN

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın 30 Mayısta verdiği esas hakkındaki görüşünün ardından 1 ay içinde esas hakkındaki savunmasını vermesi gereken AK Parti, yasal sürenin dolmasına 13 gün kala savunmasını Yüksek mahkemeye sundu. Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın mütalaasının ardından esasa ilişkin savunmaya son şekli verildi. Ek savunma dosyasını sunmak üzere AK Parti heyeti Anayasa Mahkemesi'ne geldi. "SAVUNMA" DENİLMİYOR" Ak Parti, "savunma" kelimesini kullanmıyor, bunun yerine "Esasa İlişkin Cevaplar" başlığı altında kendini savunuyor. Üç klasörde toplanan esas savunma, mahkemeye verildikten hemen sonra kamuoyuna da açıklanacak. İlk klasörde parti çalışmalarıyla ilgili iddialar, ikinci klasörde Başbakan Erdoğan hakkında öne sürülen iddialar cevaplandırılıyor. Son klasörde ise siyasi yasak istenen 70 kişinin kişisel savunmalarına yer alıyor. Erdoğan'ın son şeklini incelediği savunmada başörtüsü düzenlemesiyle ilgili Yalçınkaya'nın iddianamesinde yer verdiği hususlara 'temel haklar ve özgürlükler' temelinde cevaplar veriliyor. SÜREÇ... Bundan sonra belirlenecek bir tarihte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya sözlü açıklama, AK Parti yetkilileri de sözlü savunma yapacak. Bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı AK Parti ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek. Raporun, Anayasa Mahkemesi'nin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç toplantı günü belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak. AK Parti hakkındaki kapatma davasını 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması durumunda 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak. Anayasa'ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek. Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın 69. maddesine göre, ''temelli kapatma'' yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre ''Hazine yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakma'' kararı da verebilecek.

AK PARTİ BU MÜTAALADAKİ İDDİALARA CEVAP VERECEK

AK Parti, Anayasa Mahkemesi'ne bugün ek savunma dosyasını sunacak. Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın mütalaasının ardından esasa ilişkin savunmaya son şekli verildi. Üç klasörde toplanan esas savunma, mahkemeye verildikten hemen sonra kamuoyuna da açıklanacak. İlk klasörde parti çalışmalarıyla ilgili iddialar, ikinci klasörde Başbakan Erdoğan hakkında öne sürülen iddialar cevaplandırılacak. Son klasörde ise siyasi yasak istenen 70 kişinin kişisel savunmalarına yer verilecek. Erdoğan'ın son şeklini incelediği savunmada başörtüsü düzenlemesiyle ilgili Yalçınkaya'nın iddianamesinde yer verdiği hususlara 'temel haklar ve özgürlükler' temelinde cevaplar verilecek.
<< Önceki Haber İşte Ak Parti'nin savunması -Tam Metin- Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER