Gül:
Kıbrıs,
Türkiye'nin AB üyelik sürecini engelleyemez
Cumhurbaşkanı Gül ve
Arnavutluk Cumhurbaşkanı
Bamir Topi, baş başa ve heyetlerarası görüşmelerinin ardından Tugaylar Sarayı'nda ortak
basın toplantısı düzenledi.
Gül, Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ilişkilerin tarihi ve köklü olduğuna, gerçek bir dostluğa dayandığına işaret ederek, ''Bunun için de biz bugün kendimizi evimizde hissediyoruz. Arnavutlar Türkiye'yi ziyaret ettiğinde kendilerini ne kadar evlerinde hissediyorlarsa, ne kadar ortaklıklar, benzerlikler görüyorlarsa biz de aynı şekilde bugün buradayız'' diye konuştu. İki
ülke arasındaki dostluk ve dayanışmanın halklardan doğduğunu söyleyen Gül, kendilerinin de bunu daha güçlendirmek için uğraştığını kaydetti.
Türkiye'nin daima Arnavutluk'un yanında olduğunu, ülkenin gelişmesi, güçlenmesi ve kalkınmasına büyük önem verdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, bütün alanlarda çok yakın
işbirliği yürütüldüğünü anlattı.
''Türkiye Arnavutluk'u bölgede stratejik bir ortak olarak görmüştür, ilişkilerini de bu şekilde götürmüştür. Arnavutluk da aynı şekilde Türkiye'ye önem vermiştir'' diyen Gül, bundan duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Türkiye'nin, Arnavutluk'un NATO'ya üyelik sürecini desteklediğini kaydeden Gül, ''AB ile olan ilişkilerine de çok önem veriyoruz ve çok destekliyoruz. 16 Kasım'daki
Avrupa Birliği Komisyonu kararının çok önemli olduğu kanaatindeyiz'' dedi. Cumhurbaşkanı Gül, Arnavutluk'un AB'ye üyelik konusunda yapacağı reform ve çalışmaların hem kısa sürede hedefe ulaşılmasını sağlayacağına hem de Arnavutluk'u çok daha güçlü hale getireceğine dikkati çekti.
Heyetlerarası görüşmede ikili ilişkileri de ele aldıklarını belirten Cumhurbaşkanı Gül, siyasi,
ekonomik ve askeri ilişkilerin daha da ileriye götürülmesinin yolları üzerinde görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti. Gül, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem verdiklerini dile getirerek, Türk iş adamlarının Arnavutluk'ta köklü yatırımlar yapması için Tiran yönetiminin gösterdiği ilgiye teşekkür etti.
-''DÜNYA BARIŞINA KATKI ONURLU BİR GÖREV''-
Görüşmelerde, NATO üyesi olan Türkiye ve Arnavutluk'un dünya barışına yaptığı katkıları da konuştuklarını anlatan Gül, Arnavutluk'un Afganistan'daki asker sayısını artırma kararından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Afganistan'daki asker sayısını 700'den 1700'e çıkardığını ifade ederek, ''Dünya barışına katkı sunmanın onurlu bir görev olduğuna inanıyorum'' diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, Balkanlardaki istikrar ve güvenliğin önemine de işaret etti. Türkiye ve Arnavutluk'un Balkanlardaki istikrar ve güvenliğe çok önem verdiğini vurgulayan Gül, iki ülkenin aynı yönde düşünmesi ve hareket etmesinin memnuniyet verici olduğunu söyledi.
-''TÜRKİYE'NİN YÖNÜ BELLİDİR''-
Açıklamalarının ardından soruları da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, ''İki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi için somut projeler olup olmadığının'' sorulması üzerine, görüşmelerde ekonomik ilişkileri geniş biçimde gözden geçirdiklerini söyledi.
Heyetinde çok sayıda iş adamı bulunmasının ziyarete verdikleri önemi gösterdiğini kaydeden Gül, ''Kısa sürede çok daha fazla işbirliği yapacağımıza inanıyorum'' dedi. Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasında turizm ve eğitim alanlarında da başarılı ortak çalışmalar yürütüldüğünü hatırlattı.
Cumhurbaşkanı Gül, ''Türkiye'nin AB ile üyelik müzakerelerinde 8 başlıktaki fasılların dondurulmasıyla ilgili durumda herhangi bir değişiklik olmadığının hatırlatılması ve bu durumun nasıl aşılacağının'' sorusuna ise ''Türkiye'nin yönü bellidir. Hedefimiz AB'ye tam üye olmak. Kıbrıs meselesi
teknik bir konu. Kıbrıs, Türkiye'nin AB üyelik sürecini engelleyemez. Günü geldiğinde o işler çözülür. Kısıtlamalar söz konusuysa karşılıklı olarak kaldırılabilir'' yanıtını verdi.
Açıklamaların öncesinde, Cumhurbaşkanı Gül ve Arnavutluk Cumhurbaşkanı Topi'nin huzurunda, iki ülke dışişleri bakanlıkları arasında ilişkilerin geliştirilmesini öngören
anlaşma imzalandı. Anlaşmaya Türkiye adına
Dışişleri Bakanlığı
Müsteşar Yardımcısı Selim Yener imza koydu.