Gül,
Mısır doğal gazının
Türkiye üzerinden Avrupa'ya pazarlanması için
boru hattı yapıldığını, Türkiye'nin de kendi boru hatlarını buna bağlamak için çalışma yürüttüğünü belirterek, bu çalışmaların kısa süre içinde tamamlanmasını umduğunu söyledi.
Türkiye-Mısır İş Forumu toplantısına katılan Gül; burada yaptığı konuşmada, Mısır'daki resmi temaslarında ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesine yönelik görüşmeler yaptıklarını ifade etti.
Forum'a çok sayıda Türk ve Mısırlı iş adamanın katılmasının heyecan verici olduğunu dile getiren Gül,
katılım düzeyinin iki
ülke arasındaki ticari ilişkilerin ve yatırım
işbirliğinin geliştirilmesi arzusu ve potansiyelini ortaya koyduğunu vurguladı.
-''TARİHİ VE KÜLTÜREL BERABERLİK''-
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Mısır'ın birbirine uzak olmadığını, iki ülkenin tarihi ve kültürel açıdan çok büyük beraberliklere sahip bulunduğunu anlattı.
Mısır
Meclis Halk Şurası Başkanı başta olmak üzere bazı önemli Mısırlıların Türklerle akrabalığı olduğunu duyduğunu dile getiren Gül, ''Bunlar, birbirimizin sağlam bağlarla yakın ilişkiler içinde olduğumuzu gösteriyor'' dedi.
Türkiye ile Mısır arasındaki dostluk ve iyi niyetin
ekonomik işbirliğine dönüşmesi halinde iki ülke
halklarının lehine daha anlamlı olacağının altını çizen Gül, serbest ticaret anlaşması
imzalanmasında önemli rolü olan Mısır
Sanayi ve
Ticaret Bakanı Raşid'i kutladı.
Türkiye ile Mısır arasındaki ticaret hacminin 1.5 milyar dolara ulaştığına dikkati çeken Gül, karşılıklı yatırımların giderek artmasının sevindirici olduğunu söyledi.
''Bundan çekinmemek gerekir'' diyen Gül, Türkiye
Gümrük Birliği anlaşmasını imzaladığında
Alman,
İngiliz, İtalyan sanayisiyle nasıl baş edileceği konusunda tereddütler varken bugün Türk sanayisinin daha etkili, verimli ve rekabetçi duruma geldiğini, 100 milyar doları aşan ihracata ulaştığını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Gül, Mısır'ın Türkiye'nin de gerçekleştirdiği ekonomik reformlara imza attığını takdirle izlediklerini belirterek, Mısır'ın dünyanın dikkatini çektiğini, aralarında Türk firmalarının da bulunduğu
yabancı sermaye yatırımlarının arttığını ifade etti. Gül, Şişe Cam, Temsa, Kordsa ve TAV'ın Mısır'da ciddi yatırımlar yaptığını belirtti.
-''EKONOMİ SİYASİ İLİŞKİLERİ DE SAĞLAMLAŞTIRIYOR''-
''Şüphesiz ekonomik ilişkiler siyasi ilişkileri de anlamlı yapmakta, sağlamlaştırmakta'' diyen Gül, her iki ülkenin gerek bölgedeki olaylara gerek uluslararası meselelere karşı aynı bakmasının önemli olduğunu, ekonomik ilişkilerin gelişmesinin de bunu desteklediğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Gül, ekonomik ilişkilerin gelişmesinin sadece yatırım anlamında değil hava ve
deniz ulaşımında da yeni işbirliği imkanları
doğurduğuna dikkati çekti.
Gül, Türk Hava Yollarının Mısır'a sefer sayısını artırma talebinin memnuniyetle karşılandığını söyledi.
Türkiye ile Mısır arasında ticaret ve yatırımların artmasının, bankacılık sektöründe de işbirliğini
teşvik ettiğine işaret eden Gül, Türk iş adamlarını bu sektöre ilgi göstermeye çağırdı.
Abdullah Gül, iki ülke arasında enerji alanında da büyük potansiyel bulunduğuna dikkati çekerek, Mısır doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya pazarlamak için hat yapıldığını, Türkiye'nin de kendi hatlarını buna bağlamak için süratli çalışma içinde olduğunu söyledi. Gül, bu çalışmaların kısa sürede tamamlanmasını umduğunu kaydetti.
-''SİYASİ İRADE VAR''-
Türkiye ile Mısır arasında güçlü siyasi irade bulunduğunu vurgulayan Gül, ''Bütün bunlar ilişkilerin sağlam temeller üzerinde yükseldiğini gösteriyor'' dedi.
Bundan sonrasının iş adamlarına düştüğünü ifade eden Gül, iş adamlarına ''İki ülke müteşebbisleri hangi sahalarda daha çok işbirliği, yatırım yapılır buna karar vereceksiniz. Problemle karşılaşırsanız çözmek bize düşüyor. Sizlerin başarıları bizim gurur kaynağımız olacak'' diye konuştu.
Gül, ekonomik işbirliğinin her iki ülkeyi birbirine yakınlaştıracağını dile getirerek, ''Türkiye'ye giderken ikili ilişkilerde yeni sayfa açıldığını görüyorum'' dedi.
Forum'da bir konuşma yapan Türkiye Genç
İş adamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Murat Saraylı da günümüzde problemlerin yerel değil, küresel olduğunu, buna göre çözümlerin de küreselleştiğini belirterek
Orta Doğu ve
Akdenizdeki
genç iş adamları açısından çözüm üretecek böyle bir üst yapılanmanın eksikliğini gördüklerini söyledi. Saraylı, bu çerçevede Akdeniz Genç İş adamları Konfederasyonu kurulması yönünde çalışmalar yaptıklarını ifade etti.
Bu arada, Türk İşbirliği
Kalkınma Ajansı (
TİKA) ile
Afrika ile Teknik İşbirliği Vakfı arasında mutabakat muhtırası,
Türk Eximbank ile Mısır Eximbank'ı arasında işbirliği anlaşması, TÜGİAD Başkanı Saraylı ile Mısır Genç İş adamları Derneği (EJB) Başkanı Halid El Mikaki arasında Akdeniz Ülkelerindeki Genç İş adamları Derneklerini Kapsayan Akdeniz Genç İşadamları Konfederasyonu Oluşturulmasına Yönelik Protokol imzalandı.
Türkiye-Mısır İş Forumu toplantısına
Maliye Bakanı
Kemal Unakıtan, Mısır
Sanayi ve Ticaret Bakanı Muhammed Raşid, Türkiye
İhracatçılar Meclisi Başkanı
Oğuz Satıcı, Türkiye'nin
Kahire Büyükelçisi
Şafak Göktürk ve her iki ülkeden çok sayıda iş adamı katıldı.