Erdoğan konuşmasında iki
ülke arasında ticaret, kültürel, sanatsal ve uluslar arası sorunların çözümü ile organize suçlarla mücadelede daha fazla
işbirliğinini her iki millettinde yararına olacağına işaret etti.
Senato'da konuşmasında önce Senato Başkanı
Carlos Navarrete Ruiz ile görüşen Erdoğan, burada Senato
Şeref defterini imzaladı. Erdoğan Senato Başkanı ile yaklaşık 15 dakika görüştükten sonra 128 sandalyeli Senato'ya seslendi. İki ülkenin 81 yıllık geçmişe dayanan ilişkisinin
Osmanlı dönemlerine kadar uzandığını söyledi. Türkiye'nin Latin
Amerika ve Karayip
açılım stratejisinde
Meksika'nın yapı taşlarından biri olduğunu yineleyen Erdoğan, iki ülkenin birçok benzerliklerinin olduğunu savundu.
BMGK,
OECD, G20 gibi uluslar arası kuruluşlarda iki ülkenin bilikte olduğunu hatırlatan Erdoğan, uluslar arası sorunların çözümünde bu kuruluşlarda daha yakın işbirliği içinde olunabileceğine dikkat çekti.
Meksika
senatosunda bir dostluk grubu ouşturulmasını isteyen Erdoğan, fiziki uzaklığın iki ülke arasındaki ilişkilerin genişletilmesinde engel olamayacağını söyledi. İki ülke arasındaki ikili potansiyelinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini anımsatan Erdoğan, ortaklaşa yapılacak çok şeyin olduğunu anlattı. İki, ülke arasındaki ticaret hacminin milyarlarca dolara çıkarılmasının gerektiğini anımsatan Erdoğan, Meksika ile serbest ticaret antlaşmasının imzalanmasının karşılıklı işadamlarının daha fazla ticaret yapmada rahatlatacağını aktardı. Çifte vergilendirmede bir antlaşmaya varılmasını isteyen Erdoğan, bu meselelerin hızlandırılmasını istedi. İki ülke işadamlarının ortaklaşa atabilecekleri adımlar olabileceğini belirten Erdoğan, Türkiye'de, Meksika'da ya da üçüncü bir ülkede ortaklaşa yatırım yapabileceklerini söyledi.
Türkiye'nin birçok
bölge için üst ülke konumunda olduğuna işarete eden Erdoğan, yatırımın yanı sıra örgütlü suçlara karşı, organize suçlara karşı işbirliği yapabileceklerini aktardı. Erdoğan, her iki ülkenin de uyuşturcu ticaretinde geçiş noktasında olduğunu belirterek, bu konuda iki ülkenin ortak sorunlarının olduğuna işaret etti.
Meksika'nın da Türkiye'nin de farklıları birleştimede
kilit ülkeler olduğunu ve farklılıkları zenginlik olarak gördüklerini anlatan Erdoğan, Medeniyetler arası İttifak projesine Meksika'nın önemli katılar sağlayacağına inancını dile getirdi. Medeniyetler arası İttifak'ın BM çatısı altında kurumsallaştırılmasını amaçladıklarını belirten Erdoğan, bu hareketin güçlenerek süreceğini ve kürüsel barışın alt yapısını oluşturacağını anlattı.
Erdoğan, kendisini uğralayan görevliye "Gracias" dedi
Senato konuşmasından sonra kendisini makam aracına kadar uğurlayan yetkiliye "Gracias" (Grasyas, teşekkürler) dedi. Görevli hanımefendi Erdoğan'a "Sizleri ülkemizde tekrar görmeyi ümit ediyoruz" dedi. Başbakan bu davete "inşallah" diye yanıt verince görevli hanımefendi de "İnşallah" şeklinde cevap verdi. Meksikalı Senato görevlisi hanımefendinin "inşallah" sözü Erdoğan'ın gülümsetirken, Senato'dan kendisini Türkiye'ye götürecek uçağa gitti.
(CİHAN)