Başbakan Recep
Tayyip Erdoğan,
İstanbul'un, bir
emniyet yurdu, huzur, tahammül, uzlaşı şehri olduğunu belirterek, ''Burası medeniyetin beşiğidir, medeniyetlerin çeyiz sandığıdır. Burası İstanbul'dur'' dedi.
Başbakan Erdoğan, ''Panorama 1453
Tarih Müzesi''nin açılışında yaptığı konuşmada, dün Şişhane-
Maslak arası metro hattını
hizmete açtıklarını anımsatarak, ''Bu metroya hiç binmeyecek misiniz?
Taksim-4. Levent
Metro hattına hiç binmediniz mi? Bunları kim yaptı?
CHP mi yaptı? Bunları bir görün'' diye konuştu.
Her zaman, ''Bunlarda göz var, görmezler. Bunlarda
kulak var, duymazlar. Bunlarda dil var, ama gerçekleri konuşamazlar'' dediğini belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Şimdi onlara buradan tekrar soruyorum. Şu İstanbul'da dikili ağacınızı söyleyin de, bir ziyaret edeyim. İstanbul'da başlayıp bitirdiğiniz bir eser söyleyin de, ziyaret edeyim. İstanbul'un 2010
Avrupa Kültür Başkenti ilan edilmesinde sizin ne katkınız oldu? İstanbul'un kongre turizminin merkezi olmasında sizin ne katkınız oldu?
Biz İstanbul'un 148 yıllık rüyasını
Marmaray Projesi'ni gerçekleştirdik. Siz İstanbul'un önüne taş koymaktan, Marmaray Projesi'ne engel olmaktan başka ne yaptınız? İstanbul ile
Ankara arasını 3 saate indirmek için çalışıp çabalarken siz Ankara ile İstanbul arasında milletl
e devlet arasında
psikolojik duvarlar örmekten başka ne yaptınız? Biz İstanbul-
Bursa arasını 75 dakikaya indirirken, siz İstanbul'un büyümesine gelişmesine set koymaktan başka ne yaptınız? Biz sizin ne yaptığınızı çok iyi biliyoruz. İstanbullu hemşehrilerim sizin ne yaptığınızı çok iyi biliyor. Siz İstanbul'u kuruttunuz. Her yanı denizlerle çevrili İstanbul'u susuz bıraktınız.''
HALİÇ'İN DÜNÜ BUGÜNÜ
Çeşme, hayrat, sebil ve sarnıçlarıyla dünyanın en gelişmiş su medeniyeti olan İstanbul'un, susuzluğa, kuraklığa, mahkum edildiğini kaydeden Erdoğan, ''Yolları çamurlara terk ettiğiniz yetmediği gibi, musluklardan çamur ve yosunlu su akıttınız'' diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, ''İstanbul'un tüm değerlerinin ve güzelliklerinin mahvedildiğini'' ifade ederek, gençlere Haliç'in eski halini anlattı.
Somut ve ispatla konuştuğunu ifade eden Erdoğan, ne yapacaklarını değil, ne yaptıklarını anlattığını, insanların İstanbul'un ''Altın Boynuz''u olan Haliç'ten burnunu kapatarak geçtiği dönemlerin yaşandığını, Haliç'te denize girebilmek bir yana bir balığın bile yaşayamaz hale geldiğini hatırlattı.
Başbakan Erdoğan, Haliç'i kirlilikten kurtardıklarını, yeni çevre düzenlemesiyle ve mimarisiyle bir kültür merkezi haline getirdiklerini dile getirerek, artık Haliç'te, Boğaz'da
yüzme yarışlarının düzenlendiğini, onlarca çeşit
balık yaşadığını,
Galata Köprüsü üzerinde insanların balık tuttuğunu vurguladı.
Recep Tayyip Erdoğan, ''Artık oltalar boş çekmiyor, dolu çekiyor. Çünkü
AK Parti belediyeciliğinde bereket var. Onlarda ise bereketsizlik var'' dedi.
Sütlüce Kongre Merkezi'ni,
seçim öncesi hizmete açacaklarını ifade eden Erdoğan, bu merkezle tarih ve kültürün yeniden buluşacağını söyledi.
Feshane Kültür Merkezi'nin, belediye başkanlığı döneminde tamamlandığını anımsatan Başbakan Erdoğan, ''Önceki
yönetim orayı bir özel
sektör vakfına vermişti. Kurtaramadılar. Biz geri aldık. Şimdi halkımıza hizmet veriyor'' dedi.
MEDENİYETLE NE ALAKANIZ VAR
Katılımcılara, ''Pierre Loti'nin eski halini bilir misiniz?'' diye soran Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''
Hani bunlar medeniyetten kültürden bahsederler ya... Ne medeniyeti be... Sizin medeniyetle ne alakanız var. Pierre Loti'ye çıkıp, Haliç'i, Boğaz'ı şimdi nasıl seyrediyorsunuz? Gidin bakın. Eskiden orası işgal
altındaydı, kamulaştırdık. Bir başka güzel yaptık. Çünkü bir medeni
ülke olmak lafla olmaz, yatırımlarla olur. Türk Cumhuriyetleri'ne atılan adımlarla olur. Şu çevrede bazı kuruluşlar var. Buradan sesleniyorum. Önümüzü tıkamayın, ne ise bunun ücreti, bedeli veririz. Gelin siz de buna İstanbul'a katkıda bulunun. Bu güzellikler önünde bunlar olmasın. Bu yaşamı farklı yerlerde yaparsınız. İş yerini de kurarız. Bunlarda da yardımcı oluruz. Ama tarihte bunlar yoktu. Gelin burada tarihi yeniden ayağa kaldıralım. İstanbul'a ülkenize, katkınız olsun. Bu güzellikler yanında engelleyici unsur olmaktan çıkalım.
(Ben İstanbulluyum) diyen, buradaki tarihi dokuyu hisseden, buradaki manevi iklimi hissederek yaşayan bir kez Sultan Fatih'in, bir kez Kanuni'nin,
Eyüp Sultan'ın kabrini ziyaret eden
küçük düşünemez, düşünmemelidir. Süleymaniye'nin ihtişamını gören, Topkapı'yı, Dolmabahçe'yi ziyaret eden, bir kez şehirdeki şehitlikleri selamlayan, bu şehirde bütün farklı inançların yüz yıllarca bir arada yaşadığını bilen hiç kimse küçük düşünemez. Burası bir emniyet yurdudur.
Huzur şehridir. Tahammül, uzlaşı şehridir. Burası medeniyetin beşiğidir. Burası medeniyetlerin çeyiz sandığıdır. Burası İstanbul'dur.''
Başbakan Erdoğan, daha sonra Kültür ve
Turizm Bakanı
Ertuğrul Günay, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı
Kadir Topbaş ile Topkapı
Fetih Parkı'nda inşa edilen Türkiye'nin ilk panoramik müzesi olan ''Panorama 1453 Tarih Müzesi''nin açılışını gerçekleştirdi.
TÜRKİYE'NİN İLK PANORAMİK MÜZESİ
''Panorama 1453-Tarih Müzesi''nde, 10 bin Osmanlı ve Bizans askerinin detaylı olarak resmedilerek hazırlanan tabloda, İstanbul'un fethi canlandırılıyor. 555 yıl önce 29 Mayıs'ta, Topkapı sur dışında, resmin sergilendiği noktada yaşananlar yansıtılıyor. Müzenin, dünyada mevcut 30 kadar yarım panoramik müzeden ayrılan tarafı, tam panoramik olması. Surların karşısında yer alan ağaç resmi, bugüne kadar yapılmış en büyük ve en detaylı ağaç resmi olma iddiasını taşıyor. 3000 metrekarelik resmin, 650 metrekarelik alanı gerçek üç boyutlu.
Müzede yer alan resim, İstanbul'un fetih anının anlatıldığı, 38 metre çapında, 20 metre yüksekliğinde kubbesel bir yapı. İçinde 30 metre çaplı ve zeminden 5 metre yükseklikte bir platform mevcut. İzleyici platformun odağında bulunan 11 metrelik dairesel bir alandan, panoramik resim ile buluşuyor. Bu etkinin sağlanması için izleyici resme ancak 14 metre mesafeden bakabiliyor. Tarihi surların kapanmaması için binanın üçte ikisi yer altında inşa edildi.
Tam panorama, her yönde panoramik olmayı anlatıyor. Gökyüzü de, kubbesel olarak kesintisiz bir şekilde resmin üst bölümünü kapatıyor.
FETİH PARKI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Yapı İşleri Müdürlüğünce yapımı gerçekleştirilen Topkapı Fetih Parkı, Anadolu ve Trakya bölgeleri olarak iki kısımdan oluşuyor.
İçindeki ''Panorama 1453-Tarih Müzesi'' ile 147.5 milyon TL'ye mal olan Topkapı Fetih Parkı'nda, otopark, sosyal tesis, dükkanlar, süs havuzu, gölet, çocuklar için oyun alanları yer alıyor. Park alanında ayrıca restorasyonu tamamlanan bazı tarihi binalar da bulunuyor.