Erdoğan, ''5. Uluslararası Batı
Trakya Türkleri Kurultayı''nda yaptığı konuşmada, 1913
Atina Anlaşması'nın hükümlerinin ne yazık ki hala uygulanamadığını,
Yunanistan'ın alıştığı bazı adetlerini karar gibi dikte ettirmeye çalıştığını belirterek,
Batı Trakya Türklerinin atalarından
miras kalan vakıflarda söz sahibi olmaktan mahrum bırakıldığını söyledi.
TBMM'nin açılmasıyla
azınlık vakıfları konusunun
Türkiye'de de gündeme geleceğini kaydeden Erdoğan, Türkiye'de bu konu gündeme gelirken,
Dışişleri Bakanı
Abdullah Gül ve
Devlet Bakanı ve
Başmüzakereci Ali
Babacan tarafından AB üyesi
ülkelere yapılacak ziyaretlerde bu konunun gündeme getirileceğini anlattı.
Erdoğan, ''Biz bu adımı atıyoruz, ancak aynı şekilde
Yunanistan'ın da bu adımı atması gerekiyor.
Müslüman azınlıkların vakıflarının hukukunu korumanız ve onları sahiplerine teslim etmeniz gerekiyor. Türkiye'deki gayrimüslim cemaatler gibi Müslüman Türk azınlığı da vakıflarının idari kurullarını kendileri seçebilmeli'' diye konuştu.
''Batı Trakya Türk azınlığın, Yunanistan'ın Vatandaşlık Yasası'ndaki Helen ırkından olmayan vatandaşlara uygulanan 19. maddenin iptalini istediğini'' anlatan Erdoğan, ''on binlerce Batı Trakyalı kardeşimiz hüzünlü. Kiminin babası, kardeşi, amcası, teyzesi orada. Onlara kavuşamıyor.
Vize noktasında dahi Batı Trakya'ya gidememeleri tamamen insanlık suçudur diye düşünüyorum'' dedi.
Yunanistan'ın
ırkçılık ve hoşgörüsüzlükle mücadeleye ilişkin
Avrupa Komitesinin çağrılarını da duymadığını söyleyen Erdoğan, Batı Trakya Türk azınlığının Yunanistan'ın hatta Avrupa'nın en geri kalmış bölgesinde yaşadığına işaret etti.
Erdoğan, bölgeye yönelik özellikle enerji konusunda yapılacak çalışmaları da anımsatarak, oradaki soydaşların dik durması gerektiğini, onların hayat standartlarının AB normlarına ulaştırılmasında işbirliğine her zaman hazır olduklarını söyledi.
Batı Trakya Türklerinin AB vatandaşı olma ayrıcalığına sahip olduğuna dikkati çeken Erdoğan, ancak bunun kağıt üzerinde kalmaması gerektiğini kaydetti.
-''BİR OY, BİR SEÇİMDİR''-
Başbakan Erdoğan, ''İnancına, kimliğine gelenek ve göreneklerine sahip çıkan, gerek Yunanca, gerekse Türkçe'ye hakim, iyi eğitimli, müreffeh bir Batı Trakya Türk azınlığı Yunanistan ile aramızdaki ilişkilere ciddi katkılar sağlayacaktır'' diye konuştu.
Batı Trakya'daki soydaşların bir Yunan vatandaşı olarak Türkçe'nin yanı sıra, Yunanca'yı da en iyi şekilde öğrenmeleri, çocuklarına iyi eğitim vermeleri ve Türkiye ile bağlarını güçlü tutmaları gereğini vurgulayan Erdoğan, Yunan makamlarıyla her görüştüklerinde ''Batı Trakya'daki kardeşlerimiz iki ülke arasındaki en önemli köprüdür'' dediklerini ifade etti.
Erdoğan, bölgenin
ekonomik kalkınması için çaba göstermek gerektiğini bildirdi.
Türkiye'de yaşayan Batı Trakyalıların oraya yatırım yapmalarını isteyen Erdoğan, böylece yeni istihdam alanları açılacağını dile getirdi.
15 Ekim'deki seçimlerde ''Bir oy, bir seçimdir'' anlayışıyla hareket etmek gerektiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, ''Ben gitmesem de olur'' anlayışı yerine, ''Ben gidersem, biz kazanırız'' anlayışının yerleştirilmesi gerektiğini vurguladı.