TBMM Adalet Komisyonu,
Yargıtay Kanununda değişiklik öngören
kanun tasarısının alt
komisyona sevk edilmesini kararlaştırdı.
Tasarının, Yargıtayın daire sayısının azaltılmasını ve üye sayısının 150 ile sınırlandırılmasını öngören 1. maddesi üzerindeki görüşmelere öğleden sonraki toplantıda da devam edildi.
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza
Öztürk,
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in, milletvekillerinin sözlerinden alınarak, komisyona manevi
baskı uyguladığını iddia etti. TBMM Genel Kurulunda, ''Laik Cumhuriyeti ortadan kaldırmaya yönelik bir çalışma yapıldığını'' ileri süren Öztürk, ''Burada da Yargıtay devre dışı bırakılmak isteniyor'' dedi.
Millet iradesinin sadece yasamadan ibaret olmadığını ifade eden CHP'li Öztürk, ''
Parlamento her şeyi yapar'' anlayışını doğru bulmadığını söyledi.
-''TASARI İLE GERGİNLİK YARATILMASIN''-
MHP
Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın da tasarının acelesi olmadığını ifade ederek, ''Türkiye'nin gündemi zaten hassas. Bir de bu tasarı ile gerginlik yaratılmasın. Siyaseti bir an önce normalleştirmemiz lazım'' diye konuştu.
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak ise tasarının büyük oranda Yargıtaydan gelen
taslak esas alınarak hazırlandığını belirtti.
CHP'li Öztürk'ün sözlerini geri almasını isteyen Kaynak, ''Hiç birimiz demokratik laik Cumhuriyeti yıkmak için burada değiliz. Aksine
tahkim etmek için buradayız. Hiç birimizin laik demokratik Cumhuriyetin sağından, solundan, önünden, arkasından dolanmak gibi bir niyeti olamaz'' dedi.
Konuşmaların ardından CHP milletvekilleri tasarının 1. maddesi için 118 önerge verdi.
Komisyon Başkanı
Ahmet İyimaya, önergelerin geri çekilmesi durumunda 1. maddeden sonra görüşmeleri bitireceğini, aksi durumda sabaha kadar çalışacaklarını söyledi.
-''ALT KOMİSYONA GÖNDERİLSİN...''-
İyimaya'nın sözlerini, ''
Tehdit olarak'' nitelendiren CHP milletvekilleri, tasarının alt komisyona gönderilmesini, aksi durumda önergelerini çekmeyeceklerini söylediler.
Komisyon Başkanı İyimaya, sözlerinin tehdit olarak algılanmamasını isteyerek, muhalefetin engelleme hakkının da bir sınırı bulunduğunu ifade etti.
CHP Ordu Milletvekili Rahmi
Güner de çok eski bir
hukukçu ve siyasetçi olduğunu ifade ederek, ''Hukukun bittiği yerde her şey olur. 1950'leri hatırlayın. Bu Mecliste tahkikat komisyonları kurulmuştu. İşte o, hukukun bittiği yerdi ve arkasından 1961 Anayasası geldi'' diye konuştu.
Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya, görüşmeye bir süre ara verdikten sonra gerginlikleri önlemek için tasarının Alt Komisyona gönderilmesini kabul ettiklerini açıkladı.
Alt komisyona çalışması için 10 gün süre veren İyimaya, bu süre içerisinde Yargıtayın da görüşünün alınmasını istedi.
AA