CHP ve MHP söz konusu tasarıya muhalefet şerhi düşerek, Başbakan’ın istediğini kahraman, istediğini terörist ilan edebileceği endişesini dile getirdi.
Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve Milli Savunma Komisyonu Raporu tamamlandı. 64 maddelik tasarının Türk Silahlı Kuvvetleri’nin terfi sistemini bozan, hiyerarşisini alttan üste kadar doğrudan Bakanlar Kurulu’na ve Başbakana bağlayan maddeler de içerdiği belirtildi.
Tasarının 61. maddesiyle komutanların görevleri ile ilgili suçlardan Yüce Divan’da yargılanma şartı getiriliyor. Soruşturma izninin Jandarma Genel Komutanı için İçişleri Bakanı, Genelkurmay Başkanı ile diğer kuvvet komutanları için Başbakan tarafından verilmesi öngörülüyor.
AMAÇ TSK’YI DA BAĞLAMAK
Tasarıyla ilgili hazırlanan Milli Savunma Komisyonu raporuna CHP ve MHP muhalefet şerhi yazdı. CHP’nin muhelefet şerhinde düzenlemeyle komutanların hukuk çerçevesinde adaletli bir şekilde yargılanmasına izin verilmeyeceğine işaret edildi. Bu madde suçluları, istedikleri zaman “Roboski’de olduğu gibi” gizlemeye, istedikleri zaman “Ergenekon’da, Balyoz’da olduğu gibi” terörist ilan etmenin yasalaştırılması olduğu ileri sürüldü.
Amacın TSK’yı güçlendirmek değil doğrudan Başbakan’a bağlamak olduğu vurgulandı. “Bu maddede yapılan düzenleme ile Başbakan bir komutanı istediği zaman bir kahraman, istediği zaman da terörist ilan edebilir. Çünkü Genelkurmay Başkanı ve komutanların soruşturma izni Başbakan’a verilirken, soruşturmanın da Başbakan’ın oluşturacağı bir kurul tarafından yürütülmesi düzenlenmektedir. Yani Başbakan’a Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın yetkileri tanınmaktadır” denildi.
İtiraz mercii olarak Cumhurbaşkanı’nın yetkili kılındığına dikkat çekildi. Devletin Anayasa ve yasalara aykırı olarak yaptığı işlemlerin denetim yerinin idari yargı olduğu dile getirilerek, Cumhurbaşkanı’nın yargının bir unsuru olmadığı kaydedildi.
‘YETKİ KİŞİLERE VERİLEMEZ’
Bugün gazetesinin haberine göre, MHP ise muhalefet şerhinde komutanların soruşturma izinlerinin Başbakan ve İçişleri Bakanı tarafından verilecek olmasına karşı çıktı. “Bu yetki bir kişiye verilemez. Bu yetkilerin, yürütmenin başındaki Başbakan’a veya bir bakanına verilmesi uygun değil. Soruşturma açılması konusunda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı yetkili olmalıdır” ifadelerini kullandı.