4
Kasım 2007'de yapılması öngörülen milletvekili genel
seçimi, bir önceki seçimde
Hazine yardımı almaya hak kazanan partilere üç kat ödeme yapılmasını sağlayacak.
Devlete,
İmar Bankası nedeniyle borcu bulunan ve bu nedenle şirketlerine
TMSF'ce el konulan
Uzan Grubu'nun sahiplerinden Cem Uzan'ın lideri olduğu Genç Parti (GP) de yılı kazançlı kapatacak. Hazine yardımının ilk taksitini kasasına koyan GP'ye 2007'de 23 milyon YTL ödenecek.
Siyasi Partiler Yasası'nda (SPY), yasada gösterilen kriterleri taşıyan partilere, her yıl bütçenin toplam 5 binde 2'si oranında Hazine yardımı yapılacağı hükmü yer alıyor. 3 Kasım 2002 seçiminde yüzde 7 oy oranını aşarak Hazine yardımı almaya hak kazanan GP'nin kasasına 2003'ten 2007'ye kadar 32 milyon YTL girdi. GP'ye 2003'te 5 milyon YTL, yerel seçimlerin yapıldığı 2004'te 12 milyon YTL, 2005'te 6 milyon YTL, 2006'da 9 milyon YTL ödeme yapıldı.
Maliye Bakanlığı, GP'nin 3 Kasım 2002 seçimleri öncesi kampanyalarını Uzan Grubu'na ait Mavi Reklamcılık'a yaptırdığına işaret ederek, devletin el koyduğu bu şirkete partiden ödeme yapılmadığını vurguladı ve Hazine yardımlarına el konulmasını istedi. Ancak GP yargı kararlarıyla yardımı aldı.
TMSF de bu yılın başında GP'nin Hazine yardımını almasını engellemeye çalıştı. Mavi Reklamcılık'ın yönetimini elinde bulunduran TMSF, GP'nin Hazine yardımının yatırıldığı
banka hesabına bloke ettirdi. Ancak GP, 7 milyon 733 bin YTL'lik 2007 Hazine yardımına yargı kararıyla kavuştu.
SPY'deki seçimlerin yapılacağı yıl yardım 3 katı ödenir düzenlemesi uyarınca, GP'ye bu yıl içinde 15 milyon 466 bin YTL daha ödeme yapılacak. Böylece GP'nin 2007'de alacağı toplam yardım 23 milyon 199 bin YTL'yi bulacak. GP'nin devletten 2002'den bu yana aldığı toplam yardım miktarı da 55 milyon YTL'yi aşacak.
'Hazine geri veriyor'
GP'ye Hazine yardımı yapılmasını eleştiren TMSF Başkanı
Ahmet Ertürk, şu ifadeleri kullanmıştı: "Haksız kazançları geri almak için büyük çaba harcıyoruz. Ancak Hazine'ye verdiğimiz para, yardım adı altında bize borçlu olan bir partiye aktarılıyor. Bu yüzden artık Hazine'ye para vermemek gibi bir
politika izlemeye başlayacağız. "
Kazançlı çıkacaklar
Seçim yılı olması, Hazine yardımı alma hakkı bulunan bütün partilerin seçimde istedikleri sonucu almasalar bile 2007'yi kazançlı kapatmalarını sağlayacak.
Maliye Bakanlığı,
ocak ayında 2007 için olağan Hazine yardımlarını partilere ödedi. AKP'ye 47 milyon 72 bin YTL,
CHP'ye 26 milyon 624 bin YTL, DYP'ye 10 milyon 102 bin YTL, MHP'ye 8 milyon 849 bin YTL ödeme yapıldı.
Bu partilere seçimden dolayı, yıllık alacakları miktarın 3 katı ödeme yapılması gerekiyor. Maliye Bakanlığı, Yüksek Seçim Kurulu'nun temmuz ayında seçim takvimini açıklamasının ardından kalan miktarları partilere ödeyecek.
Böylece 2007'de yaklaşık olarak AKP'nin kasasına 141 milyon, CHP'nin kasasına 81 milyon, DYP'nin kasasına 30 milyon, MHP'nin kasasına 26 milyon YTL girecek.
ANAP ise 3'ten fazla milletvekili bulunanların da Hazine yardımı alabileceklerine yönelik hükmün SPY'den çıkarılması nedeniyle Hazine yardımı alamadı. ANAP, yardıma ancak açtığı davayı kazanırsa kavuşabilecek. Aksi takdirde ANAP'a ödenecek 23 milyon YTL, oyları oranında diğer partilere dağıtılacak.
Yardım kriterleri
SPY'nin Ek 1. maddesine göre,
siyasi partilere şu kriterlere göre Hazine yardımı yapılıyor:
Milletvekili genel seçimlerinde yüzde 10 barajını aşarak TBMM'ye girmeye hak kazanan tüm partilere, aldıkları oy oranlarına göre, bir sonraki seçime kadar her yıl Hazine yardımı ödeniyor. AKP ve CHP bu nedenle yardım alıyor.
Yüzde 10 barajını aşmamış olsalar bile seçimde yüzde 7 oy alan partilere de her yıl Hazine yardımı ödeniyor. 2002'de yüzde 7'yi aşan DYP, MHP ve GP'ye de bu hüküm çerçevesinde ödeme yapılıyor.
SPY'nin eski ek 16. maddesinde, TBMM'de 3'ten fazla milletvekili ile temsil edilen partilere de Hazine yardımı yapılması hükmü yer alıyordu. Ancak bu hüküm 2006'da kaldırıldı. 20 milletvekili bulunan ANAP bu yüzden TBMM'de grubu olmasına rağmen yardım alamıyor.
MİLLİYET