CHP Genel Başkanı Deniz
Baykal,
hububat fiyatlarındaki artışın hükümetin 6 yıllık tarım politikasının bir sonucu olduğunu iddia etti.
Baykal, fiyat artışlarının dünya piyasası, enflasyon ve dolarla hiçbir ilgisi olmadığını savunarak, "Bu, AKP iktidarın, yanlış konulara kafasını takıp ilgilenmemesiyle ilglidir" dedi.
Partisinin
Meclis grup toplantısında konuşan Baykal, konuşmasına, ekonomide yaşanan sıkıntıları dile getirerek başladı. Ülke ekonomisinin iyiye gitmediğini savunan Baykal, bu tablo karşısında uzun aradan sonra uluslarası
kredi derecelendirme kuruluşlarından da uyarılar geldiğini hatırlattı. "Alkışlanan tablo birden bire nasıl böyle bir tabloya döndü ?" diye soran Baykal, ekonominin ciddi uyarılar verdiğini dile getirdi.
Baykal,
büyümenin 2004 yılından bu yana sürekli düşüş gösterdiğini, 2007 yılında da büyümenin yüzde 4'e çıktığını belirterek, 2007 yılı büyüme rakamından da şüphe duyduğunu söyledi.
Her türlü makyaja rağmen işsizlik oranlarının arttığını kaydeden Baykal, enflasyonun ise yüzde 10 civarında kronikleştiğini belirtti. Baykal, döviz kuru'nun çok düşük tutulmasına rağmen, enflasyonda ciddi yükseliş olduğuna işaret etti.
Enflasyonda açıklanan rakamların istatistiki rakamlar olduğunu ifade eden Baykal, "Bunlar soyut rakamlardır. Dar gelirliler için enflasyon rakamları resmi rakamların çok üzerindedir" diye konuştu.
"AKP DÖNEMİNDE 185 MİLYAR DOLAR KAYNAK TRANSFERİ OLMUŞTUR"
Baykal,
AK Parti iktidarı döneminde ekonominin dış dünyaya teslim edildiğini iddia etti. Bu dönemde yurtdışına olağanüstü kaynak
transferi yapıldığını anlatan Baykal, "Bu dönemde 185 milyar doların üzerinde kaynak transferi yapılmıştır" şeklinde konuştu. Baykal, bu transferlerin başında kar transferlerinin geldiğini belirterek, "Neden, bunlar elde avuçta ne varsa sattılar. KİT'leri sattılar. İşte şimdi bunlar kar tranfserleriyle ağır bedel ödetmeye başladı. Kar taransferleri beş yıl içinde 5 katına kadar artmıştır. 2002 yılında 370 milyon dolar olan kar transfer, 1 milyar 805 milyon dolara çıkmıştır. Önümüzdeki yıl bunun 3 milyar dolar olması beklenmekte.
Türkiye'ye para girişi de yaşvaş yavaş duracak. Bundan sonra giderek trasfer artacak. Ülkenin karlı kuruluşlarını satmak kolay. Bunlar bir yıllık olaylardır. Sattığınız zaman
altın yumurtlayan tavuğu kesmiş olursunuz. Türkiye'nin kar transferleri,
faiz ödemeleri, kamu ve özel
sektörün fazi ödemeleri, bunlar Türkiye'nin gerçekleridir" şeklinde konuştu.
"FİYAT ARTIŞI İKTİDARIN YANLIŞ TARIM POLİTİKASININ SONUCU"
Baykal, hükümetin 6 yıl içinde ortaya koyduğu tarım politikası ile üretimin azaldığını iddia etti.
Tarım ürünlerinde yaşanan bu gelişmelerin ne dolar ile ne de enflasyonla izah edilemeyeceğini ifade eden Baykal, bunun izahının, sadece kötü ve yanlış tarım politikaları olduğunu ileri sürdü.
Tarımda yaşanan bu gelişmenin tüketiciye hububat fiyatlarının artması olarak bugün yansıdığını kaydeden Baykal, ortaya çıkan bu tablonun nedeninin Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) elinden alınan yetkiler olduğunu savundu. Baykal, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"TMO'nun elinden piyasa
düzenleme yetkisi alındı. Ajanslar çıkarıldı. Ne oldu
buğday konusunda piyasayı tanzim etme imkanı var mı ? Zamanında
ithalat yapmamışsınız ?
Meslek odalarına
kulak vermemişsiniz, buğday fiyatı iki katına çıktı. Elde stoklar doğru dürüst değerlendirilmedi. Şimdi bizimkiler seyrediyor. Ciddi tarım politikası var demek mümkün mü ? Dünyada bakliyatta yüzde 20 arttı. Türkiye'de yüzde 90 arttı. Özel sektör uyardı ama herkes seyretti. Geldiğimiz noktada pirinç,
bulgur, fasulye aldı başını gitti. Bu, dünya ile enflasyon ile dolar ile ilgili değildir. Bu, AKP iktidarının yanlış konulara kafasını takıp ilgilenmemesiyle ilgilidir. Burada tarımı umursamama var. Dünyada yeniden önem kazanıyor. Ülkeyi yönetenler tarımın önemini kaybettiğini zannettiler. İhmal ettiler. Türkiye'yi bugünkü noktaya sürüklediler... Türkiye burnu havada bunlara dudak büktü. Tekstil
ülkesi Türkiye Yunanistan'dan ithal etmeye başladı. Türkiye tekrar üretimi, tarımı ve çiftçiliği sahiplenip gerektirdiği politikaları ürütecek. Tarım Bakanı diyorki '3 gün pirinç almayın' düşer. Bir başkası 'Gemiyi
Mersin açıklarında bekletiyorum. Getirdiğrim düşer' diyor. Böyle bir durum ortadaysa neden yapmıyorsunuz? Mazotu ve gübreyi patlattınız. Çiftçinin boynunu büktünüz."