Bu konuda tüm partilerin siyasi mülahazalardan kurtularak meseleyi ele alması gerektiğine işaret eden Yerlikaya, "Yakalanan bu tablonun iyi niyetle ele alınması gerektiğine inanıyorum. Tüm partilerin de bu yaklaşım içinde olaya el atması lazım." dedi.
CİHAN'a konuşan Yerlikaya,
Türkiye'de bazı marjinal kesimler hariç hemen herkesin
destek verdiği demokratik
açılım sürecine karşı çıkmanın doğru olmadığını söyledi. Açılımı, Türkiye'de barış ve huzurun hakim olması için yeni bir dönemin başlangıcı olarak gören Yerlikaya, "
Hükümet çok önemli bir adım attı. Bu meselenin çözümü konusunda bir açılım başlattı. İyi niyetle başlattığını düşünüyorum. Hükümeti bu konuda eleştirmiyorum. Çok doğru bir ardım olarak değerlendiriyorum. Çünkü bu olayın artık çözülmesi lazımdı. Ülkemizde çok acı tablolara yol açtı." diye konuştu.
Yerlikaya,
Kürt sorununun, dışarıdan bakılarak atılan nutuklarla anlaşılamayacağını söyledi. Bu sorunu bizzat yaşayanlar başka, bir de kenardan seyrederek değerlendirmenin başka olduğunu ifade eden Yerlikaya, "Ben 30 yıldır bu işin içinde olan biriyim. Zaman zaman polislerimiz, askerlerimiz şehit oldu, bazen dağdaki insanlar öldü. Derin devlet bu terörü bahane ederek yaşattığı derin acı tablolar
bölge insanını
mağdur etti. Böyle bir açılım başlatılmasını çok olumlu buluyorum. Bunu kenardan seyredenler gerçek anlamda anlayamaz. Siyasi bir parti dili ile konuşarak değil bir vatandaş olarak bu gayretin sonuna kadar arkasındayım. Bu bir devlet
politikası.
Asker de iyi niyetli olarak yaklaşıyor." şeklinde konuştu.
CHP, AÇILIMA KARŞI DEĞİL, YÖNTEME İÇERLEMİŞ
Yerlikaya, CHP'nin aslında bu sürece karşı olmadığını savundu. İşin özüne bir itirazlarının olmadığını, ortada hazır bir proje olmadığı için CHP lideri
Baykal'ın eleştirdiğini söyleyen Yerlikaya, "Ortada hazır bir proje olmadığı için sayın Baykal, projeyi
eleştiriyor. CHP, daha önce raporlar hazırladı. Farklı dillerin öğretilmesi, konuşulması gibi konularda bir
yasa tasarısı verdik 1989 yılında. DGM'lik olduk. Biz hiçbir zaman bu işin dışında olmadık." ifadesini kullandı.
Yerlikaya,
Başbakan Erdoğan ile Baykal'ın mutlaka bir araya gelmesi gerektiğini de söyledi. Bu görüşmenin,
toplumu büyük ölçüde rahatlatacağını belirten CHP'li Yerlikaya, şöyle konuştu: "Başbakan'ın CHP'yi ziyaret etmesi lazım. Ne demek istediğimizi aktarmak, görüş alış verişinde bulunmak için bir araya gelinmeli. Bu durum kamuoyunu da rahatlatır. DTP Genel Başkanı ile görüşüyor ama Baykal ile görüşmüyor. Yöntem olarak yanlış buluyorum. Sanki CHP istemiyormuş gibi bir hava yaratıldı. CHP'de kapılar kapalı değil. Böyle bir randevu karşılıksız kalmayacaktır."
"DEMOKRASİ BÖLÜNME DEĞİL, BÜTÜNLEŞME GETİRİR"
Yerlikaya, demokratik açılım ile ülkenin bölüneceği yönündeki değerlendirmelere ise katılmadığını söyledi. "Eğer bu olayı herkes siyasi düşünce ve mülahazalar dışında tutarsa ben bu olayın rahatlıkla çözüleceğine inanıyorum." diyen Yerlikaya, bunun
seçim malzemesi olarak görülmesi halinde geçmişteki girişimlerden farklı olmayacağını, kan ve
gözyaşı dökülmeye devam edileceğine dikkat çekti.
Türkiye'de artık kimsenin farklı bir devlet peşinde olmadığı görüşünü dile getiren Yerlikaya, şöyle devam etti: "Sorun üniter yapı içinde çözülürse hiçbir sorun yaşanmaz. Bu yapı içinde ele alınması lazım. Ayrılıkçı taleplerde bulunulmaması gerekiyor. Zaten kimse de bunu istemiyor. DTP bile bu noktaya geldi. Bu sevindirici. Çözüme destek olacağını düşünüyorum. Türkiye parçalanacak değildir.
Kürtler de istemiyor. Farklı kültürlerimiz, dillerimiz var. Demokrasinin zenginleştirilmesi ile bu çözülür. Yoksa bazı kalıplara sokarsanız altından kalkamazsınız. Çünkü, bu, sıradan bir olay değil. Farklılıklarımızı, zenginliklerimiz yapma boyutunda değerlendirmemiz lazım. Herkesin birbirinin kimliklerine saygılı olması gerekir. Bu olayın çözülmesini kim istemez ki ? Bu acıyı hep içimizde yaşadık. Hepimiz ağladık, anneler gözyaşı döktü. Bu nedenle bu tablonun iyi niyetle ele alınması gerektiğini inanıyorum. Tüm partilerin de bu yaklaşım içinde olaya el atması lazım."
MHP'NİN TAVRINA ELEŞTİRİ
Yerlikaya, MHP'nin açılım konusundaki tutumunu da eleştirdi. Vatanı, milletini seven hiç kimsenin bu projeye karşı çıkamayacağına işaret eden Yerlikaya, şunları söyledi: "MHP zaten böyle bir politika yaparak ayakta durmaya çalışıyor. Onun için söylediklerini zaten fazla görmüyorum. Çünkü bu sürece karşı tepki koymadıkları takdirde kendi tabanlarından büyük tepki alacaklardır. Bir kere ülkede vatanını milletini seven herkesin bu sürecin, kan ve göz yaşının sona ulaşmasında fayda olduğunu anlaması lazım. Türk ve Kürt milliyetçileri bu ortamın devamından yana olabilirler. Ama toplum artık barış ve huzur istiyor. Buna kaşı çıkanlar tarih önünde bunun hesabını vereceklerdir."
(CİHAN)