Yazıcıoğlu, partisinin
İstanbul İl Başkanlığı'nda düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, gündemlerinde temel hak ve hürriyetlerle ilgili olarak
başörtüsü sorununun çözümü olduğunu söyledi.
Başörtüsü sorunun uzun zamandır Türkiye'nin gündemini işgal ettiğini belirten
Muhsin Yazıcıoğlu, ''Başörtüsü konusu, yer yer
ülkemizde gerilim sebebi gibi ortaya çıkartılmış, kimileri tarafından bazen rejim problemi olarak görülmüş, kimileri tarafından da siyasi sembol olarak değerlendirilmiştir'' dedi.
Ülkede başörtüsü sorunu olduğunu ifade eden Yazıcıoğlu, ''Bunu yok kabul etmek, acıları, sıkıntıları, mağduriyetleri görmezlikten gelmek mümkün değildir. Böyle davranarak da bu sorunun çözülmediğini ve ülkemizin gündeminden çıkarılamadığını artık herkes görmüştür'' diye konuştu.
Başörtüsü meselesinin ''Başörtüsü siyasi bir sembol müdür, değil midir?'' gibi
tartışmalara
kurban edilmemesi gerektiğini söyleyen Yazıcıoğlu, ''Bu meseleyi ele alarak sükunetle, yeni gerilimlere yol açmadan, ülke insanımızı germeden, kamplaşmaya meydan vermeden, ama özgürlükler bağlamında çözüme kavuşturmalıyız'' dedi.
Yazıcıoğlu,
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuyu
yurt dışında iken tartışmaya açmasını eleştirdi.
Muhsin Yazıcıoğlu, MHP ve AK Parti'nin bir
komisyon oluşturarak, konuyu gündeme taşımalarının daha yararlı ve doğru olacağı görüşünü dile getirdi.
Yazıcıoğlu, ''
Medya üzerinden tartışarak sorunu tartışma boyutuna çekerek derinleştirmek yerine öncelikle 2 parti bir araya gelip tekrar sorunlara meydan vermeyecek şekilde, ama kesin çözüme kavuşturmak zorundalar. Bundan geriye adım atılamaz'' diye konuştu.
-MHP VE AK PARTİ'NİN TEKLİFLERİ-
MHP ve AK Parti'nin konuya ilişkin
tekliflerini de değerlendiren Yazıcıoğlu, üniversite öğrencilerine başörtüsü imkanı getirirken kamu hizmeti verenler kavramını kullanarak daha geniş bir
yasak alanının oluşturulmaması gerektiğini söyledi.
Yazıcıoğlu, ''
Kamusal alanlarda ve kamu hizmetlerinden yararlanmaları konusunda hiçbir gerekçeyle insanlar arasında ayrım yapılamaz ve farklı muameleye tabi tutulamaz'' ifadesinin eklenmesini teklif ettiklerini bildirdi.
''KOMİSYON KURULMALI''-
Başörtüsü sorununun çözümü için kurulacak bir komisyonda ayrıntıların tartışılarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Yazıcıoğlu, ''Çıkarılacak kanunlar, değiştirilecek
Anayasa metinleri yoruma açık, muğlak ve yeni yasak alanlar oluşturmayacak tarzda hazırlanmalı ve
TBMM gündemine o şekilde getirilmelidir. TBMM, rahatlıkla bu sorunu çözebilecek imkana sahiptir'' dedi.
Yazıcıoğlu, başörtüsü sorunun çözümü konusunda atılacak olumlu, ama mutlaka sürdürülebilir bir çözüm yöntemine her zaman katkıda bulunacıklarını ifade etti.
CHP'nin de bu konuya olumlu
destek vermesinin ülkenin geleceği açısından son derece önemli olduğunu dile getiren Yazıcıoğlu, ''CHP'ye de meseleye hırçınlıkla, keskin bir yaklaşımla bir rejim sorunu edası içerisinde yaklaşmaması temennisinde bulunuyorum'' dedi.
Yazıcıoğlu, tüm siyasi partilerin altına
imza koyabileceği ortak bir metnin hazırlanması temennisinde bulanarak, konuyla ilgili düşüncelerini siyasi partilerin genel başkanlarına bir metin olarak sunacağını bildirdi.
Bir basın mensubunun, ''muhalefetin, başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasıyla gruplaşmalar olacağı ve başörtüsü takma yaşının
ilköğretim çağlarına kadar düşeceğini konusunda endişelerini'' hatırlatması üzerine Yazıcıoğlu, bu düşüncenin yanlış olduğunu, kutuplaşmanın yasak kalkmadığı sürece olduğunu ve olacağını söyledi.
Yazıcıoğlu, başörtüsü takma yaşının ilköğretim çağlarına ineceği görüşünü de abartalı bulduğunu ifade ederek, laikliğin din ve vicdan özgürlüğünün genişleyeceği oranda rahatlayacağını sözlerine ekledi.
''
Ergenekon Operasyonu''na ilişkin bir soru üzerine de Yazıcıoğlu, konuyla ilgili
yayın yasağı bulunduğunu hatırlatarak, yargıya intikal eden bir konu üzerinde konuşmanın doğru olmayacağını kaydetti.
AA