Erdoğan Sheraton Otel'inde düzenlenen
Türkiye Müteahhitler Birliği'nin 28'inci Genel Kurulu'na katıldı. Erdoğan buradaki konuşmasında ekonominin 2005'i, son iki yılda olduğu gibi hedeflerin üzerinde bir başarı ile tamamladığını söyledi.
Hükümet olarak inşaat sektörüne özel ilgi gösterdiklerini kaydeden Erdoğan, müteahhitlerin konsorsiyumlarla hidroelektrik santral işine girebileceklerini dile getirdi.
Türkiye'nin dönüşümünün müteahhitlerle el ele verilerek yapılacağını anlatan
Başbakan Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:
"DANIŞTAY'DA ENGELLE KARŞI KARŞIYAYIZ"
“Sorunlarınız olduğunu biliyorum. Ama şunu da takdir etmenizi istiyorum. Yasamada bazı adımları atarız, yürütmede bazı adımları atarız ama yargıdaki adımı bizim atmamız mümkün değil. Şu ana kadar açık konuşuyorum.
Danıştay'da bir çok engelle karşı karşıyayız. Bu Danıştay bu
ülkenin Danıştay'ı ve kuvvetler ayrılığı prensibi içerisinde yargı başlığı altında yer alıyor. Bir de şunu söylemeliyiz. Bu ülkenin bir yatırımı var. Bu yatırımın çözülmesi için ne gerekiyorsa onu yapacağız. İşi çözelim. Ben bu noktada sizden bunu bekliyorum. Ama maalesef burada tıkanıp kalıyoruz.
Söyleyin, yetkili kimse onu bulalım. Bu işi çözelim.
Enerji konusunda
Enerji Bakanlığı mı yetkili onu söyleyin.
EPDK mı ilgili, bunu çözmemiz lazım. Çünkü ülke kaybediyor... Bu ülkede fabrikaların sayısını artırmamız lazım.
Sınır ötesini aşan sular meselesi var. Bir an önce bu ülkede barajların sayısını artırmamız lazım.
"BÜROKRATİK OLİGARŞİ İLE UĞRAŞIYORUZ"
Bir taraftan bürokratik oligarşi ile uğraşıyorsunuz. Ödemesiz yılların bütçede yer alması gibi bir mantığı ben kabul etmiyorum böyle bir şey olamaz. Bunun aşılması için mücadelemizi sürdürüp duruyoruz. Veya bunu anlayanla yürüyeceğiz. Burada da bakıyorsunuz karşınızda yine Danıştay... Bu konudaki çalışmalarda el ele vereceğiz. Dayanışma halinde olacağız. Türkiye'nin kazanması için bunları yapmaya mecburuz. Bugün özellikle inşaat sektöründe yaşanan canlanmada sizlerle sağladığımız uyumlu işbirliğinin payı var. Türkiye'nin her köşesinde toplu konut projeleri,
kentsel dönüşüm projeleri altyapı çalışmaları, yol çalışmaları bütün hızıyla sürmekte. Türkiye'nin her köşesi bir şantiyeye dönüşmüş durumda Türkiye bu hummalı çalışmalarla geleceğini inşa ediyor.”
"ÖZEL SEKTÖRÜN ÖNÜNÜ AÇMAK İÇİN GEREKLİ ADIMLARI ATTIK"
Özel sektörün önünü açmak, dertlerine çare bulmak, yeni yatırım ve küresel
rekabet konusunda girişimcileri yüreklendirmek konusunda hükümetin gerekli adımları attığını kaydeden Erdoğan, “Bir çok sektörün yararlandığı
vergi kolaylıkları ile bürokratik kolaylıklarla
teşvik uygulamalarıyla bizim farkımızı takdir ettiğinizi sanıyoruz” dedi.
Son zamanlarda bazı ilginç gelişmeler olduğunu belirten Erdoğan, inşaat sektöründen örnekler vererek şunları söyledi:
“Çimentoda farklı bir şekilde gelişme var... Aynı şekilde inşaat demirinde çok farklı yaklaşımlar var. Ben bunu bir fırsat kollama olarak nitelendirmek istemiyorum ama bunun doğru olmadığını özellikle vurgulamak istiyorum. Türkiye'de iki yılda yüzde yüzü aşkın zammın olması herhalde pek yenilir yutulur bir şey değil. İnşaat demirinde bana son gelen veriler yüzde 35 gibi... Bunun altından kalkılamaz. Görüyorsunuz enflasyon nerelere kadar düştü. Biz büyük bir gayreti ortaya koyarken bu tür olumsuz gelişme hakikaten gerek inşaat sektörünün içinde olan girişimcileri, gerek halkımızı gerekse bizleri olumsuz etkilemektedir.
Adil olmaya mecburuz... İnşaat sektöründeki firmaların batması bize bir şey kazandırmaz. Firmalarımız ne kadar güçlü olursa devlet de o kadar güçlü olacaktır.
İhale mantığında en ucuza mal verilir mantığına karşıyız. Aslında en uygun olana mal verilmeli, en uygun olanın işi alması asıl olan olmalı.
Yaşadığımız felaketlerde de bunun sonuçlarını görüyorsunuz. Bakıyorsunuz ki yüzde 60 kırım yapılıyor, yüzde 70 kırım yapılıyor, bu adam maldan çalacak yaa... Bunun başka şeyi yok... Ya demirinden ya çimentosundan çalacak. Bu haksız rekabetin bedelini de çöken binalarda can veren insanlar ödüyor.”
“Fırsatı yakalayıp bu fırsatı en iyi şekilde değerlendiririm” şeklindeki mantığın doğru olmadığını vurgulayan Erdoğan,
Kamu İhale Kanunu'nda bazı değişiklikler yapılacağını ve bu yöndeki hazırlıkların devam ettiğini söyledi.
Konuşmasının ardından Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı
Erdal Eren, Başbakan Erdoğan'a sektöre yaptığı katkılardan dolayı plaket verdi. Erdoğan, daha sonra genel kurula katılanlarla öğle yemeği yedi