'
Vize kolaylığı sağlayın, ticaretimizi 7 milyar dolara çıkaralım'
Başbakan Recep
Tayyip Erdoğan, Suudi
Arabistan'ın,
işbirliğini daha da geliştirmeyi amaçladıkları öncelikli
ülkelerden biri olduğunu belirterek, ''
Ekonomik ilişkilerimizin düzeyine baktığımızda, ortak potansiyelimizi yeterince değerlendiremediğimizi görüyoruz'' dedi.
Erdoğan,
Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz Al Suud'un
Türkiye ziyareti çerçevesinde, Türkiye
Odalar ve
Borsalar Birliği (
TOBB) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (
DEİK) tarafından Çırağan Sarayında düzenlenen toplantıya katıldı.
Toplantının düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, ''Suudi Arabistan, işbirliğimizi daha da geliştirmeyi amaçladığımız öncelikli ülkelerden biridir. Ekonomik ilişkilerimizin düzeyine baktığımızda, ortak potansiyelimizi yeterince değerlendiremediğimizi görüyoruz. Bu konuda özel
sektörlerimize önemli görevler düşüyor. Biz de hükümetler olarak
özel sektörlerimizi
teşvik etmekte kararlıyız'' dedi.
İş adamlarıyla bir araya gelmelerini
ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesi yolunda atılmış önemli bir adım olarak gördüklerini vurgulayan Erdoğan, bu vesileyle son dönemde Türk ekonomisinde kaydedilen önemli gelişmeleri, Türkiye'deki yatırım ortamının uluslararası yatırımcılara sunduğu imkan ve fırsatları da katılımcılarla paylaşmak istediğini söyledi.
KÜRESEL SERMAYENİN İLGİ ODAĞI...
Türkiye'nin son 3-4 yılda gösterdiği performansla küresel
sermayenin ilgi odağı olmaya başladığını kaydeden Erdoğan, 1993-2002 yılları arasında Türkiye'ye gelen küresel sermaye miktarının ortalama 1,1 milyar dolar civarında olduğunu hatırlattı.
Bu rakamın 2005'te 9,7 milyar dolarla
rekor bir seviyeye ulaştığına işaret eden Başbakan Erdoğan, ''2006 yılının sadece ilk 5 ayında ülkemize yapılan uluslararası doğrudan yatırım ise 8,1 milyar dolardı. Bu yıl da bu alanda yeni bir rekora doğru koşuyoruz'' dedi.
Yine bu dönemde
büyüme rakamlarında da istikrar sağlandığını ve kayda değer bir artış elde edildiğini anlatan Erdoğan, ''Ekonomimiz son 3 yılda ortalama yüzde 8'lik büyümeyle dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri haline geldi. Bu Türkiye'de ekonomik istikrarın her geçen gün biraz daha sağlamlaştığını açıkça ortaya koyuyor'' diye konuştu.
Erdoğan, bu doğrultuda, dünya piyasalarındaki dalgalanmalardan da Türkiye'nin sınırlı ölçüde etkilendiğini söyledi.
İhracatın son üç yılda 2 katının üzerinde bir artışla 73,4 milyar dolara ulaştığını da ifade eden Başbakan Erdoğan, bu başarının Türkiye'yi dünya ihracat sıralamasında 22'nci sıraya yükselttiğini bildirdi.
Erdoğan, ''Hedefimiz bu yıl 79 milyar dolardı, fakat şu andaki gelişmelere baktığımızda bu rakamı da aşacağımız ortada. Öyle görünüyor ki 80 milyar doların üzerine çıkacağız'' dedi.
DÜNYANIN 19. BÜYÜK EKONOMİSİ...
Başbakan Erdoğan, 190 milyar doları aşan toplam
dış ticaret hacmi, 300 milyar doların üzerindeki GSMH ile Türkiye'nin bugün dünyanın 19'uncu büyük ekonomisi olduğunu bildirdi.
Bu gelişmeleri kamu maliyesi,
finans sektörü, yatırım ve
özelleştirme mevzuatı başta olmak üzere bir çok alanda gerçekleştirdikleri yapısal reformlarla desteklediklerini belirten Erdoğan, aynı şekilde uluslararası yatırımın önünde bulunan engelleri de bir bir kaldırarak küresel sermaye girişini kolaylaştırdıklarını kaydetti.
Başbakan
Recep Tayyip Erdoğan, şunları söyledi:
''Suudi kardeşlerimizi de Türkiye'deki imkan ve fırsatları değerlendirmeye, ülkemize daha fazla yatırım yapmaya özellikle davet ediyorum.
Bunun yanında yine Suudi kardeşlerimizle Türk iş adamlarının müştereken Suudi Arabistan'da yatırımlarını çok daha büyük ölçekte geliştirmelerini arzu ediyoruz.
Yatırımcılarımızın, girişimcilerimizin çeşitli vesilelerle bir araya gelerek üçüncü ülkelerde de müşterek yatırımlara girmesinin çok çok önemli gelişmelere vesile olacağı inancındayım. Yani bunun son derece yararlı neticeler doğuracak bir girişim olduğuna inanıyorum.''
Turizmin bu alanlardan biri olmaya
aday olduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, geçen yıl Türkiye'yi 22 milyon turistin ziyaret ettiğini, 2002 yılında 8,5 milyar dolar olan turizm gelirinin de 2005'te 18,2 milyar dolara yükseldiğini aktardı.
İŞ ADAMLARINA VİZE KOLAYLIĞI...
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''İşbirliğimizin daha ileri noktalara taşınması için iş adamlarımıza
vize kolaylığı sağlanması son derece önemlidir. Vize sorununu aşamazsak hedeflerimizi tam olarak gerçekleştiremeyiz'' dedi.
Başbakan Erdoğan,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu tarafından düzenlenen ve Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, 2003 yılında kurulan Türk-Suudi Arabistan İş Konseyi'nin faydalı çalışmalar yaptığını, yıl sonundan önce de konseyin üçüncü toplantısını gerçekleştirmesini arzu ettiklerini söyledi.
İki ülke arasındaki ikili ticaret hacminin 2005 sonu itibarıyla 3 milyar dolar olduğu dikkate alındığında, bu rakamın iki ülke arasında çok
küçük bir rakama karşılık geldiğini belirten Erdoğan, ''İki dost, kardeş ülkenin ikili ticaret hacmini çok daha ilerilere taşıması gerekmektedir. Ortak hedefimiz, bu rakamı iki üç yıl içinde 7 milyar dolar seviyesine çıkarmak olmalıdır'' dedi.
Başbakan Erdoğan, iki ülke arasındaki hukuki alt yapıyı tamamlamak için büyük çaba harcandığını vurgulayarak, Arap ülkeleriyle tamamıyla bir serbest ticaret alanı oluşturmayı, Türkiye'nin temel politik önceliklerinden biri olarak belirlediklerini kaydetti.
Suudi Arabistan'ın da içinde yer aldığı
Körfez İşbirliği Konseyi üyeleriyle serbest ticaret alanı anlaşmalarının bir an önce sonuçlandırılması için özel bir gayret gösterdiklerini ve kısa zamanda da sonuç almayı
ümit ettiklerini dile getiren Erdoğan, iki ülke hukuk sisteminin birbirinden farklı olması nedeniyle yasal alt yapının tamamlanmasında bazı güçlükler yaşandığına dikkat çekti.
Her iki tarafın attığı adımlar sayesinde bu engellerden bazılarının aşıldığını ve somut gelişmeler kaydedilmeye başlandığını ifade eden Erdoğan, Ankara'da
imzalanan anlaşmalara değindi.
Bu anlaşmaları, ekonomik ilişkileri düzenleyen hukuki alt yapının tamamlanmasında kaydedilen ciddi ilerlemeler olarak gördüklerini, çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmasıyla ilgili müzakerelerin bir an önce başlatılması ve sonuçlandırılmasını beklediklerini vurgulayan Erdoğan, ''İşbirliğimizin daha ileri noktalara taşınması için iş adamlarımıza vize kolaylığı sağlanması da son derece önemlidir. Vize sorununu aşamazsak hedeflerimizi tam olarak gerçekleştiremeyiz'' diye konuştu.
Erdoğan, ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi için her iki tarafta da güçlü bir istek ve irade olduğunu söyledi.
Recep Tayyip Erdoğan, Türk müteahhitlerinin
yurt dışındaki faaliyetlerine de işaret ederek, 65 ülkede 75 milyar doları bulan projelere imza atan Türk müteahhitlerinin, Suudi Arabistan başta olmak üzere Arap ülkelerinde gerçekleştirdikleri proje tutarının 30 milyar dolara ulaştığını belirtti.
Başbakan Erdoğan, Kral Abdullah'ın ekonomi şehri de dahil, büyük çaplı projeler için oluşturulacak konsorsiyumlarda Türk firmalarının yer almasının büyük memnuniyet vereceğini vurguladı.
İşbirliğini geliştirmek için özel sektör temsilcilerinin bir araya geleceği her türlü fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek gerektiğini aktaran Erdoğan, ''Özel sektörlerimizin desteği olmadan ilişkilerimizi istediğimiz seviyeye çıkaramayız'' dedi.