Yazılı açıklamada, kamuoyunun yanıltılmaya çalışıldığı belirtilerek, iddialara tek tek
cevap verildi. İddialar ve bakanlığın cevapları şöyle:
İDDİA: İşsizlik Sigortası Fonu, amaçları dışında kullanılacak.
CEVAP: Böyle bir şey söz konusu değildir. Aksine, yapılan
düzenlemelerle işsizlik
sigortası fonundan çalışanların yararlanmaları kolaylaştırılmakta, kısmi süreli çalışanların dahi işsizlik ödeneğinden yararlanmalarına imkan sağlanmaktadır.
İDDİA: Mahalli idarelerde istihdam edilen ihtiyaç fazlası işçilerin kamu kurumlarına aktarılması işçileri mağdur edecek.
CEVAP: Bu, işçilerin lehine bir
uygulama. Personeli norm kadronun üzerinde olan belediyeler, maaşları ödeme güçlüğüne düşmüşlerdir. Norm kadro fazlası 52 bin 301
personel bulunmaktadır. Bu işçilerimizin de bir kısmı aylarca
ücretlerini alamamakta, aileleri ile birlikte geçim sıkıntısı yaşamaktadırlar. Bu durumun düzeltilmesi için sürekli olarak ilgili mercilere talepte bulunmaktadırlar.
İDDİA: Memurlar ödünç verilecek.
CEVAP: Gerçek dışı bir iddia. Memurlar, kurumlar arasında 6 aya kadar kamu yararı ve
hizmet gerekleri gibi gerekçelerle geçici görevlendirilecektir. Bunda memurun muvafakati aranacaktır. Tasarıda norm kadrosu fazlası memurların ihtiyaç fazlası personel olarak 4/C statüsüne geçirilmesine yönelik bir düzenleme olmadığı gibi böyle bir niyet de yoktur.
İDDİA: Kadın emeği sömürülecek.
CEVAP: Tasarının genelinde kadınlar için getirilen düzenlemeler göz ardı edilerek, kadın emeğinin sömürüleceği iddiasında bulunmak insafsızlıktır. Evlerinden firmalara parça başı iş yapan kadınlar, tasarı ile
kayıt altına alınacak, bütün hak ve güvencelere kavuşturulacak. Ayrıca kadın istihdamına yönelik teşvikler getiriliyor. Bu çerçevede kadınların sigorta işveren
prim payı 54 aya kadar süreyl
e devlet tarafından karşılanacak. Erken
doğum yapan kadınlara doğum öncesi izinlerini doğum sonrası kullanma imkânı da tanınıyor.
Kamuda çalışan kadınların
emzirme izinleri ilk 6 ay için günde 3 saate, sonraki 6 ay için günde 1,5 saate çıkarılıyor.
İDDİA: Esnek çalışma modeliyle çalışanlar mağdur olacak.
CEVAP: Gelişen teknolojik imkânlar ve çalışma hayatındaki yenilikler nedeniyle 'evden çalışma' ve 'uzaktan çalışma' olarak tabir edilen çalışma şekillerine yönelik şu anda herhangi bir düzenleme olmadığından
kayıt dışı görülmektedirler. Dolayısıyla sosyal güvenceden ve İş Kanunu'ndan kaynaklanan güvencelerinden yoksun bulunmaktadırlar. Yapılan düzenleme ile kayıt altına alınmakta, bütün haklardan yararlanabilmelerine imkân tanınmaktadır.
İDDİA: Deneme süresinin (stajyerlik) 4 aya çıkarılması mağdur edecek.
CEVAP: Tasarıda, çırakların mevcut durumunu değiştiren hiçbir düzenleme yer almamaktadır. Halihazırda mesleki öğrenim gören öğrencilerin staj imkanı hemen hemen hiç yokken, staj yapanlara doğru dürüst ücret ödenmezken hatta staj yapabilmek için öğrenciler işyeri bulamazken staj imkanının geliştirilmesi sağlanıyor. Deneme süresinin 2 aydan 4 aya çıkarılmasının, işçilerin bu süredeki ücretlerine, izin haklarına, ihbar tazminatına hiçbir etkisi bulunmamaktadır. İlk defa işe girecekler için deneyimin ne denli önemli olduğu açıktır. Böylece ilk defa işe girecek olanların istihdamı kolaylaştırılmaktadır.