Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Başkanını bakan atayacak. DEİK daha sivil olacak.” dedi. Sivil toplum kuruluşu olan DEİK’in kamulaştırılması, TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer’e de soruldu. Dinçer, “Tam olarak ne olduğunu da anlayabilmiş değiliz. Herhangi bir yorum yapamayacağız.” diye konuştu.
Torba yasaya AKP’li milletvekillerinin son dakika önergesiyle giren, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) Ekonomi Bakanlığı’na bağlanmasının yankıları sürüyor. DEİK kuruluşundan beri 27 yıldır TOBB bünyesinde, Türkiye’nin ünlü işadamlarının gönüllü yöneticilik yaptığı iş konseyleri ile faaliyet gösteriyordu.
TOBB’un bilgisi dahi olmadan yapılan düzenlemeye tepkiler sürerken, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci konuyla ilgili soruları cevapladı. Düzenleme yapılırken TOBB’dan görüş alınıp alınmadığına ilişkin soruya Zeybekci, “Ekonomi Bakanlığı’na ilk geldiğimde, TOBB’la yaptığımız ilk görüşmede DEİK’le ilgili rahatsızlıklar olduğunu, bununla ilgili koordinasyonda bir sıkıntı olduğunu, bununla ilgili düzenleme yapacağımızı kendilerine bildirmiştim.” cevabını verdi. DEİK’in başkanının nasıl belirleneceğine ilişkin soruya ise Zeybekci’nin cevabı, “Başkanı, bakanlık atayacak.” oldu. Zeybekci şu anda atanacak başkanın henüz belli olmadığını söyledi. Bütün bu gelişmeler yaşanırken TOBB yönetiminden henüz bir açıklama gelmedi.
DEİK’TE 50’YE YAKIN KİŞİYE TASFİYE
Bu arada DEİK’in Bakanlığa bağlanmasının ardından 50’ye yakın çalışanın işine son verildiği öğrenildi. Nihat Zeybekci dün DEİK üyelerine yönelik yayınladığı bir mektupla, bugüne kadarki hizmetlerinden dolayı teşekkür etti. Zeybekci, mektubunda, “Bugüne kadar DEİK çatısı altında her düzeyde görev yapan tüm çalışanlara şükran ve minnetlerimi sunuyorum.” dedi.
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Ali Yücelen, hükümetin DEİK’i Ekonomi Bakanlığı’na bağlama kararını Twitter’dan yaptığı açıklamalarla değerlendirdi. TÜGİAD’ın DEİK’in kurucu üyelerinden olduğuna dikkat çeken Yücelen, işadamlarının DEİK tarafından düzenlenen dış gezilere siyasi görüşlerinden bağımsız olarak katılabildiğine dikkat çekti. DEİK’in kamulaştırılmasının tartışılması gerektiğini belirten Yücelen, siyasetin karışması halinde hem iş dünyası hem de Türkiye ekonomisi için tatsız sonuçları olacağına ilişkin kaygılarını paylaştı. Yücelen’in Twitter’dan paylaştığı görüşleri şöyle: “DEİK’in düzenlediği dış gezilere siyasi görüşlerinden bağımsız olarak üyelerimiz katılabiliyordu. DEİK’in kamulaştırılması, üzerinde tartışılacak bir konudur. Eğer elit hiyerarşik yapıdan, bürokratik hiyerarşik yapıya geçilecekse bizim için de ekonomi için de bir şey değişmeyecektir. Tabii ki siyaset karışırsa o zaman ülke ekonomisi, genç girişimcilerimiz ve doğacak olan markalarımız için çok daha kötü olur. Her faaliyete katılmak için STK’larda yer almak yerine bürokratların arkasından koşan işadamlarını düşünmek dahi istemiyorum.”
"NE OLDUĞUNU ANLAMIŞ DEĞİLİZ"
Sivil bir toplum kuruluşu DEİK’in Ekonomi Bakanlığı’na bağlanarak kamulaştırılması, Ankara’da Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yapılan görüşme çıkışında TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer’e de soruldu. “Meclis’te geçen torba kanunda DEİK’in TOBB’dan alınarak Bakan’a bağlanması sizin çalışmalarınızı nasıl etkiler? Nasıl değerlendirirsiniz?” sorusuna TÜSİAD Başkanı Dinçer şu cevabı verdi: “Biz bu konuda herhangi bir değerlendirme yapmadık. Tam olarak ne olduğunu da anlayabilmiş değiliz DEİK ile ilgili. Bundan sonraki düzenlemeyi görmedik. Herhangi bir yorum yapamayacağız.”