Mısır'da temaslarda bulunan
Dışişleri Bakanı
Ahmet Davutoğlu,
Ermeni tasarısının ABD
Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde yeniden gündeme gelmesinin etik olmadığını söyledi. Davutoğlu kimsenin
Türkiye'yi bu tür girişimlerle
test etmemesi tavsiyesinde de bulundu. Davutoğlu,son derece yoğun bir
işbirliğinin olduğu bir dönemde, tasarının tekrar gündeme gelmesini işbirliğine zarar verici bir girişim olarak değerlendirdiklerini ifade ederek,
"Türkiye üzerinde baskı yapmaya çalışmak, Türkiye'yi tanımamak demektir." diye konuştu.
"Her yıl bu tasarıyı karşımıza çıkararak Türkiye'yi tanımıyorlar." diyen Davutoğlu bu tasarının aynı zamanda
Ermenistan'la ilişkilere de zarar vereceğini belirtti. Türkiye'nin tasarının geçmemesi için ABD nezdinde girişimlerde bulunduğunu ifade eden Davutoğlu bu amaçla bir parlamento heyetinin ABD'de çok yoğun temaslarda bulunduğunu ifade etti. Tasarının komiteden geçmemesini umduklarını da vurgulayan Davutoğlu ABD
Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile sürekli temas halinde olduğunun altını çizdi.
Tasarının komiteden geçmesi durumunda
Kongre'den geçmemesi için ABD yönetiminin yoğun bir çaba sarf edeceğini umduğunu da belirten Davutoğlu, "Dünya ve bölgesel barışa bu kadar katkı yapan bir
ülkeyi rahatsız edecek bir karar almak, hiçbir
akıl ve mantıkla bağdaşır bir tutum değildir. Bunu herkesin bilmesi ve göz önüne alması lazım. Ümit ediyoruz ki komite üyeleri böyle bir hataya düşmez." dedi.
Tasarıyı oylayacak kongre üyelerinin öncelikle Türkiye-ABD ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin geleceğini düşünerek karar vermesi gerektiğini söyleyen Davutoğlu, kısır siyasi gerekçelerle oy vermenin sadece Türkiye'ye değil, bu ilişkilere de zarar vereceğini belirtti.
Ermenistan Ana
yasa Mahkemesinin almış olduğu kararın maalesef protokollerin ruhu ve lafzına aykırı düştüğüne de değinen Davutoğlu, böyle bir ortamda ortada hiçbir gerekçe yokken, böyle bir yasa tasarısının sunulmuş olmasının ne siyasi ne de etik olarak makul olduğunu söyledi.
Mısır temaslarının ikinci gününde de yoğun bir temas trafiği yaşayan Davutoğlu sabah saatlerinde Mısırlı gazetecilerle bir araya geldikten sonra
Filistin Devlet Başkanı Mahmut
Abbas tarafından kabul edildi.
Daha sonra
Arap Birliği'ne geçen Davutoğlu, Arap Birliği Dışişleri Bakanlarına hitap etti. Türkiye ile Arap Birliği arasındaki ilişkilerin hızlı bir şekilde geliştiğine işaret eden Davutoğlu 6 ay aradan sonra ikinci kez Arap Birliği'nde hitap ettiğine işaret etti. Arap ülkeleriyle benzer görüşlere sahip olduklarının altını çizen Davutoğlu, Filistin konusunda Arap Barış Planı'nı desteklediklerini belirtti. Kudüs'ün nüfus yapısını bozma girişimlerine engel olunması gerektiğini de ifade eden Davutoğlu El Halil Camii konusunda da işbirliği yapılması gerektiğini ifade etti.
Arap Birliği'nden sonra
Kahire Amerikan Üniversitesi'ne geçen Davutoğlu yaklaşık 200 öğrenciye Türk dış politikasını anlattı. Mısır eski dışişleri
bakanlarından Ahmet Mahir ve bazı ülke büyükelçilerinin de yer aldığı sunum sırasında Davutoğlu Türk dış politikasının son yıllarda kat ettiği mesafeyi anlattı.
Stratejik Derinlik kitabını yazdıktan sonra hükümette görev aldığını belirten Davutoğlu bu şekilde teori ve pratiği buluşturma imkanı bulduğunu ifade etti. Uluslararası parametrelerin hızla değiştiğini, bunun iyi okunması gerektiğinin altını çizen Davutoğlu, dünyanın yeniden şekillenmesinde Ortadoğu'nun çok önemli bir rol oynadığını vurguladı.
Sınırların esnek hale getirilerek insanların birbirini tanıması gerektiğini de söyleyen Davutoğlu, artık insanların önüne bariyerler konulmaması gerektiğine vurgu yaptı.
İran'ın mı yoksa İsrail'in mi daha tehlikeli olduğu yönündeki bir soruyla ilgili olarak Davutoğlu, şu ya da bu ülkenin daha tehlikeli olduğunu söylemenin sorunu çözmediğini söyledi. Bu konuda da bir vizyon ortaya konması gerektiğini belirten Davutoğlu, bölgede ortak bir duruş sergilenmesi gerektiğinin önemine işaret etti. Davutoğlu Türkiye'nin bölgede kimseye karşı bir denge olmadığının da altını çizdi.
Davutoğlu daha sonra Kahire
Yunus Emre Kültür Merkezi'nin de açılışını yaptı. (CİHAN)