Bu arada
Eylül ayının sonuna kadar, "bazı fırsatlar" var. Öncelikle onları açıklayalım.
Emeklilik için askerlik borçlanmasını hızlandırın
SOSYAL
Güvenlik Reformu ile ilgili
yasa 1
Ekim 2008’den itibaren yürürlüğe girince, "askerlik borçlanması" olarak yapılacak ödeme de artacak.
Şu anda askerlik hizmetini borçlananlar, her ay için brüt asgari
ücretin (638.70 YTL) yüzde 20’si kadar yani 127.74 YTL ödeyecek. Kaç ay askerlik yapmışsanız ve borçlanacaksanız, o kadar ay süresini, asgari ücretin yüzde 20’si (127.74 YTL) ile çarparak, askerlik borçlanma karşılığı olarak ödemeniz gerekiyor. Örneğin; 18 ay askerlik süresini borçlanacaksanız (127.74 x 18 =) 2299.32 YTL ödeyeceksiniz.
PRİM ARTIYOR
1 Ekim 2008’den itibaren askerliğini borçlananlar ise, asgari ücret ile asgari ücretin 6.5 katı arasında olmak üzere kendilerince belirlenecek kazancın yüzde 32’si kadar
prim ödeyecek. Örneğin; Ekim ayında ödenecek tutar; en az asgari ücret tutarı olan 638.70 YTL’nin yüzde 32’si olan 204.38 YTL X 18 = 3678.84 YTL olacak. Bu tutar, kazancın 2000 YTL olarak belirlenmesi halinde; 640 X 18 = 11.520 YTL olacak. Görüldüğü gibi, arada büyük fark var. Ekime kadar askerliğinizi borçlanmakta acele edin.
ÖDEME AVANTAJI
Mevcut uygulamaya göre SSK’lılar askerlik borçlanmasını borçlanma başvurusunda bulunduktan sonra "6 ay içinde taksitle" ya da peşin ödeyerek yapması mümkün olabiliyor. Bununla birlikte 30 Eylül’den sonra askerlik borçlanması için borcun sigortalıya tebliğ tarihinden itibaren "bir ay içinde" ödemeleri şartı ile borçlandırılacak. Bir ay içinde ödenmeyen borçlanmalar için ise yeni başvuru şartı aranacak. Primi ödenmeyen borçlanma süreleri hizmetten sayılmayacak.
1 Ekim’den önce sigortalı olana özel avantajlar
ŞU ana kadar sigortalı olmayan işçiler, ev hanımları, serbest çalışanlar, çiftçilerin,
Eylül ayı sonuna kadar, sigortalı olmalarında yarar var.
1 Ekim’e kadar elde edebilecek "iki özel avantaj", 1 Ekim’den itibaren ortadan kalkıyor.
1-EMEKLİLİK
Mevcut uygulamaya göre, bir kimsenin hangi kurumdan (yani SSK, Bağ-Kur ve TC
Emekli Sandığı’ndan)
emekli olacağı, son 7 yıl içerisinde, en çok hangi kuruma prim ödediğine bağlı. Yedi yıllık çalışma süresi; 7 yıl x 360 gün = 2520 gün ediyor. Buna göre, son 7 yılda 1261 gün (3.5 yıl) ve daha fazla süre hangi kuruma prim ödenmişse, o kurumdan emekli olunuyor.
ÖRNEK: Esnaflık yapan Nuri Amca, uzun süre Bağ-Kur’a prim ödedikten sonra, işi başkasına devredip ya da kapatıp, 4/a’lı (yani SSK’lı) olarak çalışarak, en az 1260 gün prim öderse, (diğer koşulları taşıması halinde) son 7 yıl kuralına göre SSK’dan emekli olabilecek.
1 Ekim 2008 tarihinden itibaren sigortalı olanlar ise, tüm çalışma süresi içinde fazla prim ödenen kurumdan emekli olacaklar.
1 Ekim 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan
Sosyal Güvenlik Reformu Yasası ile son 7 yılda en fazla prim ödenen kurumdan emekli olmaya son veriliyor.
Bu nedenle, son 7 yıl içinde en çok prim ödediği kurumdan emekli olarak, daha fazla emekli aylığı almak isteyenlerin, 1 Ekim 2008’e kadar SSK’lı olmalarında yarar var.
2-EMEKLİ AYLIĞI
1 Ekim 2008’den önce sigortalı olanların, bir başka avantajı daha var. Bunlar, ileride emekli olduklarında hem emekli aylıklarını alabilecekler, hem de "
destek primi" ödeyerek çalışabilecekler.
1 Ekim 2008’den itibaren sigortalı olacaklar ise, hem
emekli maaşı alıp, hem de SSK’ya tabi olarak çalışmayacaklar. Bunların, SSK, Bağ-Kur ya da memur emeklisi olmaları durumu değiştirmeyecek, SSK’ya bağlı olarak çalıştıklarında, emekli aylıkları kesilecek.
Bağ-Kur’lu (4/b) olarak çalışacak olanlarda ise durum farklı. 1 Ekim’den önce veya 1 Ekim’den itibaren sigortalı olanlar, emeklilikte Bağ-Kur’lu olarak çalışırlarsa, "
destek primi" ödemek koşuluyla, emekli aylıkları kesilmeyecek.
ŞÜKRÜ KIZILOT- HÜRRİYET