Yüksek Seçim Kurulu’nun seçim sonuçlarını ilan etmesi ile Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Tayyip Erdoğan’ın görev süresinin dolduğu görüşünü savunan CHP, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptıkları başvurudan sonuç çıkmaması halinde Anayasa mahkemesine gidecek.
CHP Sözcüsü Haluk Koç, “YSK’nın sonuçları ilanından itibaren hukuken hem siyasi parti genel başkanlığı hem Meclis üyeliği, yani milletvekilliği hem başbakanlığı, fiilen yok hükmündedir. Bu sıfatları yani siyasi parti genel başkanlığı, milletvekilliği ve başbakanlık sıfatlarını taşıyan icraat ve eylemde bulunması, açık şekilde anayasa ihlalidir” dedi.
REJİM KRİZİNİN KAPISI ARALANDI
Koç, şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanlığına seçilir seçilmez, anayasa ihlaline başlayan bir kişi Türkiye’de gelecekteki rejim krizinin şimdiden kapısını açmıştır. Yargıtay Başsavcılığı ve Meclis Başkanlığı makamı ciddi sorumluluk altındadır. CHP olarak uyarılarımızı yaptık ancak iki kurumdan da hukuksal açıklama yapılmadı. Savcılık kararından sonuç alınmazsa Anayasa Mahkemesi aşaması gelir. Anayasa Mahkemesi’ne başvuru içeriği, hukukçularımızın çalışmasının ardından oluşacaktır.”
YSK: Erdoğan cumhurbaşkanı seçildi
YSK Başkanı Sadi Güven, oyların salt çoğunluğunu alan Recep Tayyip Erdoğan'ın 12. Cumhurbaşkanı seçildiğini açıkladı. Güven, "Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilince Başbakanlık görevi düştü" iddialarıyla ilgili bir soru üzerine, "Seçimin tamamlanmasından sonraki aşamada Anayasa YSK'ya herhangi bir görev vermemiştir" açıklamasında bulundu.
Güven, daha sonra Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçildiğini yazan mazbatayı TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e takdimetti. "Sizin işiniz bitti, şimdi bizim görevimiz başlıyor" diyen Çiçek, şunları söyledi: "28 Ağustos'ta Meclis'i olağanüstü toplantıya çağıracağız. Bununla ilgili iş ve işlemlere başladık." Bu arada YSK, seçimin kesin sonuçlarını açıkladı. Buna göre, adaylardan Erdoğan yüzde 51.79, Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 38.44, Selahattin Demirtaş ise yüzde 9.76 oranında oy aldı.