48
İslam ülkesinin iştirak ettiği konferansta konuşan
Başbakan Tayyip Erdoğan,
Hamas iktidarıyla birlikte uluslararası
ambargoya maruz kalan
Filistin halkına yönelik
baskıları kıyasıya eleştirdi. Erdoğan, seçimlerde demokratik tercihini kullanan Filistin halkına uygulanan
ekonomik ambargoyu ‘tehdit’ olarak değerlendirdi. Ambargonun “insanî olmadığını” vurgulayan Başbakan, bu tavırdan süratle vazgeçilirse “barışın kazanacağını” belirtti. Demokratik tercihe karşı ambargo uygulanmasının barış getirmeyeceğini dile getirerek, “Düşmanlık üzerine barış tesis edilemez.” vurgusunu yapan Erdoğan, şöyle devam etti: “Bu hassas dönemde uluslararası toplumun sağduyu ve sabırla hareket etmesi büyük önem taşırken, diğer ulusların böyle bir ambargoya gitmesi bir tehdittir; buna insanî açıdan doğru bakmıyoruz. Yol Haritası temelinde kapsamlı, adil ve kalıcı barışı
destekliyoruz.” Erdoğan, KKTC’ye uygulanan izolasyonları da sert bir dille eleştirdi. 11
Eylül ve
karikatür krizi sonrası gerilen uluslararası ortamda
medeniyetlerarası diyaloğun önemini anlatan Başbakan, asırlardır iki medeniyet arasında ‘
köprü’ rolü oynayan Türkiye’nin AB üyeliğinin hayatiyetine dikkat çekti.
Filistin heyeti başkanı Zuhair Sanduka da Zaman’a demecinde, Erdoğan’ı teyit ederek, “Filistin halkına kolektif bir cezalandırma uygulanıyor.” dedi. “Ambargo, aslında demokrasiye karşı bir yaptırımdır.” diyen Sanduka, Filistin'e ağır baskı uygulayan İsrail’in de gerçekte barış istemediğini savundu.
BM Genel Sekreteri Kofi
Annan ise konferansa gönderdiği mesajda, “Hiç kimsenin başkasının
inanç ve geleneklerine
hakaret edemeyeceğini” vurguladı. Annan, İKÖPAB toplantısının tüm dünya ülkeleri için önemli olduğuna işaret ederek, “Diyaloğu daha da geliştirmeliyiz.” diye konuştu.
Konferansın açılış konuşmasını yapan
TBMM Başkanı
Bülent Arınç ise İslam dünyasının dağınıklığına dikkat çekerek, “Ya kendi kaderlerine karar veren güçlü devletler olacaklar ya da güçlü devletlere
boyun eğecekler. Tarihte medeniyetimiz hiç bu kadar zor durumda kalmamıştı.” uyarısını yaptı.
İKÖ Genel Sekreteri Prof.
Ekmeleddin İhsanoğlu da tehditlerin elbirliği yapılarak savuşturulabileceğini anlatarak, yükselen ‘İslam karşıtlığı’ ile mücadele için destek talep etti. İhsanoğlu da Filistin’e yönelik ambargoyu eleştirerek, “AB’yi ve ilgili diğer tarafları Filistin hükümetine yardıma davet ediyoruz.” dedi.