Bakan
Akdağ, özel sağlık kuruluşlarının yüksek
ücretle istihdam ettiği hekimlerden düşük verim aldığını söyledi. Akdağ, özel
sektörde 18 bin 500 hekim olmasına karşın 2007 yılı içinde 30-35 milyon hastaya bakacaklarının tahmin edildiğini,
Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerdeki 24 bin 500 doktorun 210 milyon kişiye
hizmet etmesinin beklendiğini ifade etti.
Akdağ, kamudaki bir doktorun ek ödemlerle birlikte 5 bin 500 YTL ücret almasına karşın, özel hastanedeki uzman doktorun maşanın 12 bin YTL olduğunu hatırlatarak sistemin sınırsız
fark ücreti ve 'Karaborsa' oluşturarak sürdürülemeyeceğini dile getirdi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Antalya'da devam eden 5. Sağlık Zirvesi'ne katıldı. Bakan, burada yaptığı konuşmada son günlerde
tartışma konusu olan fark ücretine açıklık getirdi. Hükümetimiz
özel sektörden çok yaygın olarak aldığı hizmetin son 6 ay içinde zirve noktasına ulaştığını kaydeden Bakan Recep Akdağ, kaynakların doğru kullanılmamasını eleştirdi.
Akdağ, kimseyi suçlamak için konuşmadığını, ancak ülkedeki sağlık sisteminin başında bulunan kişi olarak mevcut tabloyu ortaya koyması gerektiğini söyledi. Akdağ, "Durum tespiti yapıyorum. Bir resim koyuyorum. Özel sektörde istihdam edilen uzman hekim sayısı şu anda 18 bin 500 kişidir.
Sağlık Bakanlığı hastanelerinde istihdam ettiğimiz uzman hekim sayımız ise 24 bin 500'dür.
Üniversite hastanelerimizde istihdam ettiğimiz hekim sayısı, klinik öncesini çıkarırsak, aşağı yukarı 7 binler civarındadır. Özel sektörümüzün istihdam ettiği 18 bin 500 kişi ile 2007 yılında 30-35 milyon insan muayene edilmiş olacaktır. 24 bin 500 hekimle Sağlık Bakanlığı'nın hastanelerinden muayene edilen vatandaş sayısı 210 milyon kişi olacaktır. Arada 4-5 kat fark var." dedi.
Kamunun memur çalıştırdığını, özel sektörün ise
sözleşmeli eleman istihdam ettiği için daha büyük bir dinamizmi ve verimliliği olması gerektiğini kaydeden Bakan Akdağ, üç farklı sağlık merkezinden kendisine gelen verilere bakıldığında durumun hiç de öyle olmadığını ifade etti.
Özel sektörde bir cerrahın günde ortalama 0,8
ameliyat yaptığının, bir uzman hekim ise 0,8
yatak takip ettiğinin ortaya çıktığını aktaran Akdağ, "Burada
maliyet hesabında uzman hekime verilen net aylık gelir 12 bin YTL olarak gösterilmiş. Arkadaşlar bu iş böyle yürümez. Bunun anlamı şudur, bu şekilde hizmet modeli planlarsak bunun altından ne kamu ne de özel sektör kalkabilir." diye konuştu.
Kendisinin özel sektörün şu anki büyümesin sağlıklı bulmadığını ve bu büyümenin yüzde 30'ları geçmemesi gerektiğine inandığını ifade eden Akdağ, "Kamu da bir uzman hekim ayda 5 bin 500 YTL net kazanca sahip. Bunun bin 300, bin 500 YTL'si maaştır, gerisi ek ödemedir. Kişinin kendi ve kurumunun performansına göre elde ettiği kazancı 5 bin 500 YTL'dir. 210 milyona insana hizmet veren ve muayenehanesini kapatmış olan çok değerli meslektaşlarımdan bahsediyorum. Aldıkları para analarının ak süt gibi
helal olsun. Kamu bunu ödüyor ve vatandaştan da ek ücret alınmasına müsaade edilmiyor." şeklinde konuştu.
Artık vatandaşın devlet kapısından hizmet alabildiğini ve bunun da kamu adına ödenen 5 bin 500 YTL ile gerçekleştirildiğini vurgulayan Bakan Akdağ, köylünün öküzünü satarak fonladığı para ile sınırsız fark ücreti ödenemeyeceğini kaydederek şöyle devam etti: "Biz bunu sınırsız fark ücreti alınmasının önünü açık tutarak ve hekimin hizmeti ile ilgili alanda 'Karaborsa oluşturarak', özel sektörde uzman hekimin ortalama maaşını 15 bin YTL yaparak, vatandaşa da git farkını öde diye yürütemeyeceğimiz ortadadır. Meseleye böyle bakmak zorundayız."
CİHAN