AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet
Fırat, ''DYP, ANAVATAN,
erken seçim isteğinde samimiyse yarın Genel Kurula girsinler,
cumhurbaşkanı seçilsin. Ertesi gün hangi tarihte istiyorlarsa hemen erken seçim yapalım'' dedi.
Fırat,
TBMM Genel Kurulunda 367'yi sağlamanın, milletvekillerinin görevi olduğunu da belirterek, ''Genel Kurula girmeyerek 367'yi sağlamayanların milletvekilliğinin düşmesi gerekir'' diye konuştu.
11. Cumhurbaşkanı adayı
Abdullah Gül başkanlığında TBMM'deki Baş
bakanlık makamında yapılan AK Parti MYK'ya,
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, AK Parti genel başkan yardımcıları ve grup başkanvekillerinin de aralarında bulunduğu parti kurmayları katıldı.
Fırat, toplantının ardından, gazetecilerin, ''Yarın yapılacak cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda 367'yi yakalayacak noktaya geldiniz mi?'' sorusu üzerine, Abdullah Gül'ün bazı partilerle görüştüğünü anımsattı. Gül'ün temaslarına devam ettiğini belirten Fırat, ''Şu anda tam, netleşmiş bir durum ortada yok'' dedi.
367'YE YAKINIZ
Fırat, ''Gül için
destek artışı söz konusu mu? 367'ye ne kadar yakınsınız?'' sorusuna şu yanıtı verdi:
''Bence çok yakın. Çünkü bazı bağımsız milletvekillerini dinledim televizyonlarda. 'Biz TBMM'ye girerek, milletvekilliği görevimizi ifa etmiş olacağız. Ama şuna veya buna verip vermemek, bizim irademizde olan bir şey' dediler. Bence doğru olan da bu. Eğer 367'yi tersinden alırsak, bence 367'yi yerine getirmemiş olan milletvekillerinin de milletvekilliğinin düşmüş olması gerekir. Çünkü 367'yi sağlamak, TBMM üyelerinin görevi. Ve bu görev, parti grup kararı olmaksızın doğrudan doğruya kendi şahsi iradeleriyle ilgili. Eğer bunun aksini yaparsanız,
CHP mantığıyla hareket ederseniz, Genel Kurula girmeyerek 367'yi sağlamayanların milletvekilliğinin tartışılması gerekir.''
SÖZÜNÜZÜ ŞİDDETLE KINIYORUM
Dengir Mir Mehmet Fırat, muhalefet partilerinden 367 sayısını bulmak için destek olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine, yarınki seçimin, parti ilişkilerinin ötesinde milletvekillerinin vicdani bir sorumluluğunu gerektirdiğini söyledi. Fırat, milletvekillerinin yanlış hareketlere girmeyeceğine ve bir kısmının da bu vicdani sorumluluğunu yerine getireceğine inandığını kaydetti.
Fırat, ''Sizin, belirli
bölge milletvekilleri üzerinde ağırlığınız söz konusu. Bu ağırlığınızı kullanarak özellikle Doğu ve Güney
doğulu milletvekillerinden bir destek arayışınız var mı?'' sorusunu yanıtlarken, ''Bu sözünüzü şiddetle reddediyorum ve kınıyorum. TBMM üyesi bir kişinin üzerinde benim irademin olduğunu iddia etmek ve bunu kabul edebilmek mümkün değil'' diye konuştu.
Kendisinin, bir bölgenin değil, Türkiye'nin milletvekili olduğunu vurgulayan Fırat, insanlara saygının gereği, bunu düşünmenin dahi abes olduğunu söyledi.
(ALBAYRAK'IN) İSTİFASI NEDEN BUGÜN?...
Dengir Mir Mehmet Fırat, AK Parti
Amasya Milletvekili Hamza Albayrak'ın istifasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, ''Onu, bana değil Sayın Albayrak'a soracaksınız, neden bugün...?'' diye sordu.
DYP ve ANAVATAN'ın erken seçim isteklerini nasıl değerlendirdiğine ilişkin soruyu yanıtlarken de Fırat, ''çok güzel değerlendirdiğini'' söyledi.
''Erken,
baskın seçim yaptılar'' demesinler diye bunu hiçbir zaman dile getirmediklerini ifade eden Fırat, 4 Kasımı
hedef olarak koyduklarını kaydetti.
Fırat, ''Ama samimi bir erken seçim isteği varsa; yarın girilir, cumhurbaşkanı seçilir, ertesi gün hangi tarihte arzu ediyorlarsa hemen erken seçim yapılır. Erken seçimden kaçmayız. Çünkü 3 ay önce olmuş, 3 ay sonra olmuş...'' dedi.
"TACA GOL ATMAKTIR"
Başka bir soru üzerine ise Fırat, cumhurbaşkanı seçiminin anayasal bir süreç olduğunu, bunun hiçbir şekilde durdurulamayacağını, erken seçim kararının da bunu durdurmayacağını söyledi. Biraz
Anayasayı bilenin, bunu bilmesi gerektiğini ifade eden Fırat, ''(Cumhurbaşkanı seçimini durduralım, erken seçime gidelim) demek, taca gol atmaktır. Çünkü ne bizim ne de o partilerin durdurabilme gibi bir hukuki gücü yok. O süreç işlemiştir ve bitecektir'' diye konuştu.
''İstifalarla cumhurbaşkanı seçimini durdurmak mümkün olmaz mı?'' sorusuna Fırat, ''
Hayır, olmaz'' yanıtını verdi.
Dengir Mir Mehmet Fırat, cumhurbaşkanının
halk tarafından seçilmesi taraftarı olmadıklarını belirterek, ''Çünkü parlamenter
sistem içerisinde, bunun anayasa hukuku açısından uygun olmadığını düşünüyoruz. Her söylenen sözün arkasında koşturursanız, o zaman çelik çomak oynamaya devam ediyorsunuz demektir'' dedi.
ÇİÇEK: "367, SEÇİLMEK İÇİN GEREKLİDİR
Adalet Bakanı Çiçek de gazetecilerin, ''367 için
son durum nedir?'' sorusuna, ''Ne 367'si? Hukuki durumunu mu soruyorsunuz?'' karşılığını verdi.
Gazetecilerin ''
evet'' demesi üzerine Çiçek, ''Hukuki durum olarak 367 gerekmez. Toplantı için, seçilmek için gereklidir'' dedi.
Hukuki bir sürecin başladığını ifade eden Çiçek, biri hariç eski meclis başkanlarının da ''184 ile açılır, ilk iki turda 367 gerekir' dediklerini kaydetti. Bakan Çiçek, ''Hukuki olanı budur. Onun dışında herkes kendi pozisyonuna göre değerlendirme yapıyor. Biz hukuka göre hareket etmek zorundayız'' dedi.
"UMUTLARIMIZI YİTİRMEDİK"
AK Parti Grup
Başkanvekili Eyüp Fatsa ise toplantıda, Abdullah Gül'ün, 2 gündür bazı milletvekilleri ve siyasi partilerle yaptığı görüşmelerle ilgili bilgi verdiğini söyledi.
''Sadece bir değerlendirme toplantısıydı, başka bir içeriği yoktu'' diyen Fatsa, ''Gelinen aşama nedir? Sıkıntı var mı? İlk turda 367'nin sağlanacağından umutlu musunuz?'' şeklindeki sorulara da ''Biz umutlarımızı hiçbir zaman yitirmedik'' yanıtını verdi.
''CHP'nin
Kürt kökenli milletvekilleri de toplantıya katılacakmış... Duyum aldınız mı?'' şeklindeki soru üzerine de Fatsa, ''O arkadaşların bireysel olarak nasıl bir tercihte bulunabileceklerini bilmiyorum. Herkesin,
Parlamento çatısı altında bulunan milletvekillerinin sorumluluğu vardır. Verecekleri karar, kamuoyu tarafından yakından takip edilecektir'' diye konuştu.