Önümüzdeki günlerde açıklanacak
beyannamede laikliğe saygı da önemli bir yer tutuyor. Vatandaşlara
özgürlükleri genişleten 'Modern
Anayasa' taahhüdünde bulunuluyor.
AK Parti'nin bir başka vaadi de yargı
reformu ve
Anayasa Mahkemesi üye
seçim yönteminin değiştirilmesi. Koalisyonların ülkeye zarar verdiği belirtilen beyannamede seçmene şu
mesaj veriliyor: "Daha yapacak çok işimiz var. Yangını söndürdük ve binamızı sağlam temeller üzerinde yeniden kurduk. Şimdi ince işçilik zamanı."
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın büyük önem verdiği beyanname gelecek hafta kamuoyuna açıklanacak. Zaman,
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün koordinasyonunda aralarında partiye yeni katılan
Ertuğrul Günay, Prof. Dr. Zafer Üskül, bakanlar Beşir
Atalay ve Hüseyin Çelik'in de yer aldığı 20 kişi tarafından hazırlanan beyannameye ulaştı.
221 sayfalık beyanname, "Demokrasi ve Hukuk Devleti", "Yaptıklarımız, Politikalarımız, Gelecek Tasarımı", "Yaşam Kalitesinin Artırılması", "Sosyal Yapının Güçlendirilmesi", "Sonuç Odaklı Yönetim" gibi 9 ana başlıktan oluşuyor.
Cumhurbaşkanlığı süreci ve
Cumhuriyet mitingleriyle gündemin ön sıralarına oturan farklı hayat tarzları,
laiklik konusu seçim beyannamesinde özel bir yer tutuyor.
TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın geçen yıl başlattığı "laikliğin tanımı"nın değişmesine yönelik tartışmaya rağmen seçim beyannamesinde laikliğe bakış açısı olarak Anayasa'nın 24. maddesi referans olarak gösterildi. Anayasa'da belirtilen laik, demokratik, sosyal hukuk devleti ilkelerinin
siyasetin temeline alındığı ifade edilirken, şöyle deniliyor: "
Türkiye'nin kurucu değerleri ortak tarihî tecrübemize dayanmakta ve ortak gelecek tasavvurumuzun temelini oluşturmaktadır. Hiçbir sayısal çoğunluk, temel insan hak ve özgürlüklerini kısıtlama yetkisine sahip değildir. Bireylerin
yaşam tarzları ve
inançları, siyaset üstü değerler olarak, hukuk devletinin güvencesi altında, laiklik ilkesine tam bir bağlılıkla ve hukukun üstünlüğü anlayışı içinde korunur."
Hukuk kökenli çok sayıda ismi
aday gösteren AK Parti, köklü bir Anayasa reformunu yapma kararlılığını seçim beyannamesine de yansıttı. Türkiye'yi 21. yüzyıla taşıyacak bir anayasaya şiddetle ihtiyaç duyulduğu belirtilen beyannamede "Türkiye'nin kurucu değerlerini özümsemiş, çağdaş değerlerle barışık ve özgürlükçü bir anayasa, devletin kurumlarıyla milletin umut ve taleplerini hiçbir tereddüde mahal bırakmadan buluşturmalıdır. AK Parti dinamik ve güçlü bir Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayan bir anayasanın hazırlanması için gerekli adımları atacaktır." ifadeleri yer alıyor.
Demokrasiden sapma, kabul edilemez
* AK Parti, demokratik rejimimizin her türlü vehim, korku ve yasaktan arındırılmasını bir zorunluluk olarak görmektedir. Ülkemizin özel şartlarından bahsedilerek millet iradesinin tecellisinin önlenmek istenmesi de, evrensel
demokrasi ilkelerinden sapılması da kabul edilemez.
* Din, vicdan ve ifade hürriyeti, güçlü bir demokrasinin temelini oluşturur. Bu ilkeyle hareket eden partimiz, Türkiye'de siyasetin alanını genişletmiş, meşruiyetini artırmış v
e devlete olan güveni güçlendirmiştir. AK Parti özgürlüklerin genişletilmesi için siyasi reform programına devam edecektir.
* Demokratik düzenimize yönelen tehditler, aynı zamanda, devletimizin temel niteliklerine, ülkemizin dünyadaki saygınlığına, milletimizin huzuruna ve insanımızın gelecek umutlarına yöneliktir.
* Demokrasi bir partinin, bir grubun, bir zümrenin malı değildir. Hepimizin sahip olduğu ve ortaklaşa savunmamız gereken bir
yönetim şekli ve anlayışıdır.
* Türkiye Cumhuriyeti'nin laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti nitelikleri, siyaset anlayışımızın vazgeçilmez unsurlarıdır. Dün olduğu gibi bugün de bu değerler Türkiye toplumunun tamamını kucaklar. AK Parti çoğunlukçu değil, çoğulcu bir demokrasiden yanadır. Bu yaklaşımın
doğal bir uzantısı olarak, temsili demokrasinin derinlik kazanmasını ve katılımcı demokrasiye dönüşmesini savunmaktadır.
* Anayasa Mahkemesi'ne
üye seçimi yeniden düzenlenecek
* Koalisyon hükümetlerinin Türkiye'ye maliyeti çok ağır olmuştur. Koalisyon dönemlerinde yaşanan
ekonomik krizler, siyasi çekişmeler, sosyal gerginlikler ve bunların yol açtığı güvensizlik ve istikrarsızlık ortamı, artık Türkiye'nin kaldırabileceği bir yük değildir.
* AK Parti, hükümet olduğu dönemde hukuk devletinin bütün kurum ve kurallarıyla hayata geçirilmesi için gerekli
düzenleme ve uygulamalara gösterdiği kararlılığı, gelecek dönemde de daha kararlı bir şekilde göstermeye devam edecektir. Çünkü, partimiz, hukukun üstünlüğünü ve hukuk devletini tesis etmeden ve korumadan demokrasiyi koruyup geliştirmenin mümkün olmadığına inanmaktadır.
* Ülkemize hukuk devletinden çok
kanun devleti görünümü veren mevzuatın ve uygulamaların sona erdirilmesi yönündeki çalışmalarımız tamamlanarak, gerçek anlamda hukuk devleti tesis edilecektir. Partimiz hukukun üstünlüğüne dayalı yönetim anlayışının teminatıdır.
* Yaşama ve mülkiyet hakkını, düşünce, ifade, inanç, teşebbüs ve örgütlenme özgürlüğünü sınırlayan hükümler, evrensel hukuk ve özgürlük anlayışı dikkate alınarak yeniden düzenlenecektir.
* Anayasa Mahkemesi üyelerinin seçimi yeniden düzenlenecektir.
Hakim ve savcıların
terfi sistemi, hakimlik teminatını zedelemeyecek şekilde değiştirilecek, sicillerinin objektif kriterlere göre düzenlenmesi sağlanacaktır.
* AK Parti, Türkiye'de
yükseköğretim sisteminin esnek, açık ve güçlü olarak yeniden yapılandırılması gerektiğine inanmaktadır ve ilgili aktörlerin katılımı ile bu yöndeki çalışmalarını sürdürecektir.
* Devlet, millete
hizmet için vardır.
Milletin hizmetindeki devlet adil, etkin, şeffaf ve
hesap verebilir devlettir. "İnsanı yücelt ki devlet yücelsin" anlayışını esas alan AK Parti, milletine güven veren devleti hedefler. Bunun için yasaksız ve özgürlükçü demokrasiye inanır ve onun gerçekleşmesi için politikalar geliştirir.
Ömer
Şahin