Başbakan tarafından kamuoyuna açıklanacak demokratikleşme paketi kapsamında, AK Parti’nin 2023 vizyonu belgesinin “Seçimlerle ilgili mevzuatın topyekün gözden geçirilmesi” ve “Temsilde adaletin sağlanması için tedbirler alınması” başlıklı 7 ve 8. maddelerine yönelik düzenlemelerin de yer alması bekleniyor. Bu çerçevede iktidarın en geç 2014’ün ilk çeyreğinde yasalaştırmayı öngördüğü Seçim Kanunu değişikliği ile “daraltılmış bölge” sistemine geçilmesi hedefleniyor.
Daraltılmış bölge
Vatan'ın haberine göre, AK Parti kurmaylarının aktardığı bilgiler, iktidarın, pakette yer almasına kesin gözüyle bakılan “daraltılmış bölge” sistemi üzerine titiz bir çalışma yaptığını ortaya koydu.
İktidar partisi kurmayları, “daraltılmış bölge” sistemine geçilmesinin partilerin ve bağımsız adayların durumunu nasıl etkileyebileceğini öngörmek için 2007 ve 2011 genel seçim sonuçları üzerinde detaylı bir “similasyon” çalışması yürüttü. Bu çerçevede her iki seçimde partilerin ve bağımsız adayların aldıkları oylar ile çıkarttıkları milletvekilleri sayılarının, Türkiye’nin 3, 4, 5 ya da 6 milletvekili çıkartacak şekilde seçim bölgelerine bölünmesi halinde nasıl değişebileceği yeni sistem üzerinden hesaplandı.
İşte çıkan tablo
Yapılan hesaplamalar çıkartılacak milletvekili sayısı düşürülüp bölge sayısı arttırıldıkça en büyük kaybın MHP’de yaşanacağını, Doğu ve Güneydoğu illerinde ise BDP’nin vekil sayısını yükselteceğini ortaya koydu.
2011 seçim sonuçları üzerinden Türkiye’nin 3 milletvekili çıkartacak şekilde seçim bölgelerine ayırlması halinde, BDP’nin çıkartacağı vekil sayısının 36-39 aralığına yükselebileceği, MHP’nin vekil sayısının ise 15’e kadar düşebileceği hesaplandı. CHP’nin vekil sayısının ise pek çok bölgede değişmediği görüldü.
Milletvekili sayısı arttırılıp bölge sayısının azaltılması, örneğin her bölgenin 5 milletvekili çıkartacak şekilde belirlenmesi durumunda ise MHP’nin 3’lü sisteme göre milletvekili sayısının arttığı, CHP’nin bazı illerde vekil kaybederken, bazı illerde daha fazla milletvekili çıkartabileceği, BDP’nin ise Doğu ve Güneydoğu dışındaki illerde vekil çıkartmakta zorlanabileceği görüldü. AK Parti’nin ise bu sistemde özellikle büyükşehirlerde milletvekili sayısını arttırabileceği hesaplandı.
Yapılan similasyon çalışmalarının ardından parti açısından kötü sürprizlere yol açmayacağı düşüncesiyle Türkiye’nin 4 ya da 5 milletvekili çıkratacak şekilde seçim bölgelerine ayrılmasının en makul seçenekler olacağı görüşü ağırlık kazandı. AK Partili kurmaylar bu konuda nihai kararı Başbakan’ın vereceğine işaret ettiler.