Araştırma, 22 Temmuz'un ardından yaşananların
seçmeni nasıl etkilediğini de ortaya koydu. Buna göre, cumhurbaşkanlığı tartışmaları başta olmak üzere yaşananları değerlendiren seçmen, AKP'ye desteğini yüzde 7.5 oranında artırdı.
CHP'nin oylarında ise yüzde 2 oranında düşüş görüldü.
Ankete katılanlara, "Olan bitenlerden sonra, bugün
seçim olsa hangi partiye oy verecekleri" sorulduğunda, seçim sonuçlarına göre büyük bir değişiklik görülmedi. Sonuçta, barajı yine üç parti geçti. Ancak, AKP'nin oylarını artırdığı görüldü. AKP bugün itibariyle oyunu yüzde 7.5 artırarak yüzde 54.1'e taşırken, bu
oy oranıyla tek başına 367 milletvekiline ulaşabileceği hesaplandı. CHP'nin ise yüzde 20.9 oranındaki oy oranı yüzde 18.9'a düştü.
AKP'liler için Gül, CHP seçmeni için
laiklik etkili
Oy verme kararına partiler bazında bakıldığında, AKP'ye oy verenler arasında
ekonomik durum (yüzde 85.2), yolsuzluk (yüzde 35.9) ve Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı olması nedenleri (yüzde 32.5) öne çıktı.
CHP seçmeninde ise nedenler arasında ekonomik durum (yüzde 62.8) ve laiklikle ilgili kaygılar (yüzde 43.8) görüldü. MHP seçmeninin
tercihini belirleyen ilk üç faktör ekonomik durum (yüzde 70.9), yolsuzluk (yüzde 35.3) ve
asayiş (yüzde 34) oldu. Saadet Partili seçmenin oy verirken tercihini etkileyen en önemli faktör, tıpkı diğer partiler gibi ekonomik durum (yüzde 78.9) oldu, ancak bu konuda
demokrasi ve laiklik kaygısının 'sıfır' çıkması dikkat çekti.
Oyları 'ekonomik durum ve beklentiler' belirledi
Katılımcıların yüzde 47.7'si son seçimlerde oy verirken "görüşlerine en yakın partiyi tercih ettiğini" söyledi. "Partisinin politikalarını beğendiğini" söyleyen katılımcıların oranı yüzde 24.4, "Ben-biz hep bu partiye veririz" diyenlerin oranı ise yüzde 12 oranında gerçekleşti.
"Oyuna karar verirken neye önem verdikleri" sorusuna, katılımcıların yüzde 76.6'sı "ekonomik durum ve beklentiler", yüzde 35.5'i ise "
Yolsuzluk meseleleri" yanıtını verdi.
Oy verirken "Abdullah Gül'ün
cumhurbaşkanı olma" durumunu göz önünde bulunduran katılımcıların oranı ise yüzde 18.3 olarak gerçekleşti. "Laiklikle ilgili kaygılar nedeniyle" oy veren seçmen oranı ise yüzde 11.3 ile dikkat çekti.
Yüzde 12.8 attığı oydan pişman
Katılımcılara "Seçim sonrası sonuçlara, olan bitene, konuşulanlara, yazılanlara baktığınızda, keşke oyumu bu partiye vermeseydim veya şu partiye oy verseydim dediğiniz oluyor mu? Bugünkü tercihiniz değişir miydi?" diye de soruldu. Katılımcıların yüzde 12.8'si "oyunun değişeceğini", yüzde 87.2'si ise "oyunun değişmeyeceğini" söyledi.
Bugün seçim olsa oyunu değiştireceğini söyleyen katılımcıların partilere dağılımında bakıldığında, en yüksek oran Genç Parti (yüzde 47.1), DYP (yüzde 35.7) ve Saadet Partisi'nde (yüzde 31.6) görüldü. Boş oy kullananların yüzde 38.5'i de oyunu değiştireceğini söyledi.
CHP seçmeninin yüzde 15.3'ü, MHP seçmeninin yüzde 12.8'i, AKP seçmeninin ise yüzde 5.2'si "oyunu değiştireceğini" söyledi.
"Oy verme kararınızı bugün nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 78.5'i "oy verdiğim parti doğru, tercihimden memnunum" dedi. Katılımcıların yüzde 9.2'si ise "En az kötüsü bu parti" dedi. Katılımcıların yüzde 2.8'i "Gönülsüz vermiştim", yüzde 2'si ise "Keşke vermeseydim" dedi.
Cumhurbaşkanlığı seçimi kadın oylarının üçte birini etkiledi
Katılımcılara ayrıca "Oy tercihinizde cumhurbaşkanının seçilememesi etkili oldu mu?" diye de soruldu. Katılımcıların yüzde 70.4'ü "etkilenmediğini", yüzde 29.6'sı ise "etkilendiğini" söyledi. Bu sorunun yanıtı partiler bazında değişiklik gösterdi. AKP seçmeninin yüzde 38.1'i, CHP seçmeninin yüzde 25.7'si, MHP seçmeninin ise yüzde 21.5'i etkilendiğini söyledi.
cumhurbaşkanlığı seçiminden etkilendiğini söyledi.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılamamasının kadınların üçte birinin oy tercihlerini etkilediği, ancak kadınların başı açık ya da türbanlı olmalarının bu konuda etkili olmadığı görüldü.
MİLLİYET