Çıkardıkları gürültüyle herkesi rahatsız eden abart egzozlu araç sahipleri ağır cezalarla karşı karşıya. Son dönemde vatandaşların abart egzoz şikayetlerinin artması üzerine Bursa Emniyet Müdürlüğü yeni bir uygulama başlattı. Ekipler sorumluluk bölgelerinde yapacakları uygulamalarda durdurulacak abartılı egzoz kullanan araç sürücülerine Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ilgili maddelerince adli işlem yapacak. Olayla ilgili tutulacak tutanak Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilecek ve ilgili sürücü hakkında yasal işlem başlatılacak.
Bursa polisi şikayetlerin artması üzerine Osmangazi ilçesinde abart egzoz kontrollerini sıklaştırdı. Ekipler, sorumluluk bölgelerinde abart egzoz kullanan araç sahiplerine TCK hükümlerince tutanak tutup, tutanakları Cumhuriyet Savcılığına bildiriyor. Gün içinde belirli saatlerde yapılan uygulamalarda yakalanan bu tür araçlara hem para cezası kesiliyor hem de adli soruşturma yapılıyor. Ekipler, bu tür araç kullanan araç sahipleri hakkında, TCK'nın, "İlgili kanunlarla belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak, başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan kişi, iki aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır." şeklindeki 183. maddesi kapsamında işlem uyguluyor.
HANGİ YASA NEYİ KAPSIYOR?
Gürültü çıkaran ve sağlığa zarar veren enzimler çıkartan araç sürücüleriyle ilgili TCK'nın 182. maddesinde, "Çevreye zarar verecek şekilde, atık veya artıkların toprağa, suya veya havaya verilmesine taksirle neden olan kişi, adlî para cezası ile cezalandırılır. Bu atık veya artıkların, toprakta, suda veya havada kalıcı etki bırakması halinde, iki aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. İnsan veya hayvanlar açısından tedavisi zor hastalıkların ortaya çıkmasına, üreme yeteneğinin körelmesine, hayvanların veya bitkilerin doğal özelliklerini değiştirmeye neden olabilecek niteliklere sahip olan atık veya artıkların toprağa, suya veya havaya taksirle verilmesine neden olan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır." ifadesi yer alıyor. TCK'nın 179. maddesinde ise şu ifadelere yer veriliyor: "MADDE 179. - (1) Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşımının güven içinde akışını sağlamak için konulmuş her türlü işareti değiştirerek, kullanılamaz hâle getirerek, konuldukları yerden kaldırarak, yanlış işaretler vererek, geçiş, varış, kalkış veya iniş yolları üzerine bir şey koyarak ya da teknik işletim sistemine müdahale ederek, başkalarının hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından bir tehlikeye neden olan kişiye bir yıldan altı yıla kadar hapis cezası verilir."
Öte yandan Bursa Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, gürültü çıkaran araçları vatandaşların 7 gün, 24 saat hizmet veren 155 numaralı telefona plakalarını bildirdikleri takdirde, ihbar edenin kimliği sorulmadan takibe alınacağını ve hem 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu hem de TCK hükümlerince ilgili araç sürücülerine işlem yapılacağını duyurdu. CİHAN