Çin Merkez Bankası'nın Yuan'ı devalüe etmesi plastik sektörünü memnun etti. Sektörün önde gelen isimlerinden Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, devalüasyonun plastik sanayiine olumlu yansıyacağını vurguladı.
Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada şunları ifade etti:
"Dünyanın en büyük petrokimya ithalatçısı olan Çin'de yapılan devalüasyonun hammadde fiyatlarında gevşemeye neden olacağını öngörüyoruz. Bu gelişme Türk üreticilerin daha uygun fiyatlı plastik hammadde kaynaklarına ulaşmasını sağlayacak ve aktif oldukları tüm pazarlarda rekabetçiliğine olumlu katkı yapacaktır. Ayrıca Çin hükümetinin uzun zamandır yürüttüğü iç talebi arttırma politikası, dövizle ithal ettikleri hammaddeleri iç piyasasına Yuan ile satmakta olan Çinli plastik mamul üreticilerini (Çin'de özel firmaların bankalar borç stoku rekor seviyede olduğundan) güç durumda bırakabilir. Ekonomisindeki büyümeyi sağlayan ana güç olan ucuz işçilik avantajını kaybeden Çin'in şu an yaptığı devalüasyonun uzun vade de Çin'e ihracat artışı getireceği kanaatinde değiliz. Çünkü Çin'de maaşlar son 10 senede dolar ortalama 3 kat arttı. Türkiye plastik mamul ve plastik makine sektörü ürünleri kalitesi nedeniyle Çin ürünlerine göre pahalı satılmakta, dolayısıyla devalüasyon indirimleri majör bir kayıp teşkil etmeyecek. Diğer bir yönden lirada 1 senedir görülen devalüasyon yanında Çin devalüasyonu görece olarak çok küçük olduğundan ihracatçımız net maliyet avantajını koruyor.
Çin'in, plastikte 72 milyon ton kapasitesi bulunduğunu belirten Eroğlu, şöyle devam etti:
"Çin plastik mamul sektörü 35 milyar dolar artı verirken; petrokimya sektörü 43 milyar dolar açık veriyor. Türkiye plastik sektöründe de Çin'e benzer bir tablo var. Sektörümüz, 8,3 milyon ton kapasitesiyle dünyada 7'nci, Avrupa Birliği'nde (AB) 2'inci sırada yer alıyor. Plastik imal sanayii 2 milyar dolara yakın dış ticaret fazlası, Türkiye petrokimya sektörü dış ticaret açığı veriyor."
Çin'in plastik sektörü için yatırım üssü olabileceğini anlatan Eroğlu, "Devalüasyonun, Çin iç piyasasına ürün temin eden Çinli plastik üreticilerine olumsuz etkisi, Uzakdoğu bölgesine Çin merkezli ortaklıklarla yatırım yapmayı amaçlayan firmalarımız için de fırsatlar oluşturuyor." ifadelerini kullandı.
CİHAN