Yanlışlığın, nüfus memurunun nüfus cüzdanını kaybeden bir kişiye, Mehmet Demirbilek'e ait bilgiler üzerinden nüfus cüzdanı çıkarmasından kaynaklandığı belirlendi.
Ceyhan'ın Bota Mahallesi Tac Mahal Sokak'taki bir gecekonduda yaşayan Mehmet Demirbilek, başkasıyla evli görüldüğü için karısına resmi nikah yaptıramadığını belirterek, çocuklarına da nüfus cüzdanı çıkartamadığını kaydetti.
Demirbilek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nüfus memurunun hatası, kendisinin de 31 yıllık
ihmali yüzünden, şimdi
mağdur duruma düştüğünü ifade etti. Yaptığı araştırmada, nüfus memurunun hatasının 1978 yılında, nüfus cüzdanını kaybeden bir vatandaşa yeniden nüfus cüzdanı çıkarılırken yapıldığını anlatan Demirbilek, şunları söyledi:
''
Askerlik görevimi tamamladıktan sonra 1980'de Saniye Dayanmaz ile resmi nikah yapmadan evlendim. Daha sonra şimdi 26 yaşında olan kızım
Bahar dünyaya gelince hem ona kimlik çıkartabilmek hem de eşimle resmi nikah yapabilmek için Ceyhan
Nüfus Müdürlüğü'ne başvurdum. Ancak, bana nüfus memuru kayıtlara göre Adana'nın
Yüreğir ilçesi Sinanpaşa Mahallesi'nde ikamet eden Meliha Demirbilek'le evli ve 2 çocuğumun bulunduğunu söyledi. Bu yüzden eşime nikah yapamadım. Daha sonra 3 çocuğum daha dünyaya geldi.
Çocuklarımın hiçbirine nüfus cüzdanı çıkaramadım.
Konuyu araştırdığımda, 1978'de benimle aynı isim ve soyismi taşıyan,
baba adlarımız aynı olan ve aynı yaştaki bir kişiye benim nüfus bilgilerim girilerek nüfus cüzdanı verildiğini tespit ettim. Doğum tarihlerimiz ay, gün, yıl olarak da tutuyor. Tek farkımız, onun annesinin Necibe, benim annemin adının Naile olması.''
Mehmet Demirbilek, kendisinin yaşadığı sıkıntıları, şimdi çocuklarının yaşadığını eşlerine nikah yapamadıklarını, çocuklarına nüfus cüzdanı çıkaramadıklarını belirterek, ''Artık ihmal etmeyeceğim. 31 yıllık ihmalim bizi ailece mağdur etti. Görüştüğüm yetkililer, sorunu ancak yarı yoluyla çözebileceğimi bildirdiler. En kısa zamanda yargıya başvurup, hatanın düzeltilmesini sağlayacağım'' dedi.
Ceyhan Nüfus Dairesi Müdürü Ülkü Sabancılar ise olayda nüfus memurunun hatası olduğunu ancak vatandaşın da 31 yıllık ihmalinin bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:
''Bu vatandaşımız, eşine resmi nikah, çocuğuna da nüfus cüzdanı çıkarmak için kurama geldiğinde evliliğinin yanlış kişiyle olduğunu öğrenmiş. Derhal bu yanlılığı düzeltmek için başvuruda bulunmalıydı. Yine kendi kimliğini kullandığı için karşısındaki hakkında suç duyurusunda bulunma hakkı bile vardı. Bize başvursaydı eşinin soyadına göre çocuklarına kimlik çıkarabilirdik. Çocukların kimliksiz kalmalarına izin vermezdik. Yasal prosedür tamamlandığında da eşiyle resmi nikah yapıp çocuklarına kendi soyadını verebilirdi. Gelinen noktada nüfus memurunun hatası, vatandaşın da ihmalinden kaynaklı bu sorun ancak yargı yoluyla çözülebilir.''
AA