Peru'da buldukları ve ilk başlarda hangi
hayvan türüne ait olduğu bilinmeyen iki
fosili inceleyen bilim adamları, penguenlerin düşünüldüğünden çok daha önce sıcak ortamlarda yaşadıklarını buldu.
Araştırmayı gerçekleştiren North Carolina State Üniversitesi'nden paleontolojist (taşılbilimci) Julie Clarke, fosillerden birinin dikkatle incelenmesi gereken bir gagası olduğunu söylüyor. 'Icadyptes salasi' ismi verilen bu 1,5 metre uzunluğundaki fosil, yaklaşık 36 milyon yıl önce yaşamış ve mızrak ucuna benzeyen bir gagaya sahip. Clarke, bu penguenin bugüne kadar yaşamış en büyük üçüncü penguen olduğunu ve bugün yaşayan penguenlerin de en büyüğü olduğunu belirtiyor.
Suda yaşayan ancak uçamayan bu penguenlere ait en eski fosil, Yeni Zelenda'da bulunmuştu. Yaklaşık 61 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilen ait fosilin, dinozorların kaybolmasından sonra yaşadığı tahmin ediliyor. Bugün yaşayan en büyük penguen ise 1,2 metre boyuyla Kral
Penguenleri.
Julie Clarke, bulunan ikinci fosilin 'Icadyptes salasi'ten daha
küçük ama daha
yaşlı olduğunu söylüyor. 'Perudyptes devriesi' adı verilen bu penguenin, yaklaşık 42 milyon yaşında olduğu ve bugünkü Kral Penguenleri ile aynı boyutta olduğunu belirtiyor.
Her iki penguen fosilinin de Peru'nun güney kıyısında bir birbirine yakın mesafelerde 2005'te bulunduğunu belirten Clarke, bugün hala Peru'da penguenlerin yaşadığına dikkat çekiyor.
Peru ve Arjantin'den bilim adamlarının da katıldığı ve Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde de yayınlanan araştırmaya göre bazı bilim adamları, bu penguenlerin 4 ila 8 milyon yıl öncesine kadar
Antarktika veya
Yeni Zelanda gibi
soğuk yerlerden, sıcak bölgelere gitmek için ayrılmadığını belirtiyorlar. Ancak bulunan bu fosillerin, soğuk bölgelerden sıcak yerlere göçün onlarca yıl önce gerçekleşmiş olduğunu gösterdiğini belirtiyorlar.
Güney Yarımküre'de Antarktika gibi soğuk iklimlerde yaşayan penguenler, aynı zamanda Galapagos Adaları gibi Ekvator'a yakın bölgelerde de yaşayabiliyorlar.
Bilim adamları, penguenlerin hızlı ve iyi bir şekilde sıcak sulara uyum sağlayabildiklerini vurguluyorlar.