Bulunan
fosilin dev dinazor ailesine ait yeni bir otçul tür ve bugüne kadar tamamına yakını bulunan en eksiksiz fosil olduğu belirtildi. Fosilin yüzde 70'inin korunmuş olduğu ve tek başına dünyada bulunan tüm
dinozor fosillerinin yüzde 10'unu oluşturduğu kaydedildi.
Uzmanlar, "Futalognkosaurus dukei" türündeki otçul dinozorun uzunluğunun 32 metre ile 35 metre arasında ve dört katlı bir bina yüksekliğinde olduğunu açıkladı. "Futalognkosaurus dukei"nin, bugüne kadar tespit edilen dünyadaki üçüncü en büyük dinozor olduğu belirtildi.
Arjantinli paleontolojist Juan Porfiri, Rio de Janerio'da düzenlediği basın toplantısında "Bu yeni bir tür, yeni bir grup" dedi. Porfiri, dinozorun boynunun çapının "çok büyük, güçlü ve geniş" olduğunu kaydetti. Arjantinli uzman, yaptıkları çalışmalarda ayrıca Geç Kretase (Tebeşir) dönemine ait iyi korunmuş
balık ve
yaprak fosilleri bulduklarını söyledi. Bulgular,
Brezilya Bilim Akademisi'nin son Yıllığı'nda da yer aldı.
"Futalognkosaurus dukei" ismi, Mapuche dilinde "Kertenkelelerin dev şefi" anlamına geliyor. Sonundaki "dukei" eki ise Arjantin'deki çalışmalara
sponsor olan Amerikalı enerji şirketi Duke Company Energy Company'den geliyor.
Brezilyalı uzman Alexander Kellner de bulunan fosilin "bugüne kadarki en büyük dinozor kalıntılarından ve tamama yakını bulunan en büyük tek dev dinozor fosili olduğunu" kaydetti. Kellner, fosilde dinozorun boyundan kuyruğa kadar omurgasındaki bütün kemiklerin bulunduğunu söyledi. Brezilyalı uzman, bu sayede diğer dinozorları da yeniden inceleyebileceklerini ifade etti.
Patagonya'daki bu dinozor fosili, bölgede 2000'den bu yana yapılan araştırmaların sonucu olarak bulundu. Alexander Kellner, dinozor fosili ile birlikte balık ve yaprak fosillerinin de bulunmasını "fantastik" olarak değerlendirirken, bu üçlünün aynı yerde bulunmasının çok nadir rastlanan bir şey olduğunu vurguladı.
Kellner, "Bu bizim için bir '
Kayıp Dünya' gibi" değerlendirmesini yaparak Arthur Conan Doyle'un, klasik hikâyesine göndermede bulundu. Hikâyeye göre dinozorlar,
Güney Amerika'da insanlardan izole bir yerde halen yaşıyorlar.
Uzmanlara göre bu bulgular, Patagonya'da sıcak ve nemli bir iklim olduğuna işaret ediyor. Uzmanlar,
ölüm sebebi henüz belirlenemeyen dev dinozorun etinin yırtıcı hayvanlar tarafından yendiğini, gövdesinin hemen yakındaki yavaş debili bir nehre düştüğünü ve burada bir bariyer oluşturarak tamamen fosilleşene kadar bünyesinde yaprak ve kemikleri topladığını düşünüyor.
Keller ayrıca, Brezilya'nın Mato Grosso eyaletindeki ortak çalışmalarda da yeni bulgular elde ettiklerini ve bunları daha sonra açıklayacaklarını kaydetti.
Arjantin'deki çöl iklimine yakın topraklar, fosillerin korunması için elverişli topraklar olarak biliniyor. Ancak Brezilya'daki daha nemli topraklar ise fosillerin bulunmasını zorlaştırıyor.
CİHAN