'Pasif ev' ile doğalgaz faturası beşte bire düşebilir


İZMİR (CİHAN)- Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği (SEPEV) Başkanı Tuğba Salman Gürcan, "pasif ev" standardı ile doğalgaz faturalarının 5'te 1'e düşebileceğini söyledi. Pasif evlerin enerjide en az yüzde 80 tasarruf sağladığını belirten Gürcan, "Pasif ev, en üst düzeyde enerji verimliliği sağlayan bir yapı standartıdır. Almanya'da Pasif Ev Enstitüsü tarafından geliştirilen bu standart, 1991 yılından bu yana dünyada uygulanıyor. Bu standart ile bir hanenin aylık ısıtma ya da soğutma giderini, 300 TL'den 50 TL'ye çekmek mümkün. İklimine göre bu maliyet daha da düşürülebilir." dedi.

Türkiye'nin en büyük yerli gazbeton üreticisi AKG Gazbeton, 2014 yılında başladığı "Tasarımın Binbir Yüzü" seminerlerinin dördüncüsünde, pasif ev standartını gazeteciler, sektör paydaşları ve İzmirlilerle buluşturdu. "Enerjide Pasif, Konforda Aktif Geleceğin Yapıları" başlıklı semineri, SEPEV Başkanı ve Ekho Mimarlık'ın kurucusu Gürcan ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Yeşil Bina Uzmanı Seda Müftüoğlu Güleç verdi.

'PASİF EV ALANINDA ÇALIŞACAK MİMARA İHTİYAÇ VAR'

Mimar Tuğba Salman Gürcan, Türkiye'nin pasif ev standartıyla tanışıklığının çok yeni olduğunu belirterek, "Özellikle kamunun ilgisi büyük, çünkü Avrupa Birliği (AB) hedefleri tetikleyici bir unsur. Bugün dünya genelinde pasif ev standartına göre inşa edilmiş ev sayısı 50 binden fazla. Türkiye'de ise 10'u geçmiyor ancak Türkiye'nin bu alanda önemli bir geleceği ve katedeceği yolu var. Bu nedenle de bu alanda çalışacak mimar ve mühendise ihtiyaç var. AKG Gazbeton gibi çözüm ortaklarımızın sağladığı fırsatlarla kendimizi, SEPEV'i ve pasif ev standartını anlatma şansı buluyoruz." şeklinde konuştu.

'20 MİLYAR LİRALIK DOĞALGAZ FATURASI 4 MİLYARA DÜŞEBİLİR'

Yeşil Bina Uzmanı Güleç ise pasif ev standartının İzmir ve Türkiye ekonomisine sağlayacağı katkıya dikkat çekti. İzmir'de 700 binden fazla evin elden geçirilmesinin gündeme geldiğini hatırlatan Müftüoğlu, şunları kaydetti: "TÜİK'in 2014 verilerine göre İzmir'deki hane sayısı 1 milyon 250 binin üzerinde. Türkiye'deki hane sayısı ise 20 milyonu geçiyor. Türkiye Doğalgaz Birliği Dağıtıcıları Derneği (GAZBİR) 2014 verilerine göre de Türkiye'de hane başına ortalama yıllık doğalgaz tüketimi bin metreküp oldu. Bugün 1 metreküp doğalgazın fiyatı, bildiğiniz gibi 1 TL'nin biraz üzerinde. Pasif ev standartının tüm İzmir'e ve Türkiye'ye uyarlanması halinde İzmir'in 700 milyon TL'lik doğalgaz faturasının 140 milyon TL'ye, Türkiye'nin 20 milyarı TL'yi aşan doğalgaz faturasının ise 4 milyar TL'ye inmesi mümkün. Yazın klima kullanımı sonucu gerçekleştirilen elektrik tüketimini de yine çok ciddi oranda azaltılabilir."

'SEPEV'E VE PASİF EVİN DUYULMASI İÇİN DESTEKLERİMİZ SÜRECEK'

Kendilerinin de bir SEPEV üyesi olduğunu belirten AKG Gazbeton Genel Müdürü Ali Şükrü Kahyaoğlu ise, "Avrupa ile ticari ve teknik düzeydeki yoğun ilişkimiz nedeniyle pasif ev kavramı, firma olarak uzun süredir gündemimizde olan, takip ettiğimiz bir konu. Bu standartta inşa edilen yapıların ülkemizde de yaygınlaşması gerektiğini düşünüyoruz. Ülkemizde pasif yapıların gelişimindeki en önemli engellerden biri, bu standartta hedeflenen özellikleri sağlayan uygun malzeme bulunması. AKG Gazbeton'un, yaptığı ar-ge çalışmaları sonucunda geliştirdiği Minepor ürünüyle pasif ev standartında yapı yapılması mümkün. Bu ürünümüzün, ülkemizdeki pasif ev projelerinde kullanılmaya başlandığını sevinerek izliyoruz. Pasif ev kavramını da Türkiye'ye tanıtmak için desteklerimizi sürdüreceğiz." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber 'Pasif ev' ile doğalgaz faturası beşte bire düşebilir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER