Pakistan'da "asrın hukukçusu" Anayasa Mahkemesi eski başkanı parti kurdu


Pakistan'da "asrın hukukçusu" olarak adlandırılan Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Muhammed İftikar Çodri, siyasi parti kurduğunu açıkladı. Pakistan Muhalif Demokrat Adalet Partisi'yle (PJDCP) siyasete atıldığını duyuran Çodri, hedeflerini anlattı.

Parti üyelerini yolsuzluk yapmayan kişilerden seçeceğini belirten Çodri, PJDCP'nin ülke sorunlarına çözüm getireceğini söyledi. 66 yaşındaki eski hukukçu, partisinin 25 adet gündemi olduğunu belirtirken hukukçu ve sivil toplum aktivistlerinin katıldığı açılış programında, kendi manifestosunu da okudu.

Çodri'nin emekliye ayrıldığı 2013 yılından beri siyasete katılıp katılmayacağı tartışılıyordu.

Pakistan'da 13 yıllık Anayasa Mahkemesi üyeliğinin 8 yılını başkan olarak sürdüren Çodri'yi, halkın çoğunluğu "kahraman" olarak görüyor. Anayasa Mahkemesi başkanlığına 2005'te seçilen Çodri'ye emekliye ayrıldığı gün, yaklaşık 200 avukat daha önce hiçbir hukukçuya düzenlenmemiş bir uğurlama programıyla veda etmişti. Başkent İslamabad'daki Anayasa Mahkemesi binasının önünden Çodri'nin evine kadar ellerindeki meşalelerle yürüyen avukatlar, başkana görkemli bir şekilde veda etmişti.

Pakistan'ın Beluçistan eyaletinde 1948 yılında doğan Muhammed İftikar Çodri, 2005 yılında eski Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref tarafından Anayasa Mahkemesi başkanlığına atandı. Ancak 2007 yılında Müşerref, Çodri'den istifasını istedi. Müşerref'in talebini reddeden Çodri, talebin hukukun üstünlüğü ve Pakistan Anayasası'na aykırı olduğunu dillendirdi. Müşerref, 2007 yılında anayasayı askıya alırken ülkede "acil durum" ilan edildi. 2009'da anayasanın tekrar yürürlüğe girmesiyle görevine aktif bir şekilde devam eden Çodri, Pakistan tarihinde ilk kez askıya alınan Anayasa Mahkemesi başkanı oldu.

Öte yandan anayasanın askıya alındığı dönemde Çodri, birçok yargıçla beraber ev hapsinde tutulurken görevinde kalma kararından vazgeçmedi. Çodri'nin döneminde Müşerref'in istifası ve yargılanması sürecinin yanı sıra eski Başbakan Yusuf Rıza Geylani'nin Cumhurbaşkanı Asıf Alı Zerdari ile ilgili yolsuzlukları gizlemesi suçundan hüküm yemesi, Beloçistan'daki kayıp kişiler ile ilgili yürüttüğü dava, 2012'nin Nisan ayında Geylani ve hükümetini feshetmesi ve binlerce şikayet dilekçesini sunulduğu insan hakları odalarını kurması öne çıktı. CİHAN
<< Önceki Haber Pakistan'da "asrın hukukçusu" Anayasa Mahkemesi eski başkanı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER