Pak Hizmet İşçileri Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetinkaya, taşeron işçilerin yaşadığı mağduriyet ve hak kayıplarının giderilmesi amacıyla 1 yıl önce bazı yasal düzenlemeler yapıldığını hatırlattı. Çetinkaya, bu düzenlemelerin kağıt üzerinde kaldığını, 1 Kasım seçimleri için partilerin kadro vaat etmesini de inandırıcı bulmadıklarını belirtti.
Çetinkaya, yaptığı yazılı açıklamada, "Mevcut yasaya göre, taşeron işçilerinin yasal haklar bakımından asıl işveren işçilerine göre hiçbir farkı yoktur. Ancak hemen hemen bütün kamu kurumlarında, taşeron işçilerin hakları ihlal edilmektedir. Siyasetçiler samimi olsaydı bu düzenlemelerin tamamı şu an eksiksiz uygulanıyor olurdu. Seçim öncesi kadro vaatleri de bu insanların oyunu almaya yönelik sözlerden ibaret. Siyasetçiler oy avcılığı yapıyor." dedi.
2002 yılında yaklaşık 380 bin civarında olan taşeron işçi sayısının, AK Parti iktidarları döneminde bir milyonu bulduğuna dikkat çeken Çetinkaya, kamu kurumlarında kadrolu işçilerin yapması gereken işlerin çoğunun dahi artık taşeronlara tarafından yapıldığını vurguladı. Tahir Çetinkaya, şunları kaydetti: "Kamuda taşeron kullanmak iktidarlar için adeta altın yumurtlayan tavuğa dönüştü. Hem yandaş taşeron firmalara kaynak aktarılabiliyor, hem de emek sömürüsü yapılarak harcamalar minimuma düşürülüyor. Taşeron işçi sayısını bu kadar artıran bir iktidardan, taşeron işçiye, 150 liralık bir telefonu bile lüks gören bir başbakandan, bir günde yüzbinlerce insanı kadroya geçirmesini beklemek safdillik olur. Kaldı ki, daha önce defalarca gündeme gelen VİP torpil skandallarından kimleri nasıl devlet kadrolarına aldıklarını çok iyi biliyoruz."
Pak Hizmet İş Genel Başkanı Çetinkaya, "Bizim talebimiz, işçiyi köleleştiren taşeron sisteminin tamamen kaldırılmasıdır. Kısa vadede bu mümkün olmayacaksa, o zaman öncelikle asgari ücret hiç vakit yitirmeksizin 2 bin TL'ye yükseltilmelidir. Çünkü taşeron firmaların çoğu, emekçiyi asgari ücretle çalıştırmaktadır. İkinci olarak da başta kıdem tazminatı ve izin hakları olmak üzere, her türlü hak kayıpları istisnasız olarak engellenmelidir." önerisinde bulundu.
ASGARİ ÜCRETTEN ALINAN VERGİLER KALDIRILMALI
Türkiye'de emekçilerin temel sorunlarının çözümü için, başta Anayasa olmak üzere, çalışanlara yönelik bütün yasal düzenlemelerin Avrupa Birliği ülkeleri baz alınarak yapılması ve bu ülkelerdeki tüm hakların eksiksiz olarak ülkemizdeki işçilere tanınması gerektiğini belirten Pak Hizmet İş Genel Başkanı Tahir Çetinkaya'ya göre yapılaması gerekenler şöyle: "Kısa vadede emekçileri ve ailelerini rahatlatacak tedbirlerden bazıları ise asgari ücretliler, toplu taşıma araçlarından, indirimli yararlanmalı, asgari ücretliye uzun vadeli, faizsiz ev ve araç kredisi verilmeli, kamuda VIP torpille işe girişler engellenmeli, çocuğu yükseköğretimde okuyan çalışanlara, her çocuk için asgari geçim desteği kadar katkı sağlanmalı, finansmanı ise İşsizlik Sigorta Fonu'ndan sağlanmalı, işsizlik maaşı ödenmesi için öngörülen süre kısaltılmalı, ödeme miktarı ve süresi artırılmalı, ILO sözleşmelerindeki her madde, iş kanununda yer almalı, asgari ücretten alınan vergiler kaldırılmalı." CİHAN