Pak Eğitim- İşçileri Sendikası, Anayasa Mahkemesi'nin dershane kararının uygulanmasıyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'na dilekçe verdi. Pak Eğitim İşçileri Sendikası Hukuk Müşaviri Mehmet Kasap, dershane yasağının kanunla devam ettirilemediği için yönetmelikle devam ettirme iradesinin ortaya konulduğunu ifade etti. Kasap aynı zamanda yargı sürecinin işlemesinin fiili olarak öğrencilerin dershanelere kayıt yaptırmasına engel olmadığını söyleyerek, "Dershanelerimiz kayıtlarına devam ediyor." dedi.
MEB, AYM KARARINI ETKİSİZ KILACAK YÖNETMELİK ÇIKARDI
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın 'hala dönüşmemiş olan kurumlarımız yasal çerçevede faaliyetlerine devam edecek' sözünü değerlendiren Kasap, "Keşke iyi niyetli bir açıklama olduğunu düşünseydim. Öğrendiğimiz kadarıyla yapılmak istenen şu. Evet, dershaneler faaliyetlerine devam edecek anlamı çıkıyor belki. Satır aralarında, 'çıkarılan yönetmelik doğrultusunda faaliyetlerine devam edecek' diyor. O yönetmelikte de yeniden ruhsat alma şartı getiriyor. Dolayısıyla eskiden ruhsatları doğrultusunda devam eden eğitim kurumlarına yeni bir ruhsat alma engeli önüne koyarak burada yine bir yasağa zımni bir şekilde devam ettirme iradesi var. Kararı etkisiz kılacak bir düzenleme bu." değerlendirmesinde bulundu.
Pak Eğitim İşçileri Sendikası yöneticileri, Anayasa Mahkemesi'nin dershane kararının gereğini yerine getirmesi için Milli Eğitim Bakanlığı'na dilekçe sundu. Heyette, Pak Eğitim İşçileri Sendikası Hukuk Müşaviri Mehmet Kasap, Aksiyon İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Vedat Öztürk ve sendika yetkilileri yer aldı. Dilekçe verilmesinin ardından bakanlık önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Pak Eğitim İşçileri Sendikası Hukuk Müşaviri Mehmet Kasap, Anayasa Mahkemesi'nin 13 Temmuz'da açıkladığı gerekçeli ile dershanelerin kapatılmasını ortadan kaldırdığını söyledi.
Kasap, "Bugün geldiğimiz nokta itibariyle şunu görüyoruz. Artık bakanlık sadece alt derece mahkemelerinin, Danıştay'ın değil, Anayasa Mahkemesi'nin de kararlarını uygulama yönünde bir irade ortaya koyacağını basına yaptıkları açıklamalardan görüyoruz. 13 Temmuz tarihi bir son değil başlangıç oldu. Biz de böyle inanıyoruz. Pak Eğitim İş sendikası olarak 25 bin üyeyi temsilen burada bulunuyoruz. 25 bin üyeyle beraber başlattığımız bu hukuk mücadelesinin bugün ilk adımını attık. 25 bin üyemizle ilgili olarak adil yargılanma hakları ihlal edildiği gerekçesiyle, çalışma hakları elinden alındığı gerekçesiyle hem ulusal yargı mercileri nezdinde hem de uluslararası yargı mercileri nezdinde hak arama mücadelesinin ilk adımını atmış bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.
Mehmet Kasap, "Türkiye'de eski Yargıtay Başkanı, önceki Anayasa Mahkemesi Başkanı ve iktidara Anayasa hazırlama konusunda yardımcı olan hukuk profesörü Ergun Özbudun başta olmak üzere bütün hukukçuların dershane kararından sonra yasağın devam edemeyeceği ifadelerine karşılık hala bu yasağı devam ettirme iradesinin bakanlıkta olduğunu görüyoruz. Bizler bugün vermiş olduğumuz dilekçe ile bakanlık yetkililerinin derhal bu kararı uygulamaları gerektiği konusunda bir başvuruda bulunduk." diye konuştu.
Dershane ibaresinin 2014'ten beri mevzuatta olmadığını ifade eden Kasap, "Atılan adımların hukuki olmadığını, eğitim politikalarını geliştirme adına olmadığını bütün Türkiye biliyor. Dershaneleri illa kapatmak istiyorlarsa önce kumarhaneye dönüştürsünler daha sonra kumarhaneye dönüştürülen bu kuruluşları, serbest mülkiyete göre özel teşebbüs hürriyetine göre faaliyetini yürüten bu kurumları bu şekilde kapatabilirler. Fakat Anayasa Mahkemesi'nin milyonlarca veli ve öğrenciyi ilgilendiren eğitim ve öğretim kapsamında gördüğü bir konuyu hukuk tanımaz bir şekilde ikincil mevzuatla düzeltmeye çalışılmasını kabul etmek mümkün değil.
"BU ÇOK AÇIK HUKUK İHLALİ OLACAK"
'İptal edilen bir kanun var ortada' diyen Kasap, şunları söyledi: "Kanun iptal edildikten sonra bir takım yönetmeliklerle sürdürmeniz mümkün değil. Ortada bir hükümet olmadığı için, çalışan da bir Meclis ortada olmadığı için bunu bir kanunla yapamıyorlar. Bu yasağı kanunla devam ettiremedikleri için, bu yasağı yönetmelikle devam ettirme iradesini ortaya koydular. Bu çok açık hukuk ihlali olacak. Mahkeme kararının uygulanmamasının hem Türkiye hem hukuk tarihimiz açısından çok acı sonuçları olacak." şeklinde konuştu.
"ÖNCE İDARE MAHKEMELERİNE VE AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ'NE BAŞVURU YAPACAĞIZ"
Müdürlerle ilgili 8 bin kişinin görevine dönmesiyle ilgili bir karar verildiğini hatırlatan Kasap, şunları söyledi: "O da uygulanmadı. Bu 8 bin okul müdürü ve yöneticisi, 25 bin dershane çalışan üyelerimiz adına bu başvurularımız neticesinde çok kısa bir süre içerisinde cevap alamadığımız takdirde önce idare mahkemelerine ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuru yapacağız. ifadesinde bulundu.
"DERSHANELERİMİZ KAYITLARINA DEVAM EDİYOR"
Kasap, şöyle devam etti: "Aynı zamanda yargı sürecinin işlemesi fiili olarak öğrencilerimizin dershanelere kayıt yaptırmasına, velilerin buralara kayıt yaptırmasına engel değil. Dershanelerimiz kayıtlarına devam ediyor. Dönüşmek istemeyen dershaneler ve oradaki öğretmenlerimiz İl Milli Eğitim Müdürlükleri'ne başvuru yapıyorlar. Dönüşüm taleplerini geri çekiyorlar. Şu an dershane ruhsatlarıyla kurum açma izinlerini ortadan kaldıran hiçbir yasak yok. Mevzuatlarımızda bu ruhsatların önüne geçecek hiçbir düzenleme yok. Dolayısıyla bu yasağın devam ettirilmesi, yönetmelikle bunun devam ettirilmesi anayasayı ihlal suçu olacaktır. Bir nebze Sayın Bakan'ın iyi niyetli olduğunu düşünüyorum."
"BÜROKRATLARIN SAYIN BAKAN'I CİDDİ BİR YANLIŞIN İÇİNE SOKTUKLARINI DÜŞÜNÜYORUM"
'Sayın Bakan'ın önüne konulan bilgi belgelerle açıklama yapıyor' diyerek sözlerine devam eden Kasap, şunları kaydetti: "Kendisine bürokratların hazırlamış olduğu bilgi notlarıyla hareket ediyor. Bürokratların Sayın Bakan'ı ciddi bir yanlışın içine soktuklarını düşünüyorum. Bunun sonuçlarının da Sayın Bakan açısından çok ağır olacağını düşünüyorum. Bunun er ya da geç yargı önünde hesabının sorulacağını biliyorum. Tüm Türkiye biliyor ki, bu mesele bir dershane meselesi değil. Bu konu siyasi ve politik amaçları doğrultusunda mahkeme kararlarını yok sayan bir siyasi iktidarla karşı karşıyayız."
"O YÖNETMELİKTE DE YENİDEN RUHSAT ALMA ŞARTI GETİRİYOR, BU KARARI ETKİSİZ KILACAK BİR DÜZENLEME"
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın 'hala dönüşmemiş olan kurumlarımız yasal çerçevede faaliyetlerine devam edecek' sözünü değerlendiren Kasap, "Keşke iyi niyetli bir açıklama olduğunu düşünseydim. Öğrendiğimiz kadarıyla yapılmak istenen şu. Evet, dershaneler faaliyetlerine devam edecek anlamı çıkıyor belki. Satır aralarında, 'çıkarılan yönetmelik doğrultusunda faaliyetlerine devam edecek' diyor. O yönetmelikte de yeniden ruhsat alma şartı getiriyor. Dolayısıyla eskiden ruhsatları doğrultusunda devam eden eğitim kurumlarına yeni bir ruhsat alma engeli önüne koyarak burada yine bir yasağa zımni bir şekilde devam ettirme iradesi var. Kararı etkisiz kılacak bir düzenleme bu." ifadesinde bulundu. CİHAN