Öztürk: Geniş katılımla anayasa değişikliği üzerinde çalışılması kararlaştırıldı


MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, anayasa değişikliği ve başkanlık konusunda bir komisyon kurulması konusunda AK Parti ile mutabık kaldıklarını açıkladı. Parlamentoda bulunan bütün partilerin eşit bir şekilde temsil edildiği bir komisyon önerdiklerini belirten Öztürk, "Geniş bir katılımla bir anayasa değişikliği üzerinde çalışılması kararlaştırıldı. Onlar daha önceki tecrübeyi de dikkate alarak önü açık olmamasını istediler. Akıllarında 6 ayda biterse iyi olur gibi. Tabi eğer komisyon kurulursa o komisyon çalışmaları sırasında komisyon kendisi buna karar verir diye ifade ettik biz. Mümkün mertebe geniş bir katılımın toplumun en geniş katmanlarının katılımıyla bundan önce olduğu gibi söylenecek sözü olan her kurumun, her sivil toplum kuruluşunun katkı vermesi imkan dahilinde olabilecek bir anayasa değişikliği üzerinde duruldu." dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yapılan görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu. Öztürk açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Bir gazetecinin, "Nasıl bir başkanlık sistemi, detay verildi mi?" sorusuna Öztürk, şu cevabı verdi: "Hayır. Şunda mutabık kalındı yine komisyon kurulması. Parlamentoda bulunan bütün partilerin eşit bir şekilde temsil edilmesi. Geniş bir katılımla bir anayasa değişikliği üzerinde çalışılması kararlaştırıldı. Onlar daha önceki tecrübeyi de dikkate alarak önü açık olmamasını istediler. Akıllarında 6 ayda biterse iyi olur gibi. Tabi eğer komisyon kurulursa o komisyon çalışmaları sırasında komisyon kendisi buna karar verir diye ifade ettik biz. Mümkün mertebe geniş bir katılımın toplumun en geniş katmanlarının katılımıyla bundan önce olduğu gibi söylenecek sözü olan her kurumun, her sivil toplum kuruluşunun katkı vermesi imkan dahilinde olabilecek bir anayasa değişikliği üzerinde duruldu. Bu arada tabi ki, anayasa değişikliği söz konusu olduğu vakit hassasiyetimizin olduğu noktalarda gündeme getirildi. Başbakan bu noktada herhangi bir sıkıntının olmadığını ifade etti. Bizim MHP'nin Genel Başkanımızın defaten ifade ettiği maddeler bunlar. İşin özü olarak anayasanın problemlere çözüm getirmesini isterken devletin çözülmesine sebebiyet verebilecek adımların atılmasının karşısında olduğumuzu ifade ettik."

"İlk 4 maddeyi mi kastediyorsunuz?" sorusuna Öztürk, "Evet, evet." dedi.

'BİZ FLU BAKIYORUZ DEDİK AMA BAŞBAKAN VE PARTİSİ ŞİMDİ ŞAŞI BAKIYOR'

Başka bir gazetecinin, "Başbakan'ın görüşme turunda HDP yok, sürecin içerisine HDP'nin dahil edilmesi konusunda sizin görüşünüz nedir?" sorusuna Öztürk şu cevabı verdi: "Parlamentoda bulunan bütün partiler dedik. Biz flu bakıyoruz dedik ama başbakan ve partisi şimdi şaşı bakıyor o nasıl olacak bilmiyoruz. Parlamentoda bütün partilerin iştirak edebileceği bir komisyon söyledik. Eşit temsil. Üye sayısı telaffuz edilmedi. Eşit sayıda genel başkanımızın özellikle üzerinde durduğu."

"Artık HDP'yu flu görmeyecek misiniz?" sorusuna Öztürk, "Onu çalışmalar başladığı vakit göreceğiz. Çalışma usullerini komisyon kendisi tayin edecek." diye cevap verdi.

Terör konusunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Öztürk, "Terörle mücadelede kararlı olmaları gerektiğini, bu noktada bizi ihtiyaçları olduğu vakit devletin huzura kavuşması, milletin geleceğe umutla bakması noktasında mecliste her türlü üzerimize düşen görevi yapacağımızı ifade ettik. Yeter ki terörde kurtarılmışın. Terörle mücadelede kararlı olduklarını ifade ettiler. Biz de takip edeceğimi söyledik. İnşallah öyle olur." şeklinde konuştu. "Cumhurbaşkanının yetkileri gündeme geldi mi?" sorusuna Öztürk, "Hayır. O noktada sadece başkanlık sistemi ile bu işi çözmek istiyorlar zannediyorum. Biz de başkanlık sistemine karşı olduğumuzu söyledik."

Görüşmenin tutanak altına alınıp alınmadığının sorulması üzerine Öztürk, "Biz girişte basın mensuplarının veya kameralardan bir kısmının olabileceğini daha önce söylemiştik. İstiyorsanız gelsin dedik ama susarak baktılar, susarak cevap verdiler." ifadelerini kullandı.

"AB Reform yasalarına destek verecek misiniz?" sorusuna Öztürk, "tabi ki. Devletin ve milletin lehine olduğunu gördüğümüz noktada destek vereceğimizi ifade ettik." dedi.

"Dokunulmazlık konusunda tavrınız ne olur?" sorusuna Öztürk, "Onu geldiği vakit görüşürüz." dedi. "Cumhurbaşkanının Hitler'den örnek vermesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Öztürk, "Ayrıntılara girilmedi. Çok yanlış. Cumhurbaşkanının yanlış bilgilendirmişler yada cumhurbaşkanı kendisine verilen notu yanlış değerlendirmiş. Böyle bir şey olmaz." açıklamasında bulundu.

"Başkanlık sistemine karşısınız. AK Parti başkanlık sistemi diyor bu görüşmelerden bir sonuç çıkar mı?" sorusuna Öztürk şu cevabı verdi: "Tartışırız efendim. Fikirlerin tartışmasından hakikat ortaya çıkar." dedi. "Başkanlık sisteminde revizyona gidileceği konuşuluyor bu konuda size bir bilgi verildi mi?" sorusuna Öztürk, "Hayır. Biz sadece eski getirdikleri başkanlık sistemini biliyoruz. O seçilmiş kral diye ifade ettiğimiz bir sistem."

"Anayasadan Türk vatandaşlığının çıkartılması gündeme geldi mi?" sorusuna Öztürk, "Hayır. Biz anayasanın ilk 4 maddesi üzerinde durduğumuz için zaten bir anlamda anayasanın 66. Maddesi bahsettiğiniz madde. O orada korunmuş oluyor. 4 maddede ısrar ettiğiniz vakit ötekisini söylemeye gerek yok o zaten koruma altında oluyor." ifadelerini kullandı. "Bu salonda hükümeti kuramayıp hayırcı ilan edilmiştiniz o konu gündeme geldi mi?" sorusuna ise Öztürk şu cevabı verdi: "Bir espri de oldu. 1982 anayasası oylanırken başbakan hayır dediğini söyledi. genel başkanımızda o zamandan beri hayırcısınız sizde diye bir espri oldu. Hepsi bu söylediklerimin dışında bir şey yok." CİHAN
<< Önceki Haber Öztürk: Geniş katılımla anayasa değişikliği üzerinde... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER