ANKARA (CİHAN)- CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin (AB) bankacılıkta eşdeğer ülke listesine alınmamasını ve Türkiye'ye olası etkilerini TBMM gündemine taşıdı. Öztrak, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a"Türkiye'nin eşdeğer ülke listesine alınmasının gecikmesi, kamu-özel ortaklığıyla yapılacak büyük projelerin finansmanında ek maliyetler yaratacak mıdır?" diye sordu.
Öztrak, Babacan'ın yanıtlaması talebiyle TBMM'ye soru önergesi verdi. Öztrak, önergede AB'nin 12 Aralık 2014 tarihinde yürürlüğe giren komisyon kararıyla 17 ülkeyi bankacılıkta eşdeğer ülke listesine aldığının basına yansıdığını; Brezilya, Hindistan, Meksika, Güney Afrika gibi ülkelerin yer aldığı listede Türkiye'nin bulunmadığını kaydetti.
-BDDK O BANKALARA SESSİZ Mİ KALIYOR?
Liste dışında kalan ülkelerin risk katsayısının artacağını, karar nedeniyle Avrupalı bankaların Türklere açtıkları her kredide daha fazla sermaye ayırmak zorunda kalacağı değerlendirmelerini hatırlatan Faik Öztrak, uzun vadede listede yer almamanın bankaların dış borçlanmalarına fazladan faiz maliyeti olarak yansımasının beklendiğini ifade etti. Öztrak, sosyal medyada BDDK'nın Bank Asya kararına gerekçe olarak gösterilen 'şeffaf ve açık bir ortaklık yapısı ve organizasyon şemasına sahip olma' şartının pek çok banka tarafından ihlal edildiği iddialarına da işaret etti. Öztrak soru önergesinde şu soruları yöneltti:
"Bankacılık sisteminde reformları, listede yer alan bazı ülkelerden çok daha önce yapmasına ve AB'ye üye ülke statüsünde yer almasına rağmen, Türkiye neden AB'nin eşdeğer ülke listesinde yer almamaktadır? Türkiye'nin AB'nin eşdeğer ülke listesine girmesi ile ilgili prosedür tamamlanmış mıdır? Türkiye prosedür tamamlanmadığı için listeye giremediyse, bu gecikme Türkiye'deki bankacılık otoritelerinden mi yoksa Avrupa Birliği'nden mi kaynaklanmaktadır? Prosedür tamamlandı ve Türkiye bazı kriterleri tutturamadığı için listeye alınmadıysa, yerine getirilemeyen şartlar ve kriterler hangileridir? Türkiye'nin eşdeğer ülke listesine alınmasının gecikmesi, kamu-özel ortaklığıyla yapılacak büyük projelerin finansmanında ek maliyetler yaratacak mıdır? Sosyal medyada yer alan, Türkiye'de faaliyet gösteren bazı bankaların ortaklık yapısının şeffaf olmadığı yönündeki iddialar doğru mudur? Bu durumda kaç banka bulunmaktadır? Bunlarla ilgili yasal işlemler yapılmış mıdır?"
CİHAN